Китайската Суперлига – екзотиката в ТВ ефира

През първите два месеца на годината основната тема сред футболните фенове и специалисти бе китайската Суперлига и внушителните суми, които китайските клубове похарчиха за трансфери.

В местното първенство акостираха големи звезди като Оскар, Хълк, Карлос Тевес, Джон Оби Микел, Аксел Витсел и още доста, които се присъединиха към солиден брой чуждестранни асове, които играят в Китай още от преди това.

Трансферните бомби обаче свършиха, сезонът започна и вече бяха изиграни три кръга, които ни дават възможност да обсъдим, дали китайската Суперлига е само един трансферен балон или заслужава вниманието ни и от гледна точка на футбола по местните терени.

Създаването на футболна култура

В основната на всичко е президентът на Китай Си Дзинпин. Той е огромен футболен фен и наскоро обяви план от 50 точки с голямата цел да направи Китай “футболна суперсила”. Планът включва изграждане на стадиони, бази и внушителните 50 000 футболни училища до 10 години, а амбицията е до 2 десетилетия страната да бъде домакин на Световно първенство и дори да го спечели.

И докато националният отбор все още е на ниско ниво, то усилията в Суперлигата започват да носят плодове от гледна точка на създаването на футболна култура сред народа.

“Футболната индустрия расте и хората харесват футбола в Китай, така че генерално те го подкрепят и можем да усетим интереса към футбола по стадионите, на улиците и в медиите”, споделя датчанинът Мадс Давидсен, който вече дълги години работи в китайския футбол, като в момента е технически директор на Шанхай СИПГ.

През 2016 г. общо 5,79 милиона души са посетили мачовете или средно по 24 238 човека на двубой, което поставя първенството само зад топ европейските лиги и индийската Суперлига по отношение на посещаемост.

Подкрепата на феновете няма как да не влияе и на футболистите, които логично искат да покажат най-доброто от себе си.

Богаташи, но с хъс за победа

Всички футболни звезди, които избраха парите на Китай пред битката по европейските първенства, бяха заклеймени като сребролюбци, за които от значение са само финикийските знаци.

Със сигурност финансите играят голяма роля, но в първите три кръга от шампионата видяхме, че чуждестранните звезди не са отишли в Китай само за да отбият номера, а напротив – дават пример и повеждат своите отбори с огромно желание за победа във всеки мач.

Няма как да не си личи разликата между нивото на звездите и на местните футболисти, но покрай играчи като Тевес и Хълк китайските играчи израстват с всеки изминал ден. Интересно е да се наблюдава и развитието на младите таланти, някои от които вече загатнаха голям потенциал за развитие.

Самото ниво на играта изненадва приятно до този момент, то не е като това от топ първенствата в Европа, но наличието на звездите гарантира вълнуващи моменти, а като цяло отборите създават много голови възможности за удоволствие на телевизионните зрители.

Различно и удобно време за гледане

И като стана дума за телевизионните зрители, един от плюсовете на двубоите в китайската Суперлига е това, че те се излъчват в различно и удобно време, а именно – преди обед или в ранния следобед у нас, в часове, в които на практика европейските мачове все още не са стартирали. А това ви дава възможност да започнете футболния ден с малко екзотика и да се убедите сами, че китайските мачове заслужават вашето внимание.

Сезонът е в самото си начало, тепърва ни очакват още 27 кръга, а по Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2 можете да гледате най-интересните двубои.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*