Android задмина Windows като най-популярна платформа

Немислимото се случи – след десетилетия на доминация, Windows вече не е най-популярната операционна система за връзка с интернет, отстъпвайки своето лидерство на Android. Софтуерът на Microsoft държеше тази титла от 80-те години на миналия век и продължава да я държи, макар и при настолните и преносими компютри. Фокусът обаче се измества към мобилните устройства, които успяват да се наложат все повече като предпочитано средство за връзка с глобалната мрежа. За някои потребители смартфоните дори не са само основен прозорец към интернет, но и единствен такъв.

Краят на една епоха

По последни данни на изследователската фирма StatCounter,  през март Android държи пазарен дял от 37,93% при интернет потреблението, което е с малко над Windows, която има 37,91%. Операционната система на Google за първи път задминава платформата на Microsoft. Преди 5 години дялът на Android беше едва 2,4%, но бързият ръст както на разпространение на операционната система, така и на потреблението й, доведе до лидерската позиция.

android Android задмина Windows като най-популярна платформа А1 Блог

Източник: StatCounter

“Това е крайъгълен камък в технологичната история и краят на една епоха”, коментира Одън Калън, главен изпълнителен директор на анализаторската компания StatCounter. Данните на StatCounter включват интернет потреблението на всички умни устройства – настолни компютри, лаптопи, таблети, смартфони и други мобилни джаджи.

Регионален дисонанс

Ситуацията е много по-любопитна, ако се разгледат данните по региони. В Северна Америка Windows държи лидерската позиция с 39,5% пазарен дял, следван от iOS (25,7%) и Android (21,2%). В Европа ситуацията е сходна, като платформата на Microsoft разполага с 51,7% или близо двойно повече спрямо операционната система на Google, която има 23,6%. Картината се обръща на 180 градуса като се видят данните за Азия. Там Android е основно средство за достъп до интернет с дял от 52,2% срещу 29,2% за Windows. Това се дължи основно на факта, че в доста страни от региона, смартфоните са първите и понякога единствени устройства за достъп до глобалната мрежа.

Очакван резултат

Данните на StatCounter не са голяма изненада. Интернет потреблението през мобилни мрежи расте с геометрична прогресия през последните години и се знаеше, че рано или късно мобилните устройства ще превземат лидерската позиция.

По данни на производителя на мрежово оборудване Ericsson мобилният пренос на данни се е увеличил 8 пъти от първото тримесечие на 2012 г. до последното на 2016 г. Интернет трафикът е нараснал с 55% само за година, сравнявайки последното тримесечие на 2015 г. с това на 2016 г. Тенденцията за растеж се запазва особено с развитието на 4G, а до няколко години и с това на 5G мрежите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*