Туин Пийкс – завръщането, което всички очакват

Какво е общото между сериала Туин Пийкс и Световното по футбол в САЩ – и двете бяха актуални през 90-те, и двете караха улиците да опустеят, събирайки млади и стари пред телевизора. И докато САЩ’94 няма как да се повтори, Туин Пийкс отново е тук и обещава да ни държи под напрежение цяло лято. Новият сериал ще върви по HBO от 22 май, а Дейвид Линч е забъркал нова мистерия, събрана в 18 части.

По груби сметки, няма роден преди 86-а година, който да не е гледал първите два сезона на сериала и да не знае, че „совите не са това, което са”. Всички останали със сигурност най-малкото са чували за него. И едните, и другите е добре да се подготвят за това, което предстои – в онлайн филмовата платформа HBO GO в момента са достъпни сезон 1 и сезон 2. За тези, които няма да успеят да изгледат старите епизоди, предлагаме 5 култови момента, потапящи ни в атмосферата на Туин Пийкс.

Началото

Всичко започна с мистериозно убийство, разтърсило тихото и спокойно градче Туин Пийкс. Кой може да забрави безжизненото изражение на лицето на Лора Палмър в прозрачния чувал? Не и ние! Последвалото разследване ще се превърне в емблематичната, запазена марка на сериала, довел до 2 сезона, филм, както и завръщане 25 години по-късно.

Туин Пийкс Туин Пийкс – завръщането, което всички очакват А1 Блог

Агент Купър и ламата

5 секунди, които трудно се забравят – срещата на агент Купър с ламата във ветеринарния център в Туин Пийкс. Животното минава пред погледа на представителя на закона, издава пренебрежителен звук и продължава, докато на агента му отнема секунда, за да асимилира преживяното и да продължи разговора си с шерифа. Това е един от сериозните моменти, придобил комична нотка, благодарение на таланта на Дейвид Линч да изненадва.

Туин Пийкс Туин Пийкс – завръщането, което всички очакват А1 Блог

Партито за рождения ден на Лио Джонсън

Съпругата на простреляния наркодилър Лио Джонсън Шели и нейният любовник организират парти за рождения ден на престъпника. Сцената държи зрителя под напрежение в очакване Лио да възвърне съзнание след травмата и да нападне невярната Шели и нейния любим. Единственото неочаквано, което се случва обаче е, че главата на наркодилъра попада върху празничната торта. Добре, че нямаше запалени свещи.

Туин Пийкс Туин Пийкс – завръщането, което всички очакват А1 Блог

Разкритието на убиеца в Туин Пийкс 

Още преди средата на втори сезон на Туин Пийкс, разбираме кой всъщност е виновникът за смъртта на Лора Палмър, макар и да не е посочен пряко. За да не разваляме изненадата за тези, които не са гледали сериала, просто ще наблегнем на факта, че трябва да обърнат повече внимание на епизод 7 от втори сезон. Появата на злодея е емблематична, а шокиращото разкритие води до поредното убийство в привидно тихия и спокоен Туин Пийкс.

Краят

Туин Пийкс Туин Пийкс – завръщането, което всички очакват А1 Блог

Финалът на втори сезон на Туин Пийкс е не по-малко шокиращ. Агент Купър преминава през портала Гластънбъри Гроув, попадайки в червената стая. Там неговата воля бива изпитана до максимален предел, водейки до шокиращ финал, затвърждаващ култовия статус на сериала, предизвикал кошмари у стотици хиляди хора и променил телевизията завинаги.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*