Модерно е да си добър

Когато социалната отговорност в компанията не е просто политика, а реалност, тя се заражда от служителите и те активно се включват в подкрепата и набирането на средства. Такъв е случаят и в Мтел, където много каузи се зараждат и подкрепят по идея на колеги. В следващите редове ще ви разкажем за малка част от тях.

 

~ Очи на 4 лапи ~

 Мтел подкрепя фондация „Очи на 4 лапи“ от 2003 година, като от тогава до днес е осигурено обучението на първия за България инструктор за кучета водачи, изградена е мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи, открит е център за рехабилитация на хора със сетивни увреждания с помощта на кучета водачи и са дарени безвъзмездно повече от 50 кучета водачи на незрящи хора. Каузата е сред най-популярните и предпочитани и от дарителите по ведомост в компанията.

Наскоро колегите от отдел „Бек офис“ и дирекция „Обслужване на клиенти“ в направление „Клиентски опит и удовлетвореност“ припознаха за своя каузата на фондация „Очи на 4 лапи“. Инициативата им се роди след проведен съвместен тиймбилдинг, когато разпределени в 12 отбора те имаха за задача и създадоха заедно 12 картини. Всяка картина имаше своя история и вдъхновение, а общата линия във всички творби бяха корпоративните принципи на Мтел – екип, доверие, динамика и лидерство.

Неповторими по стил, нарисувани със замах и заредени с енергия и ентусиазъм, картините не можеха просто да останат затворени в една стая или прибрани някъде в забвение. Затова колегите решиха да намерят „дом“ за картините и да използват възможността да подпомогнат каузата на фондацията, като организират благотворителен търг.

След изключително оспорвано наддаване онлайн, на живо и по телефона, всички картини бяха разпродадени, а събраната сума бе дарена на фондация „Очи на 4 лапи“.

 

~ Комплекс за социални услуги “Детелина” ~

 В края на миналата година Мтел дари на комплекс за социални услуги „Детелина“ в град Шумен чек за 10 000 лева. Идеята за това дарение дойде от колега в компанията. Тя бе една от многото предложения на кого да помогнем във вътрешна инициатива. Всички колеги имаха възможност да предложат и да гласуват за кауза, която Мтел да подкрепи. Най-много гласове събра каузата, наречена “Лъч Светлина” и предложена от колегата ни Владислав Григоров, акаунт мениджър “Корпоративни клиенти”. Тя спечели симпатиите на колегите и зае убедително първото място.

Дарението е в помощ на комплекс за социални услуги “Детелина” в Шумен, където живеят изоставени и малтретирани деца. Желанието на колегата, предложил каузата, е да им осигурим възможности за забавления – посещение на музей, кино, концерти, пътувания – с което да облекчим и разведрим животът им. И ние го направихме. Което е по-хубаво – заразили сме и други – Астрономическата обсерватория и Драматично-куклен театър “Васил Друмев” в Шумен са предоставили на децата безплатни посещения.

В момента в дома живеят 33 деца на възраст между 10 и 17 години. Историите им са различни – едни са сираци, други са изоставени от родителите си, а трети оставени за отглеждане поради липса на възможности на биологичните им родители да се грижат за тях.

През априлската ваканция предстои екскурзия до Велико Търново, на която децата се надяват освен да се запознаят с града и неговите исторически забележителности, да се насладят на зрелищния спектакъл Звук и светлина на Царевец.

През май пък няколко от децата ще участват в първенството на Спортната федерация за деца лишени от родителска грижа.

Директорът на дома, Иван Калоянов, е изключително деен и не спира да се бори от името и за благото на всички „свои“ деца.

 

~ Майки за донорството ~

 Младата фондация „Майки за донорството“ съществува едва от 2013 година, но неуморните усилия на създателите й да помагат на хора с репродуктивни проблеми докосват и променят много съдби.

Каузата бе една от подгласниците във вътрешния конкурс и отново колеги я избраха за свой фаворит когато търсехме предложения на кого да дарим средствата, набрани от благотворителен търг, проведен в офиса. Колеги любезно предоставиха свои вещи, някои от които доста интересни и с история, които бяха предложени на колегите в компанията чрез онлайн търг. Събраната от наддаванията от колеги сума бе удвоена от компанията и дарена на фондация „Майки за донорството“ в помощ на една от двойките с репродуктивни проблеми.

 

Благодарим на всички колеги, които стават част от подобни инициативи и използваме случая да им кажем: Гордеем се с вас, с желанието ви да помагате, да намирате каузи и да палите останалите около себе си!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*