От лидер до почти посмешище – какво се случи с Yahoo?

Yahoo ще остане в историята като една от най-важните компании в зората на популярността на интернет. Дълго време компанията беше лидер, с който се сравняваха всички останали. Днес обаче това далеч не е така. Компанията е изгубила голяма част от своята репутация, съвсем скоро ще има нов собственик и е постоянно затрупвана от сериозни проблеми със сигурността на данните на потребителите.

Къде сбърка Yahoo, за да стигне до тук? За съжаление, не е само една грешка. Компанията е основана в университета Станфорд от Джери Янг и Дейвид Фило. Те създават сайта със семплото име „Jerry and David’s Guide to the World Wide Web” през януари 1994 година. Целта му е семпла – да има директория с адреси към други интернет сайтове, която е подредена по йерархия и жанр. През април преименуват сайта на Yahoo. Те казват, че името символизира Yet Another Hierarchical Officious Oracle, но са го избрали най-вече заради самата дума Yahoo.

Ударното начало

В края на 1994 г. сайтът вече има над 1 млн. посещения. Двамата му основатели виждат голям потенциал за развитието на бизнес и се отдават на идеята. Започват по класическия път на стартъпите – търсят инвеститори, набират финансиране. За разлика от повечето стартъпи днес обаче yahoo излиза на фондовата борса още през 1996 година. Това се оказва добър ход, защото точно тогава започва и ръстът на интернет порталите. Те стават все по-популярни сред хората, което привлича и още инвеститори.

Yahoo не разчита само на портала. Компанията активно се разширява и създава чат приложението Yahoo Messenger и купува по-малки играчи, които превръща в Yahoo Games, Yahoo Groups и др. Придобива и хостинг компанията GeoCities. По време на dot-com балона през 2000 г. – 2001 г. Yahoo е голям хит, като акциите на компанията достигат 118 долара. Тогава тя сключва споразумение с Google, за да ползва нейната търсачка в портала си.

Yahoo е и една от малкото компании, които оцеляват след „пукането” на dot-com балона, макар и акциите й да падат до едва $8. Дори това не спира портала, който продължава с активното разработване и пускане на нови услуги. От 2004 г. обаче започват да се забелязват сякаш първите по-сериозни грешки на компанията.

Първите проблеми на Yahoo

Най-напред Yahoo се отказва от търсачката на Google, решавайки да си направи своя технология. Последва пускането на платена услуга за сайтовете, които искат да се включат на челни места в резултатите на търсачката. Идеята обаче не допада нито на сайтовете, нито потребителите. През това време Yahoo сякаш не може да намери посока и купува наред всякакви компании. Тя придобива Flickr, blo.gs, del.icio.ous, пуска календар, Yahoo Music и др. Същевременно се бори да отговаря и на силната атака от страна на Google с Gmail.

Постепенно все повече от действията на Yahoo се явяват отговор на Google. Компанията сякаш не може да намери посока, в която да тръгне и да поведе пазара, а просто се старае да отговаря на конкуренцията. Това започва да се отразява на компанията и през януари 2008 г. тя съкращава 1000 служители. През ноември Янг се оттегля като изпълнителен директор, а през декември компанията съкращава още 1520 служители заради икономическата криза.

През годините Microsoft прави поне три опита да придобие Yahoo. Компанията отказва оферта от $44.6 млрд., като казва, че е твърде малка. Това изненадва всички, защото всъщност предложението е с 62% по-голямо от тогавашните цени на акциите на компанията. Започват критики към ръководството й, че води Yahoo по неправилния път и в ущърб на интересите на инвеститорите и акционерите.

Microsoft не се отказва и дори поставя ултиматум за враждебно придобиване чрез призоваване на инвеститорите да изберат ново ръководство. Акциите на Yahoo продължават да падат, а интернет услугите й остават на заден план. В крайна сметка започват нови преговори между двете компании, като през 2009 г. сключват споразумение търсачката Bing на Microsoft да стане основна за Yahoo, при това без софтуерният гигант да плаща. В резултат, акциите на Yahoo се обезценяват още и стават общо с 60% по-евтини спрямо момента на голямата оферта на Microsoft година по-рано.

„Нямаме идея какво правим”

През 2009 г. Yahoo има ново ръководство и започва да променя дизайна си и опитва са смени своя фокус. Новият изпълнителен директор Карол Барц признава, че компанията няма идея какво всъщност представлява. След серия проучвания Yahoo решава, че ще бъде „дом в интернет” за потребителите. Формулировката не води до нищо и хаосът продължава. Започва поредица от смени на изпълнителни директори, реорганизации и съкращения.

yahoo От лидер до почти посмешище – какво се случи с Yahoo? А1 Блог

Мариса Майер; Снимка: CC TechCrunch

През 2012 г. Мариса Майър напуска Google, за да оглави Yahoo с амбицията да преобрази компанията. Майър започва ударно, като придобива Tumblr за 1.1 млрд. долара. Освен това обновява Flickr, предлага сливане с видео портала Hulu и др. Всичко това има краткотраен ефект с леко повишение на потребителите през 2013 година. Въпреки това популярността на Yahoo продължава да спада в дългосрочен план.

През 2015 г. основният й бизнес с онлайн реклами и търсене на практика се оказва без никаква стойност. Компанията продължава със съкращенията и сама започва да си търси собственик докато харчи над 2 млрд. долара за придобивания на по-малки фирми, от които не произлиза нищо. Интересът обаче е слаб и в крайна сметка успява да сключи сделка с телекома Verizon за около 4.8 млрд. долара – близо 10 пъти по-малко от офертата на Microsoft през 2008 година.

Болезненият край

Дори и тази сделка не минава без проблеми. Миналата година бяха оповестени данни, че Yahoo е била жертва на няколко мащабни хакерски атаки още от 2013 г. насам. Данните на над милиард потребители са били компрометирани. Очаквано, това никак не се харесва на Verizon и компанията дори обмисля да се откаже от сделката. След това поисква допълнително намаление на цената и след нови преговори тя вече е с 350 млн. долара по-малко.

От интернет лидер Yahoo се превръща в компания с милиард потребители, която не може да си намери собственик. Историята показва, че става дума за поредица от спорни решения и най-вече отказ те да бъдат приети като грешка. Друг проблем на Yahoo се оказва попадането на компанията в капана на догонването на конкуренцията и липсата на ясен фокус какво всъщност иска да предложи.

Така, вместо да търси решения на актуални за потребителите проблеми, Yahoo опитва да е всичко за всеки, без ясна представа как да го направи. Това е пагубен подход за всеки бизнес и най-вече в технологичния бранш, където промените са бързи и постоянни. За сега бъдещето на Yahoo във Verizon остава като бранд на сайтовете си. Основната цел на Verizon обаче не е да ги възроди, а просто да се възползва от тяхната аудитория за онлайн реклама. Това също не вещае значимо бъдеще на малкото останало от Yahoo.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*