3 малки правила да съхраним 24-ти май и онлайн

Звуците на Messenger, Viber, WhatsApp и всякакви други чат програми са ни напълно познати. Като чуем някой от тях, веднага се оглеждаме да не би да е дошъл от нашия смартфон. Все чакаме някой да ни пише. И бързаме да отговорим. Пишем на български и може би разбираемо, но грамотно ли? Ден преди 24-ти май нека се запитаме владеем ли българския книжовен език.

В интернет грамотността има още повече измерения и въпросът там не е само до пропуснатия пълен член в последния чат. Безкраят на мрежата крие много подводни камъни, с които е важно да се внимава. Поради тази причина много компании и организации провеждат обучителни кампании за малки и големи с цел да повишат онлайн грамотността.

Наред с това, след като писмената комуникация почти изцяло се е изместила онлайн, е добре да се стараем да съхраним ценностите на езика ни и във виртуалната, без значение колко неофициална и неформална е.

Със сигурност не е много лесно и да мислим за това, което искаме да напишем, и да следим правопис и пунктуация. Чатовете определено ни „помагат“ да забравим някои, и без това не особено лесни, правила в българския език. Ето нашите три малки съвета, които помагат да съхраним духа на 24-ти май и в интернет:

Концентрирайте се върху конкретен проблем

Трудно ви е да внимавате за пълен и кратък член? Докато чатите с приятели, концентрирайте се най-вече върху това. Оставете другите правописни норми на заден план временно. След време ще се научите да го пишете правилно, без да се замисляте. Тогава идва време на следващата трудност. Коя е тя?

Правете си проверки

Има достатъчно сайтове, които проверяват правописа на различни думи, като ни припомнят и някои основни правила. Понякога дори едно обикновено търсене в Google върши страхотна и бърза работа. Ако пък на момента нямате време за проверка, направете го после. Обсъждайте с приятелите и колегите си – така всеки ще научи по нещо от другия.

А знаете ли, че Институтът за български език предлага езикови справки и консултации по телефона?

Намерете съмишленици

Проблемите се решават най-добре в екип! Със сигурност имате приятели, роднини и/ли познати, които също искат да запазят духа на 24-ти май и в мрежата. Уговорете се да си помагате – можете взаимно да се поправяте, насочвате и да търсите информация, а и да се насърчавате. Поставете си общи цели и, когато заедно успеете да ги изпълните, удовлетворението ще бъде още по-голямо.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*