Къде изчезнаха Microsoft и Windows Phone от мобилния пазар?

През 2013 г. Microsoft обяви, че придобива мобилния бизнес на Nokia за 7.2 млрд. долара. Тогава компанията заяви доста смели амбиции за лидерска позиция при мобилните телефони. С помощта на Nokia и новата (тогава) платформа Windows Phone това изглеждаше напълно възможно. Но… не се случи.

Очакваните хитови смартфони така и не се появиха. Предложенията на Microsoft и Nokia бяха доста малко и излизаха все по-рядко. Изцяло новата мобилна платформа Windows Phone също се разработваше твърде бавно, а през останалото време Apple и Samsung се надпреварваха с все по-добри устройства. През 2015 г. Microsoft призна своето поражение, като отписа 7.6 млрд. долара и обяви съкращаването на 7800 служители най-вече в отдела за разработка на устройства и то на мобилни телефони. През 2016 г. компанията отписа още 1 млрд. долара заради Nokia и съкрати още 1850 работни места.

Ненужната придобивка

Днес сделката е разглеждана от мнозина като една от най-големите грешки на Microsoft и по-специално на тогавашния изпълнителен директор Стив Балмър. Това е една от неговите последни сделки на поста, която тогава е посрещната с неодобрението на част от ръководството на Microsoft, включително и на сегашния лидер на компанията Сатя Надела. Това пролича и от начина, по който Надела започна да ръководи компанията. Той реши постепенно да префокусира Microsoft от компания за устройства, към компания за облачни услуги. Това допълнително ускори гибелта на мобилния бизнес на софтуерния гигант и по-конкретно на Windows Phone.

Windows Phone Къде изчезнаха Microsoft и Windows Phone от мобилния пазар? А1 Блог

Сатя Надела

Постепенно Microsoft сякаш напълно забрави за бизнеса си с мобилни телефони. Компанията продължи да пуска по някой и друг модел докато държеше правата за бранда Nokia, но повечето от тях дори не бяха смартфони. Резултатът е показателен – по данни на анализторите от Kantar, към есента на 2016 г. дeлът на Windows Phone в САЩ е под 1%. А в началото на тази година Microsoft обяви, че приходите от телефони са спаднали с 81% за миналата година, а в края на третото тримесечие на финансовата година пазарният дял на мобилната платформа е 0.3%.

От месеци насам Microsoft не само няма нови телефони, но дори и не е намеквала, че работи по нови модели. Единствено от време на време уверява, че ще продължи поддържката на Windows 10 Mobile за последните модели Lumia. Едва наскоро Сатя Надела обърна внимание на темата, но отново без да казва нещо конкретно. „Сигурен съм, че ще направим още телефони, но те няма да изглеждат като тези, които се предлагат днес”, обяви Надела в интервю за Marketplace. Той намеква, че Microsoft ще се опита да открие и наложи следващото поколение устройства, което ще замени сегашните смартфони. За съжаление, отново не даде никаква конкретика.

Липсващи усилия

Изказването на Надела се оказа в контраст с действията на компанията след това. По време на годишната си конференция Build, Microsoft почти не обърна внимание на Windows 10 Mobile. Една от малкото новости за тази версия на операционната система е, че приложенията с новия подобрен интерфейс Fluent Design System също ще намерят своето място и при нея. Причината е платформата за т.нар. универсални приложения на Windows, които позволяват едно и също приложение да работи на всякакви устройства с операционната система. Но и това е резултат от работата по самия Windows 10, а не е целенасочено усилие, целящо Windows 10 Mobile да стане по-атрактивна платформа.

За компания, чийто лидер заявява амбиции за активно присъствие в мобилния сегмент, липсата на усилия в тази посока, са изненадващи. Това е и втора поредна Build конференция, на която Windows Mobile практически отсъства. Вместо това Microsoft обръща доста повече внимание на другите версии на Windows и новата Windows 10 S. За сега целта на Microsoft изглежда, че е най-вече да отвори Windows към максимално много хора. Компанията обяви, че ще предлага пълна поддръжка на iTunes заедно с платените услуги на Apple, както и лесно инсталиране на Linux дистрибуции. Целта е Windows да бъде привлекателно място както за потребителите, така и за създателите на приложения.

А до тогава изглежда, че Windows 10 Mobile ще остане на заден план. Все пак, слуховете, че Microsoft разработва нов смартфон от серията Surface продължават. Очакванията са, че той ще се появи в края на тази година, но пък подобни информации има от доста време и досега нищо не се е случило. Дори и Microsoft да представи Surface смартфон, той ще е нишов продукт като останалите устройства от гамата и няма да превърне компанията в ключов играч в мобилния сегмент.

Още по темата

  1. Велката says:

    Майкрософт са добри, телефоните им също. Тъпото е, че има един принцип “Няма приложения за Windows Mobile, защото никой не ползва Lumia защото няма приложения” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*