5G роботите: пространство и свободно време за хората

Роботи вместо хора разнасят пица на мнозина, които са си поръчали от вкусната храна, в няколко града в Германия и Холандия. Не, това не е откъс от футуристичен роман или филм, а реален проект – дело на разработчика Starship Technologies и веригата Domino’s. Роботите се захранват с батерии и са готови да разнасят пици в радиус от един километър около магазините на Domino’s. Те се движат със скорост от 6 км/ч, тоест с тази на обикновен пешеходец. Освен атракцията за потребителите, има и други ползи от намесата на роботите: намаляване на разходите за бизнеса и ограничаване на замърсяването на въздуха и емисиите на CO2.

роботите 5G роботите: пространство и свободно време за хората А1 Блог

Така изглеждат роботите, които ще разнасят пиците на Domino’s. Освен тях, популярната верига за пица в момента е в процес на изпитване на дронове за доставяне на пици. Снимка: Starship Technologies

Романтично-технологичната новина е предвестник на цяла нова ера, която вече се случва по света. Роботи, които вежливо “слугуват” на хората, и безпилотни коли, които летят в небето, някога са били само част от фантазиите на дръзките мечтатели. Днес обаче те са реалност, при това далеч не „скандализираща“. И все повече ще стават реалност – благодарение на намесата на петото поколение комуникационни мрежи – 5G.

Истинският интернет на нещата

Масовата и ултрабърза свързаност, която бъдещите 5G мрежи ще осигуряват, ще направи възможно роботите на Domino’s да разнасят пици на доста повече от 1 километър. И не само те – и не само пици! Логистиката като цяло ще се възползва от тази нова технологична комбинация. Напредничаво мислещите управители на магазини за всякакви стоки вече договарят партньори за проекти, при които ще реализират доставката на стоки за своите клиенти именно чрез 5G-свързани роботи. Показателен пример е Ocado – най-големият в света онлайн магазин за хранителни стоки, който не само има напълно роботизирана складова база, но вече се готви да доставя поръчаните от клиентите стоки от роботизирани превозни средства. „Бизнесът на Ocado е по природа такъв, че роботите в крайна сметка ще се окажат предпочитани спрямо човеците,“ убеден е Пол Кларк, главен технологичен директор на компанията.

Подобно мнение се струва скандално на онези, които трудно приемат тезата, че професиите, свързани с механични и повтарящи се дейности, ще се роботизират…

роботите 5G роботите: пространство и свободно време за хората А1 Блог

Освен разносвачите на пица и пакетирани храни из градовете скоро ще има и роботи, които ще разнасят всевъзможни стоки и ще извършват най-разнообразни задачи. Лесно можем да си представим например роботизирани „инженери“ да поправят уличното осветление при повреда – вместо хора. Свързани в 5G мрежа, градските осветителни системи на новото време ще се управляват динамично от централизирани контролни точки. В тях центрове за данни ще изчисляват хиляди фактори: степента на осветеност в зависимост от силата на дневната светлина, интензивността на трафика, броя на пешеходците, влажността на настилката и нейните отблясъци, наличието на облачност, мъгла и др. На тази база те ще променят осветлението в реално време. При възникването на технически проблем уличното осветление веднага ще подава сигнал. Роботите-инженери веднага ще заминават на място, за да отстранят съответната повреда. За операторите това ще означава не само спестяване на разходи, но и повишена безопасност.

роботите 5G роботите: пространство и свободно време за хората А1 Блог

Хъбъл (да не се бърка с телескопа Хъбъл) е малък, едноок домашен асистент, който се грижи за безопасността на къщата по време на отсъствието на стопаните й. Освен да наблюдава за набези на крадци, той следи всичко в обстановката: какво прави домашният любимец, всичко ли е на мястото си, дали няма теч на вода някъде и т.н. Когато забележи нещо нередно, веднага се обаща на своите човешки “господари”. Когато те се приберат у дома, той разпознава настроенията им по изражението на лицата им и ги поздравява за добре дошли.

