7 тенденции пред мобилните технологии до края на 2017 г.

Умни устройства, повсеместна свързаност и забавления на всяка крачка – бъдещето на мобилните технологии и комуникациите обещава да живеем във виртуален свят, където хладилниците и колите ни са по-досетливи от нас самите, дронове ни обгрижват услужливо, а хуманоидни роботи ни водят за ръка към най-добрите ресторанти, магазини, фитнес центрове и фризьорски салони. Звучи ли ви смахнато? Ако да – по-добре затворете тази страница още сега.

технологии 7 тенденции пред мобилните технологии до края на 2017 г. А1 БлогГрадовете поумняват

Умните градове са като извънземните – всички говорят за тях, но никой не ги е виждал в действителност. Концепциите са многобройни, компоненти им – разпокъсани. Някои доставчици залагат всичко на комуникационните мрежи, други – на вездесъщите невидими сензори, трети смятат, че най-важен е софтуерът. Скоро обаче тези многобройни компоненти ще започнат да се обединяват в едно цялостно виждане за свързания град. Е, има и организации, които вече представят цялостни концепции, но често пъти те са толкова различни, че дори си противоречат.

По-важното е да се осъзнае, че не технологиите правят града интелигентен, а хората в него.

Дронове за всякакви цели

Дроновете ще преобърнат начина, по който се движат хората и услугите. Вече има градове, в които се тестват дронове за градски таксита. Скоро летящите машинки ще могат да се зареждат в движение, предвижда пък световната асоциация на мобилните оператори GSMA. Това тотално ще промени начина на движение на хора, стоки, данни. Хора и стоки ще могат да се придвижват до почти всяка точка.

Дроновете ще дебнат за нелегален риболов и ще помагат на земеделците в грижите на полето…. е, и ще забавляват безкрайно с неща като мултиплейър игри.

Обещанието на 5G

технологии 7 тенденции пред мобилните технологии до края на 2017 г. А1 БлогГолямата надежда на технологичния свят си остава петата генерация комуникационни мрежи. С обещанието за високи скорости и стабилност при огромни натоварвания това е технологията, на която разчитат всички бъдещи мобилни иновации: роботите ще се управляват през 5G, колите ще анализират трафика и ще се направляват от центрове за данни през 5G, даже автобусните спирки ще са малки мултимедийни центрове благодарение на 5G.

технологии 7 тенденции пред мобилните технологии до края на 2017 г. А1 БлогРоботиката настъпва

Роботите идват – ала не като гневни войници със свръхсили (както по филмите), а като вежливи помощници, готови да носят багажа ни в хотела, като приветливи посрещачи на прага на мола, които ни упътват къде да пазаруваме, или като атрактивни гидове на летището или в някой голям офис. Портиерът, човекът на гишето за информация и пиколото скоро ще са наистина излишни с помощта на мобилните технологии!

Два пътя пред телефоните

През последните години смартфон технологиите достигнаха забележителни нива: мощността на много телефони вече е като на настолен компютър, камерите правят зашеметителни снимки, появиха се 3D екрани… Заедно с това обаче хората се изтощиха от присъщите проблеми – батериите издържат кратко, дисплеите все още са уязвими, взаимодействието с устройството предполага вторачен поглед. Изглежда, че победният ход на смартфона е на кръстопът. В едната посока развитието продължава с още по-тънки устройства с 3D екрани, 3D камери и навярно холографски изображения скоро, а от друга – част от потребителите ще се “завърнат” към по-класическия телефон с физически бутони, заздравен корпус и здрав дисплей.

технологии 7 тенденции пред мобилните технологии до края на 2017 г. А1 Блог

Фитнесът е цар

Oчевидно фитнес-гривните детронираха смарт-часовниците – мястото на китката на ръката вече е резервирано за сензори за пулс, кръвно и скорост. Смартфоните пък се сдобиват с разнообразни приставки и приложения за грижа за здравето – за сканиране на съставките на менюто или измерване на основните жизнени параметри.

Дори самите дрехи стават носители на такива технологии за проследяване на физическия статус. Осъзнаването на вредните навици на съвременния живот обещава все повече от заобикалящата ни електроника да ни наставлява как да се грижим за здравето и добрата си форма.

Колите – интелигентни, но как?

технологии 7 тенденции пред мобилните технологии до края на 2017 г. А1 БлогИнтелигентните коли са голямата мечта в света на технолиите днес. Всички водещи автопроизводители имат поне по нещичко „смарт“ в новите си модели. По-дръзките направо говорят за безпилотни автомобили. Някои казват, че данните от всички сензори в колите ще се пращат в далечни центрове за данни през 5G мрежи, а центровете ще връщат “наставления” какво да прави всяко возило на пътя. Други настояват решенията да се вземат локално. Разнопосочни са и мненията какво точно трябва да има пред очите на водача: прозорец, мултимедиен екран или пък смарт стъкло. Идеите са толкова, колкото и нюансите на боите. Със сигурност обаче колата, като една от най-близките до човека машини, ще е сред първите IoT устройства.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*