Контактни лещи за цифровия живот?

Контактни лещи за хората, които живеят силно „цифровизиран“ начин на живот – това бе една от новостите, които дебютираха паралелно с най-голямото изложение за мобилни технологии, завършило миналата седмица в Барселона. Контактните лещи са предназначени за хора, които прекарват значителна част от времето пред екрани – на компютъра, на таблета, на смартфона…

Наречени „Energys“, тези лещи са проектирани за целодневно носене, за да помагат на очите на хората да се адаптират по-добре към боравенето с дисплеи, било то един или повече. Задачата им е да облекчават смяната на фокусното разстояние между цифровите устройства и офлайн средата.

Когато човек работи с дигитални устройства, неговото око постоянно сменя фокусното разстояние – то ту се фокусира върху екрана, ту се „премества“ върху клавиатурата, или пък други обекти от окoлната среда. Префокусирнето се случва чрез промяна на налягането в окото – в течната среда, която изпълнява ролята на леща. За промяната на налягането в нея отговарят група фини мускули, разположени около очната ябълка. Постоянното префокусиране означава псотоянна работа на тези мускули, обясняват създателите на „Energys“. Това води до умора на окото.

лещи Контактни лещи за цифровия живот? А1 Блог

Проблемът поражда така наречения синдром на „дигиталното гадене“ на очите. Това е очен дискомфорт, породен от дългото гледане към екрани на дигитални устройства, характеризиращ се с умора на очите, сухота и зачервяване.

Особено неприятен е проблемът за хорта, които поради медицински причини носят контактни лещи. За тях се казва, че прекарването на повече от два часа на ден пред екрана може да е проблем, по данни на The Vision Council от “Доклад за очните проблеми 2015”. В същото време все повече хора прекарват над два часа пред екраните, а над 50% от „децата на хилядолетието“ използват цифрови устройства повече от девет часа на ден!

Специалните лещи „Energys“ са проектирани така, че да помагат да се намали натоварването, свързано с постоянното андаптиране на окото към различните разстояния – постоянното префокусиране. В същото време не се нарушава способността за виждане на далечни разстояния. „Оптичният дизайн вгражда множество фронтални повърхностни асферични криви, които са вградени из цялата отпична зона, разпределяйки силата равномерно за симулирне на по-голям натиск в центъра“, гласи описанието на технологията. В него се казва още, че „при мултитаскинг с цифрови устройства потребителят може да мести поглед от екрана и извън екрана с повече лекота и комфорт“.

На въпроса ми значи ли това, че подобна леща „изравнява“ разстоянията между екраните и обектите наоколо, привеждайки триизмерния свят в по-двуизмерна среда, отговорът беше положителен.

Защо е нужно това, пита се човек? По същата причина, поради която големите смартфон дисплеи се оказаха затруднение за потребителите: докато технологиите се развиват бързо, изменяйки се съществено в рамките на година-две, нашите тела еволюират бавно, изменяйки се с векове.

Какво се вижда през лещите „Energys“? Отвъд буквалния обкръжаващ ни свят – вижда се нашествието на „технологии за други технологии“, които имат за задача да облекчат самото използване на цифровите системи. А това поставя втъпроса можем ли наистина трезво да преценим къде е разумната граница на боравенето с модерните джаджи, преди очите ни да се зачервят от светлината на дисплеите, вратовете да ни заболят от навеждане към екрана на смартфоните и китките да ни се схванат от търкането на тъчпадовете.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*