Накратко – предстои да видим “интернетът на нещата“ (IoT) в действие. Масовата свързаност чрез ултрабързите мрежи 5G ще позволи електроуреди и апаратури, които ползваме в домовете и градовете си, да бъдат в постоянна връзка и да се контролират динамично. Петото поколение мрeжи ще изиграе ключова роля в този “интернет на нещата”. Възможните приложения стигат далеч отвъд логистиката и уличното осветление. Те ще обхванат например наблюдението в реално време на пациенти, управлението на трафика, екологичния мониторинг, дори земеделието.

Анализаторите от Gartner прогнозират, че до 2020 година ще има 20 милиарда IoT-свързани устройства.

И свързаните коли

Едва ли е останал човек, който да не знае, че от юли това лято в Дубай започва обслужването на туристи чрез безпилотни летящи коли. Разбира се петото поколение мрежи ще се използва много интензивно за управлението на такива безпилотни коли. Те ще могат да комуникират както помежду си, за да избягват инциденти, така и с останалите елементи от пътищата.

роботите 5G роботите: пространство и свободно време за хората А1 Блог

Dubai започва обслужване с безпилотни летящи таксита от юли 2017 г. Дроновете са производство на китайската EHang Inc. Всеки от тези дронове ще е в състояние да превозва по един пътник. Снимка: EHang Inc.

Поръчването на безпилотна кола във вид на услуга, подобно на такси, вероятно ще бъде значително по-евтино от притежанието на кола. Това означава, че паркираните коли ще останат част от миналото. Автомобилите на новото време ще са в постоянно движение. Улиците ще се освободят от паркираните по тях автомобили. Паркингите ще останат празни. Това ще отвори много пространство за хората – за човешки дейности като разходки с приятели и с деца, провеждане на изложби, концерти и фестивали, както и какви ли не социални събития.

Ще станем ли излишни?

Доста противоречиви са мненията за това дали роботите и техният все по-добър изкуствен интелект ще „превземат света“ – или не. Анализаторите от PwC са категорични, че апокалиптичните картини на армии от хуманоиди, които с огнестрелно оръжие избиват човечеството, са невъзможни. Друго обаче е по-реалистично – роботите да „отнемат“ на хората много от техните сегашни професии.

И в момента в сферата на производството роботите са вездесъщи. Въоръжени с бързи 5G връзки, тези машини носят потенциала да направят излишни повечето професии, свързани механична, рутинна, повтаряща се работа, както и анализирането на огромни обеми данни. Шофьорите на такси, разносвачите на стоки – това са само част от професиите, които ще изчезнат. Счетоводството също ще премине в ръцете на машините с изкуствен интелект и бърз кибер-връзка, прогнозират футуристите.

Дори лекарите вече няма да са същите, според PwC. Всеки ден по света излизат стотици нови научни проучвания в областта на медицината. За един лекар е невъзможно да ги прочете всичките, още по-малко пък да прави това всеки ден. Роботите обаче могат да “изчитат” огромни обеми и да ги анализират. Така може да се окаже, че докторът-робот всъщност не е някаква фантасмагория от приказките за бъдещето, а реален асистент на доктора в кабинета, в който отиваме утре.

роботите 5G роботите: пространство и свободно време за хората А1 Блог

5G роботите ще ни посрещат в лекарския кабинет и ще помагат на лекаря да прцени правилната диагноза.

Футуролозите обаче са на мнение, че в крайна сметка роботите идеално ще допълват хората, а няма да им отнемат нещо ценно. Машините ще изпълняват онези функции, които са рутинно повтарящи се или с които човеците и без друго се справят трудно и недотам добре. Ще ни отърват от досадните дейности. Ще ни спестят онези задачи, които са механични, времегубещи или пък опасни.

За нас ще останат по-просторните улици и площади – както и повече свободно време. В професионален план за хората ще останат творческите поприща – онези, които изискват вдъхновение и креативност, на които само човешкият дух е способен.

Е, от нас зависи дали ще използваме това преобразяване за нещо полезно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*