“Умна” четка учи децата как да си мият зъбите

“Умна” четка за зъби може да помогне на децата да се научат да си мият зъбите, а на възрастните – да не допускат недоглеждане в поддържането на оралната си хигиена. “Умната” четка следи колко време и как мием всеки ъгъл от устата си и показва ефективността на почистването чрез смартфон приложение. Тя беше показана за първи път по време на Световния мобилен конгрес, а дебютът й на пазара се очаква по някое време този месец.

четка “Умна” четка учи децата как да си мият зъбите А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

“Ara” има вградени 3D сензор за движение, акселерометър, жироскоп и магнитомер. По време на миене на зъби тя събира информация за това колко време търкаме всеки зъб, как и колко енергично. Тази информация се трупа по дати и се „зонира“. Данните се подават към специализирано смартфон приложение. То на свой ред анализира усилията ни по поддръжка на хигиената в устата и докладва дали се справяме добре или има нужда да направим нещо повече за чистотата на зъбите си.

Данните могат да се събират и офлайн и да се подават към смартфона при „среща“ с четката. Информацията се предава през Bluetooth 4.0.

четка “Умна” четка учи децата как да си мият зъбите А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

четка “Умна” четка учи децата как да си мият зъбите А1 Блог

Снимка: Мария Малцева.

Ако смартфон приложението „забележи“, че няколко дни поред човек мие по-зле дадена зона от устата си, например горните десни зъби, то извежда предупреждение, че системно тази област не се измива добре. Най-честата причина за подобно поведение е болката. Такова избягване на дадена зона може да е признак за проблем със зъб или венец и появата на предупреждението е добър повод човек да посети своя зъболекар.

Заедно с това създателите на “Ara” са разработили детска игра, която да насърчи малчуганите да мият зъбите си. Играта е в първо лице, а главният герой бяга по широка пътека, избирайки лявата или дясната половина на трасето – в зависимост от това коя страна на зъбите си мие детето. Играта му подсказва къде да търка и дали трябва някъде да се върне. Победата идва с успешното измиване на цялата уста. Предполага се, че родителят оставя смартфона си с играта пред очите на детето, докато то мие зъбите си, така че е желателно телефонът да е наистина водонепроницаем.

Батерията на “Ara” издържа до две седмици. Очаква се тя да се появи на пазара през март 2017 година.

Както и миналата година, блогът на Мтел имаше свой кореспондент на изложението. Най-интересното от конгреса можете да прочетете тук.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*