Цветница в приложения

Без значение дали се казваш Ралица, Детелина, Маргарита, или Ивана, Пламена, Симона, със сигурност обичаш цветята. Макар едни да носят име на цвете, а други не, всеки у нас празнува Цветница и го свързва с един от най-хубавите моменти в годината, когато природата се раззеленява, зимата е вече далеч зад нас.

Разбира се, не всички сме ботаници и понякога трудно успяваме да „угодим“ на цветето вкъщи. „Кога да го поливам“, „Каква светлина му трябва“, „А какво е всъщност и как да се грижа за него“ може би са най-честите въпроси, които всички любители си задават. Е, както често сме казвали – и за това си има приложение!

Представяме ви няколко безплатни приложения за вашия смартфон, които могат да ви помогнат както да разпознаете дадено растение, така и да се грижите за него по-добре.

Gardenia

цветница Цветница в приложения А1 Блог

Gardenia има версия само за Android. Приложението позволява да управлявате грижата за растенията си – дава съвети за това, а и ви напомня да не пропускате поливане, торене и други важни неща. Поддържа база данни от над 2000 растения, за които има както снимков материал, така и важна информация. За съжаление, за да добавите растение във вашия списък, трябва да знаете името му и да го потърсите в архива. Но пък като знаете как се казва, с опцията за следене на времето ще се грижите по-добре за растения не само в дома, но и на открито.

 

 

 

Pl@ntNet

цветница Цветница в приложения А1 Блог

Това приложение с версии за Android и iOS е разработено от учени от четири френски организации (Cirad, INRA, Inria и IRD), заедно с Tela Botanica. То ви дава възможност както да търсите по снимка, така и да разглеждате растения. Имате възможност да добавяте снимки в базата данни, както и да ги оценявате по качество. Когато търсите е най-добре листото/цветето да бъде на възможно най-изчистен фон. Не разпознава декоративни растения, но пък в базата данни има включени дори дървета.

ArbolApp

цветница Цветница в приложения А1 Блог

Говорейки за дървета, ето едно приложение, което се концентрира върху тях. Все пак Цветница е непосредствено след Лазаровден и е добре да им отделим подобаващо внимание. С версиите за Android и iOS на ArbolApp може да научите много за заобикалящите ви дървета и то без дори да имате нужда от интернет връзка. Разработването на това приложение е инициатива на испанския изследователски институт с помощта на много учени.

Google Goggles

цветница Цветница в приложения А1 Блог

Говорейки за информация, Google винаги се притичва на помощ! Все пак първо към него се обръщате, когато не се сещате за нещо, нали? Приложението Google Goggles не е специализирано в растенията, но ви помага да търсите по снимка – ако снимате растението, за което се чудите какво е, Google Goggles ще ви предложи резултати. След като знаете какво е, чрез търсачката или пък някое от приложенията, за които вече ви разказахме, ще разберете повече за него. Разбира се може да търсите всичко останало по снимка! За съжаление засега е налично само за Android.

 

Радвайте се на Цветница и на цветето, което имате до себе си, и се грижете добре за него. То винаги ще ви се отблагодари най-малкото с красотата си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*