Водородна горивна клетка зарежда телефони чрез солена вода

Водородна горивна клетка, която може да зарежда телефони и други видове дребна електроника чрез солена вода, обещава да промени света към по-добро с екологичния си начин на работа. Природосъобразната технология бе показана на изложението Showstoppers в Барселона, ден преди старта на Световния мобилен конгрес 2017.

Новото зарядно устройство прилича на калъф за смартфон, в който обаче се поставя пълнител с вода и обикновена сол. От него клетката добива енергия, за да захрани телефона.

 

Водородна горивна клетка Водородна горивна клетка зарежда телефони чрез солена вода А1 Блог

Снимка: Мария Малцева

Може да звучи неубедително, но в момента на срещата ни с това “чудо” един пълнител се счупи и действително от него покапа обикновена солена вода.

Добитата електроенергия се изпраща до електронното устройство по кабел, който се свързва към клетката през USB порт, разположен на дъното на корпуса й.

Водородна горивна клетка Водородна горивна клетка зарежда телефони чрез солена вода А1 Блог

Снимка: Мария Малцева

Засега капацитетът на водородната горивна клетка е не особено впечатляващ – едва 900 милиамперчаса. Предимството й обаче е в екологичния отпечатък, защото клетката не черпи енергия от мрежата и не отделя вредни емисии при своята работа.

Създателите й обещават скоро устройството да се появи в нов, по-компактен вид, наполовина по-малко от това на снимката.

Самите пълнители се използват еднократно, след което се предават за рециклиране. Идеята е те да се предлагат от оператори, търговски вериги, павилиони за вестници и всякакви други места за търговия на дребно, подобно на картите за презареждане на предплатени телефонни услуги.

Както и миналата година, блогът на Мтел има свой кореспондент на изложението. Ако искате да получавате най-интересните технологични новини от конгреса в Барселона, можете да се абонирате за нашия нюзлетър. Всички, абонирали се за него, ще участват в томбола за смартфон.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*