Българските диаманти в Диамантената лига

Осмото издание на Диамантената лига започна в началото на месеца с турнира в Доха. След него се проведе и надпреварата в Шанхай. Нещо обаче липсваше и то бе присъствието на българските “диаманти” в леката атлетика Ивет Лалова и Мирела Демирева.

Хубавата новина е, че това ще се промени още тази събота, когато двете ще вземат участие в третия кръг от най-елитната серия турнири по лека атлетика. Мястото на събитието е Юджийн, САЩ, а надпреварата ще бъде излъчвана по Mtel Sport 2. Студиото стартира в 22:30 часа, а 30 минути по-късно е време за самата надпревара.

Форматът на Диамантената лига

Диамантената лига събира в своите състезания най-елитните атлети на планетата, които получават перфектна форма за изява, а в същото време се радват и на щедри наградни фондове. Участието става с покани от организаторите, така че случайни имена няма. Дисциплините в сериите са 32 като всяка от тях се провежда на 4 или 6 от кръговете.

Общо състезанията са 14 като в първите 12 всички участници се борят затова да спечелят достатъчно точки с добри класирания, така че да попаднат в топ 8 или топ 12 (в зависимост от дисциплината) и така да получат право да участват в един от двата големи финала в Цюрих и Брюксел.

Точките за целта се разпределят от 8 за първия до 1 за осмия. Победителят във всеки един от стартовете пък получава 10 хиляди долара, а шампионите в края на годината се сдобиват с диамантен трофей и 50 хиляди долара.

Българските емоции

Диамантената лига Българските диаманти в Диамантената лига А1 Блог

Емоциите с българско участие ще ни донесат Ивет Лалова и Мирела Демирева, които се очаква да се състезават на повечето кръгове, в които ще се провеждат техните дисциплини.

В Юджийн Лалова ще стартира на 200 метра. Спортното дълголетие на Ивет е забележително, а тя няма никакво намерение да намалява газта. Резултатите й в началото на сезона показват, че чаровната българка е провела добра подготовка и дават гаранции, че тя ще ни радва с всяко свое бягане.

Мирела Демирева пък вече е напълно възстановена от контузията, която я измъчваше през зимата и няма търпение да сложи начало на своя сезон. През миналата година тя ни зарадва със сребърния медал от Олимпийските игри в Рио, а сега голямата й цел ще бъде за първи път да скочи 200 см.

А не е изключено в някои от стартовете да видим и други български лекоатлети.

Големите звезди на старт

Качеството на лекоатлетите, които ще участват на “Прифонтейн Класик”, кръстено на легендарния Стив Прифонтейн, е наистина впечатляващо. В стоте метра при мъжете например ще видим осем състезатели, които са пробягвали дистанцията за под 10 секунди. ЛаШон Мерит пък ще опита да вземе реванш от Стивън Гардинър на 400 метра. Същото се отнася и за голямата звезда в овчарския скок Рено Лавиени, който остана втори след Сам Кендрикс в Шанхай. В любимата дисциплина на Прифонтейн 5 хиляди метра имаме един куп олимпийски и световни медалисти, водени от Мо Фара.

Календарът

Всички стартове от сезона в Диамантената лига ще бъдат излъчени в каналите на Mtel Sport, а ето и всичко, което тепърва предстои:

27 май – Юджийн

8 юни – Рим

15 юни – Осло

18 юни – Стокхолм

1 юли – Париж

6 юли – Лозана

9 юли – Лондон

16 юли – Рабат

21 юли – Монако

20 август – Бимингам

Финали:

24 август – Цюрих

1 септември – Брюксел

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*