“Умни” дрехи спасяват човешки животи

Оборудвани със сензори “умни” дрехи, свързани в малки или големи дигитализирани мрежи, могат да спасяват човешки животи. Това си пролича на Световния мобилен конгрес в Барселона тази година, където смарт облеклата се показват отвсякъде – тънки или дебели, долни или горни, дизайнерски или обикновени на вид.

Категорична еволюция и ясна посока на развитие

Под “умни” дрехи тази година се разбират облекла, които не само имат сензори за основните физически параметри на човешкото тяло, но и са свързани в безжична мрежа. През миналата година значителна част от сензорните дрехи, показани на Световния мобилен конгрес, не бяха свързани.

умни дрехи “Умни” дрехи спасяват човешки животи А1 Блог

Спортните облекла да имат сензори за пулс и кръвно налягане не е новост за технологичния свят. Интересното е, че тези данни заминават по мрежата за мониторинг и анализ. За треньорите на професионални спортисти това може да е начало на нов етап.

В по-ограничения (териториално) вариант свързаността на “умни” дрехи се случва чрез втъкани електронни модули, най-често с Bluetooth. Така една фланелка може, например, да измерва темепратура, пулс и кръвно налягане на тялото и да изпраща данните към централизирана софтуерна система.

Спортните центрове биха се възползвали отлично от подобно нововъведение. С “умни” дрехи треньорите могат да “наблюдават” тренировките на посетителите и да събират данни за спортната активност на всеки клиент, за да анализират резултатите им и да предложат по-добри тренировъчни програми. Болници и рехабилитационни центрове могат да използват “умни” дрехи за постоянен мониторинг на пациентите си.

По-широкообхватният сценарий при свързаните “умни” дрехи предвижда свързаност с клетъчните мрежи. В този смисъл облеклото е на път да се превърне част от “Интернета на нещата” (т.нар. Internet of Things – IoT). Предаваните данни отново зависят от конкретните нужди, но неизбежно се съчетават с GPS локационна информация.

умни дрехи “Умни” дрехи спасяват човешки животи А1 Блог

В опаката част на дрехите има малка “подплата” със сензорна технология, която е неусетна за тялото, но измерва негови ключови функции – сърдечен ритъм, температура, кръвно. Пришива се като емблема, най-често близо до ръбовете.

Якета, които могат да предават информация за местоположението на собственика си, могат да се окажат животоспасяващи за планинари, пътешественици и всички любители на откритата природа. От гледна точка на случаите на изгубени в планината любители на екстремните преживявания това може да се окаже еднакрайно необходима технология. Тя е приложима и даже особено необходима за спасителни жилетки и екипировка за членове на аварийни екипи, например, планински спасителни служби, агенции за гражданска защита и други.

умни дрехи “Умни” дрехи спасяват човешки животи А1 Блог

В това яке има сензор за сърдечната честота, LED лампа, GPS сензор, IoT mодул (LTE-M) и шестосов сензор за положението на тялото. Предназначено е за планински спасителни екипи, служби по гражданска защита и подобни агенции. Има и разновидност за морски спасителни патрули.

“Умни” дрехи може да използва и индустрията. Така например, служебните облекла на работещи на отделечени и опасни обекти, могат да предават постоянно информация за здравословното им състояние и навреме да алармират за инциденти. Инженери по поддръжката на електрически далекопроводи, специалисти, работещи в екстремно горещи условия на открито, служители на открити или височинни платформи често стават жертви на аварии. Свързаните дрехи могат веднага да алармират, ако установят необичайни промени в здравословното им състояние.

Още по-интересна е тенденцията този вид решения да се сертифицират. Голяма част от появяващите се на пазара “умни” дрехи са разработка на китайски производители, но за да стъпят уверено в Европа и САЩ, те идват със сертификати, които гарантират качеството на електрониката и важни допълнителни качества като например, водонепромокаемост и годност за пране на смарт облеклата в автоматични перални машини.

Както и миналата година, блогът на Мтел има свой кореспондент на изложението. Ако искате да получавате най-интересните технологични новини от конгреса в Барселона, можете да се абонирате за нашия нюзлетър. Всички, абонирали се за него, ще участват в томбола за смартфон.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*