Автомобилното шоу, наречено НАСКАР

69-ият сезон на сериите НАСКАР вече стартира, а най-хубавото за всички автомобилни фенове е, че благодарение на Mtel Sport за първи път можем да станем свидетели на всички състезания през сезона с предавания на живо.

Сериите НАСКАР може и да ви звучат като нещо екзотично и любопитно, а най-вероятно до този момент първата асоциация на повечето от вас е била за състезателни коли, които карат безкрай в кръг и правят много катастрофи. Първа грешка: Пистите не са във формата на кръг, а на овал! А НАСКАР е много повече от зрелищни катастрофи… Но всичко по реда си. Ето какво трябва да знаете за вълнуващите състезания, които са едно от най-гледаните неща в американския телевизионен ефир.

Началото

Родното място на НАСКАР е Дейтона Бийч, Калифорния. Заради добрите условия за развиване на високи скорости, именно там много автомобилни ентусиасти поставят куп рекорди за най-висока скорост още в началото на XX век. Модифицираните автомобили стават все по-популярни, организират се състезания, а след Втората световна война идва и моментът всичко да стане официално.

През 1948 година Бил Франс учредява НАСКАР и провежда първото състезание от едноименните серии, които години по-късно са едно от най-големите спортни събития в света.

наскар Автомобилното шоу, наречено НАСКАР А1 Блог
Американската мания в днешни дни

От тогава е “изтекла много вода”, за да се стигне до днешно време, в което НАСКАР сериите са истинска мания за цяла Америка. Малки и големи следят състезанията, вълнуват се с любимците си и съпреживяват всичко случващо се на пистата.  Смята се, че НАСКАР има над 75 милиона фена по света, а на трибуните често има над 100 хиляди зрители – факт, с който не много спортни събития могат да се похвалят.

Причините за този интерес са много, но най-очевидната е шоуто, в което се превръща всяко едно състезание – високи скорости (до 320 км/ч), чести изпреварвания, зрелищни катастрофи и постоянно напрежение между състезателите.

Конкуренцията в НАСКАР сериите е голяма, шансове за победа във всяко едно състезание имат голям брой участници, а всеки пилот има своята цел, за която се бори с всички сили. Дори и най-големите аутсайдери пък имат верни фенове, което създава изключителна атмосфера на трибуните.

Самите състезатели са друга причина за популярността на спорта. Защото те определено не са типичните прехвалени и самовлюбени спортисти. В голямата си част участниците в НАСКАР са страхотни образи, истински почитатели на спорта, заради което се държат и изключително непринудено с феновете, които пък имат възможността на контакт с любимците си, какъвто рядко се вижда в други спортове. Сред състезателите има както много млади, така и хора на солидна възраст. Всички те се подготвят сериозно за сезона като залагат изключително на физическата подготовка, за да могат да издържат на тежките натоварвания. А споменахме ли, че в НАСКАР има и дама в лицето на Даника Патрик?

Повишената безопасност в НАСКАР

За съжаление зрелищните катастрофи в НАСКАР често са имали фатален край. 28 са жертвите сред пилотите през годините, а последната смърт бе тази на легендата Дейл Ърнхард през 2001.

Хубавата новина е, че в последните 15 години технологиите помогнаха безопасността в НАСКАР и като цяло в автомобилния спорт да се повиши максимално. Самите състезателни автомобили бяха видоизменени в опит да станат по-устойчиви на сблъсъци и всичко това води до доста по-голямо спокойствие сред участниците и феновете на сериите.

наскар Автомобилното шоу, наречено НАСКАР А1 Блог
Нов формат и интрига до последно

36 състезания, над 40 пилоти, 19 отбора, 3 марки автомобили – това са сухите цифри зад сезон 2017 в НАСКАР, който освен всичко друго ни предлага и нов формат, обещаващ интрига до самия край.

Всяко едно състезание е разделено на три етапа като първите два включват по една четвърт от дистанцията, а финалният етап е втората половина на цялото състезание.

Топ 10 след първите два етапа вземат точки от 10 за първия до 1 за десетия. Победителят в края пък получава 40 точки, вторият 35, след което точките вървят с по-една надолу до 2 за 35-ия. По 1 получават класиралите се от 36-о до 40-о място. Всичко това гарантира интрига през целия сезон.

А както е традицията в американските спортове и в НАСКАР има плейофи. След редовния сезон от 26 състезания, първите 16 в класирането продължават в елиминационната фаза. В крайна сметка до финалното състезание в Хоумстед, Флорида на 19 ноември в битката ще останат само четирима.

Но пък за разлика от другите американски спортове, тук отпадналите в редовния сезон продължават да се състезават и в плейофите, просто не печелят точки. Така те имат уникалната възможност да объркат сметките на фаворитите. А фактът, че дори една победа в НАСКАР те прави легенда, кара всички да се раздават докрай.

Сезонът вече започна, но все още е в самото си начало като са минали едва три кръга. Каналите на Mtel Sport ще излъчат всички състезания, така че сега е моментът да си изберете любимец, когото да подкрепяте и да се потопите в емоцията НАСКАР. Следващото състезание е във Финикс в неделя (19 март) и ще бъде излъчено пряко по Mtel Sport 2 от 21.30 часа.

Още по темата

  1. Борис Костов says:

    Здравейте!!! Изключително съм радостен че най-после някой реши да излъчва моторни спортове от Америка. Лично аз съм голям фен на Nascar но най-вече на Indycar. Би било чудесно ако от догодина обогатите програмата си и с тези серии които според мен са в пъти по интересни от Формула 1. Освен това бих се радвал ако дадете страница на която да коментираме по време на състезание. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*