5 предимства на споделените работни пространства

Ако преди 20 години някой ми беше казал, че един ден голяма част от развитието на света няма да зависи от физическото местоположение на хоратa, щях да се присмея иронично. Споделените работни пространства бяха нещо нечувано, а времето от 9:00 до 17:00 часа прекарвахме на едно и също място, с едни и същи хора.

Все повече професии вече ни позволяват да работим от произволно място. Ключовата дума в случая е „свобода”, а поглед в бъдещето ни подсказва, че може би скоро почти няма да имаме нужда да губим часове в път до работа и обратно. Единственото, от което имаме нужда, са лаптоп, интернет и приятна обстановка. А защо не и приятна компания – вдъхновяваща и мотивираща?

Всъщност много хора се грижат именно да осигурят тази приятна работна обстановка, която се съставя както от нужните условия за ползотворна работа, така и дава свободата да избираме къде да бъдем. Споделените работни пространства (англ. co-working spaces), в България са доказателство за това, че у нас бизнесите вече не са просто „производство–потребление“, а хората не са само „изпълнители на длъжностна характеристика“.

Вдъхновени от свободата, ви представяме петте предимства на споделените работни пространства.

споделените работни пространства 5 предимства на споделените работни пространства А1 Блог

Разнообразна обстановка

Повечето хора, които се възползват от споделените работни пространства, търсят да избягат от ежедневната си „работна обстановка“, която за тях най-често е самият им дом. Да работиш от вкъщи може да е най-блажената мечта, но след време започват да ти липсват социалните контакти, например…

Социални контакти

Така стигаме до второто предимство – контактите. Във всяко споделено работно пространство можете да срещнете всякакви хора с различни професии, хобита и интереси. Най-хубавото е, че те са точно толкова запалени по професиите си, колкото и ти по твоята. Може да намерите много общи интереси,  а защо не и да срещнете бъдещи партньори в нов стартъп?

споделените работни пространства 5 предимства на споделените работни пространства А1 Блог

Повишена креативност и продуктивност

Вдъхновението и мотивацията живеят точно на такива места. Лесно можете да ги откриете в очите на останалите посетители и на удобното си бюро. Комуникацията с хора  с различен професионален профил, ни помага да излезем корпоративните рамки и да погледнем на нещата под различен ъгъл. Фактът, че не си зависим от работно време и, че нямаш шеф на една ръка разстояние, се отразява положително на продуктивността.

Събитиен живот

Животът не е само работа и онези, които отварят подобни работни пространства, много добре го знаят. Затова те се грижат събитийните им календари да са пълни с интересни и разнообразни мероприятия, които най-често включват както неофициални срещи, така и обучения и уъркшопи, събития на външни фирми, семинари и в най-добрия случай – партита.

споделените работни пространства 5 предимства на споделените работни пространства А1 Блог

Неограничеността на споделените работни пространства

Ключовата дума. Свобода. Светът е ваш и нищо не ви спира днес да сте в някое споделено работно пространство в София, утре – в Пловдив, Велико Търново, Варна или извън България.

В крайна сметка, цялата свобода, която ни предоставя съвремието, зависи единствено от  нас – изцяло в наши ръце е да успеем да извлечем най-доброто от нея.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*