Жените иноватори в технологиите

Всеки от вас ползва компютър, играе игри и ползва безжичен интернет (Wi-Fi). Масово наложеният стереотип е, че иноватори в технологиите са единствено мъжете. Това донякъде е така, защото едни от най-известните личности в сферата на иновациите обикновено са от силния пол. Първите асоциации на всеки най-често са Стив Джобс, Бил Гейтс, Джон Атанасов, Гулиелмо Маркони, Александър Бел и т.н. Всъщност нещата са доста по-балансирани. Често в основата на прогреса на редица технологии стоят жени, които обаче не винаги попадат в светлината на прожекторите. Например един от първите езици за програмиране е създаден от жена, както и първата графична приключенска компютърна игра. Представяме ви четири представителки на нежния пол – иноватори, които са променили света на технологиите. Техният принос се измерва в редица възможности, които вече смятаме за даденост и ползваме в ежедневието си.

иноватори Жените иноватори в технологиите А1 БлогАда Лъвлейс – първият програмист в света

Закодирайки алгоритъм за намиране на числата на Бернули още през ХIХ век, Ада Лъвлейс се счита за първият програмист в света във време, в което компютрите все още дори не са съществували. Tози алгоритъм днес е признат за първата публикувана някога компютърна програма и играе изключително важна роля за развитието на технологиите години след написването й.

Робърта Уилямс – иноватор в геймингаиноватори Жените иноватори в технологиите А1 Блог

Робърта Уилямс е не просто иноватор – тя е пионер и визионер в създаването на приключенския жанр в гейминга. Ако сте фен на легендарната поредица King’s Quest, то надали предполагате, че тя е дело на жена. Уилямс, заедно със своя съпруг, са сред най-влиятелните дизайнери на компютърни игри от 80-те и 90-те години на миналия век. Те поставят началото на приключенския жанр с Mystery House, която излиза през далечната 1980 г. Игрите, които разработва Уилямс, изграждат умения за решаване на проблеми и развиват логиката на играещите, като същевременно са забавни и с пленителна история.

Грейс Мъри Хопър – „Кралицата на софтуера“

иноватори Жените иноватори в технологиите А1 Блог

Освен че е американски адмирал от флота, Грейс Хопър е и иноватор в програмирането. Тя е считана за един от създателите на някои от първите програмни езици от високо ниво. През 1952 г. тя създава първия компилатор – програма, която превръща серия от инструкции в даден програмен език в код, който е разбираем и изпълним от компютъра. Нейната работа става и основа за създаването на известния компютърен език COBOL (Common Business-Oriented Language) – едно от най-великите събития в историята на дигиталните технологии. Нейните изобретения помагат на софтуерните инженери да отстраняват по-лесно грешки при написването на програми и до ден днешен.

иноватори Жените иноватори в технологиите А1 БлогХеди Ламар – умна и красива

Хеди Ламар е известна филмова звезда от 20-те години на миналия век, която се отличава не само с  блестящия си външен вид, но също така и с приноса си в развитието на безжичните радиотехнологии. Актрисата често е определяна за най-красивото лице на Холивуд, но същевременно е и учен, занимаващ се с радиотехнологии. Методът, който тя изобретява заедно с партньора си Джордж Антийл, разбива радио честотите на неравномерни интервали между предаването и получаването на съобщение, вследствие на което се формира код, който предпазва прихващането му от други хора. Първоначалната идея е да се използва в направата на радиоуправляеми торпеда за американския флот, но проектът не се реализира. В крайна сметка години по-късно методът се превръща в основа за развитието на безжичните технологии, като съвременните мобилни мрежи, Wi-Fi, GPS системи и bluetooth връзка.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*