Фитнес гривните детронираха смарт часовника

Смарт часовници почти нямаше тази година на Световния мобилен конгрес в Барселона, дефилето на всичко най-ново в света на мобилните технологии. Някой явно и категорично детронира смарт часовника от почетната стълбица на най-силно рекламираните и показваните потребителски джаджи. И това се оказаха основно фитнес гривните. Те не бяха обаче единствените – на изложението имаше всякакви съпътстващи решения за здраве, тонус и добра форма, като например сензори за кръвно, приложения за здравословно хранене и скенери за качеството на храната. Но в светлините на конгреса най-вече попаднаха фитнес гривните.

Светът на фитнес гривните

Да се наричат смарт гривни би било прекалено – те не са особено смарт. От друга страна, те са навсякъде – лъскави и матови, цветни или черни, семпли или луксозни. Фитнес гривните почти задължително включват сензор за сърдечната честота и крачкомер. Оттам нататък екстрите са тема на волни интерпретации.

Преобладаващата част са с дисплей, сензорен. Защитата на екрана от случайно активиране остава деликатен момент, защото най-често отключването става с жест – поглаждане на екрана отгоре надолу или отляво надясно. Има обаче и модели без дисплей. За такива гривни спецификациите обещават да издържат до две седмици с едно зареждане на батерията (да се чете: реално една седмица).

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Четенето на данните става чрез свързване със смартфон приложение. Повечето приложения изглеждат приблизително еднакво. Данните за пулса и крачките се визуализират със стълбчеста диаграма, под която са фиксирани най-важните цифри – средна стойност, максимум и минимум. Много от фитнес гривните имат и режим за „сканиране“ на съня. В приложението се визуализират времетрене на съня, фази (дълбок/лек), евентуално часовете на заспиване и събуждане.

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Дизайнът е онова, по което повечето производители се надяват да изпъкнат. Каишките са в ярки, бонбонени цветове, искрящи и неонови. Или разбира се дежурното черно. Срещат се и двуцветни каишки, които се изтъкват като специално предимство. На конгреса имаше и модели смарт гривни с вълнообразен дисплей.

По-малобройни, но интересни, са „луксозно“ изглеждащите фитнес гривни. Беше представена, например, серия дамски гривни с бляскави каишки в екстравагантни цветове като „пепел от рози“ или „петролено-зелено“, а за мъжете – във вид на висококласен часовник.

 

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Съществена разлика във функционирането на гривните е и това дали изискват връзка със смартфон или не. Голяма част от моделите работят в автономен режим и при установяване на Bluetooth връзка с телефона залпово изпращат всички данни, които събрали. Никак не са малко обаче и гривните, които изискват постоянна връзка с телефона.

Въпреки че мнозина спортуващи на открито обичат да проследяват маршрутите си при бягане или джогинг, проследяването чрез GPS не се среща сред фитнес гривните.

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Сензори за здраве

Сензорите за здравното състояние на тялото са друга група мобилни решения, които показаха ясна тенденция на тазгодишния Световен мобилен конгрес – съвременният човек все повече се вторачва в това колко здравословно (или нездравословно) живее.

Ето тази малка пластина по-долу се прикрепва към смартфон (от самия производител). В нея удобно може да легне последната фаланга на пръста на ръката. Чрез притискане на пръста за няколко секунди джаджата измерва сърдечната честота, кръвното налягане, кислородното насищане в кръвта, температурата и дихателния ритъм. Всичко това става неинвазивно, тоест без убождания и неприятни усещания. Данните се изписват на екрана на приложението.

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Сензорните дрехи са друг вид решения за „сканиране“ на здравето. Във фланелки, спортни трика или пък пижами, сензорите измерват най-често пулс и температура, по-рядко – кръвно налягане, а най-рядко – кислородно насищане. За някои от тях вече стана дума в обзора ни за  “умните” дрехи на Световния мобилен конгрес.

Този вид решения ясно могат да бъдат разграничени от фитнес гривните. Устройствата и приложенията за здраве не са непременно свързани със спорта (макар и да са полезни за спортуващите) – те се разработват по-скоро за хора със здравословни проблеми, за възрастни хора, а дори и за клиники и реахабилитационни центрове.

Сканиране на храната

Върхът на решенията за добро здраве и фитнес тази година обаче се оказа смартфон скенерът Scio, който „чете“ какво има в храната. Той работи на база спектрографиянай-точния метод за установяване на химически състав на обекти от всякакъв вид (технологията е разработена първоначално в астрономическите лаборатории за сканиране на състава на звезди и планети на база на спектрален анализ на светлината, която достига от тях до Земята). Scio дава силата на спектрографския анализ в ръцете на хората – буквално. Първото устройство от този вид беше разработено и пуснато на пазара във вид на джаджа с размер приблизително колкото кибритена кутийка.

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Новото тази година е, че скенерът е умален и може да се вгражда в смартфони. По размер той е колкото камерата – и най-логично стои до нея. Така всеки човек може чрез смартфона си да узнае точния състав на храната си, преди още да я купи в магазина.

Засега приложението, което управлява скенера, борави с ограничен кръг плодове, зеленчуци, сирене и месо. Един от големите китайски прозиводители вече го вгражда в телефоните си. Към средата на годината един от топ 5 смартфон производители в света ще предложи модел със Scio скенер.

фитнес гривните Фитнес гривните детронираха смарт часовника А1 Блог

На фона на повсеместната липса на смарт часовници няколко модела на такива устройства показа…. Nokia. Снимка: Мария Малцева.

Както и миналата година, блогът на Мтел има свой кореспондент на изложението. Ако искате да получавате най-интересните технологични новини от конгреса в Барселона, можете да се абонирате за нашия нюзлетър. Всички, абонирали се за него, ще участват в томбола за смартфон.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*