Живот над вълните под крилото

Кирил Стоилов е старши системен дизайнер в дирекция IT & Services. В Мтел работи от доста години, като е минал през различни позиции – програмист, тим лидер, началник сектор. Работата му в момента е свързана със създаването на системен дизайн в ИТ при разработката на нови услуги или при промяната на съществуващи. Тя е доста динамична, интересна, но и натоварена, което прави хобито му (кайтсърф) добър начин за разтоварване на напрежението по време на ваканциите.

кайтсърф Живот над вълните под крилото А1 Блог

снимка: личен архив

Да се плъзнеш по вълните, теглен от кайт (хвърчило, от англ. kite), е едно от най-изумителните изживявания, твърдят хората, които практикуват кайтсърф. Така мисли и Кирил Стоилов, който повече от 10 години посвещава свободното си време на този много красив, но и изключително екстремен спорт.

Мой приятел се беше запалил още през 2001 г. – 2003 г. и се учеше да кара кайтсърф в България. Тогава чух за първи път за този спорт – не знаех как изглежда. Точно през 2003 г., докато бях в Лозенец, духна вятър, няколко човека надуха крилата и влязоха да карат. Грабна ме от пръв поглед”, разказва Кирил. Още същия следобед се обадил на приятеля си, който пък му намерил учител. В онези времена любителите на кайт са много малко и е трудно да откриеш кой да те научи, а екипировката е недостъпна.

кайтсърф Живот над вълните под крилото А1 Блог

снимка: личен архив

Дизайнът на крилото за кайтсърф е измислен и патентован от двамата братя французи Легано още през 1984 г., но едва 13 години по-късно, през 1997 г. хвърчилото започва да се произвежда и се организира първото състезание на Мауи, Хаваи. В началото на новото хилядолетие има само няколко ентусиасти, които практикуват спорта у нас.

България не е най-подходящото място за кайт, защото вятърът не е толкова плътен. Като цяло не духа редовно“, казва Кирил. Затова той често пътува до Турция и Гърция. Островите Гьокчеада и Лимнос са любими дестинации на кайтистите от България.

Покрай кайта, човек пътува доста, запознава се с интересни хора, попада в кайт общности. Това не е просто спорт, а начин на живот. На остров Гьокчеада в Турция можеш да срещнеш хората от кайт общността. В Гърция също има много българи – на остров Лимнос, малко под Гьокчеада. Аз обичам да ходя и в Левкада, защото там има термичен вятър, който духа доста редовно от май до септември. В световен мащаб, испанското градче Тарифа е, нещо като столица на кайтсърфа, място където всичко е свързано с него”, разказва още любителят на екстремния спорт.

кайтсърф Живот над вълните под крилото А1 Блог

снимка: личен архив

Кирил споделя, че началото не е било лесно, дори само заради това, че условията за каране у нас не са най-добрите. Освен това, учителят му претърпял инцидент с кайта и това го накарало да се замисли дали да продължи. На следващата година обаче тръгнал към морето и спонтанно решил да си купи чисто нов кайт и дъска. Това го амбицирало да се научи и да кара. „Урокът ми беше, че ако човек не внимава и подцени природата, може да пострада доста сериозно. От друга страна, обаче, ако не се престрашиш да пробваш някои нови неща, като трикове например, се учиш по-бавно”, коментира Кирил. Всичко трябва да е премерено и да се учи методично. Самият той не е имал много екстремни ситуации, но му се е случвало да бедства в язовир. Извила се буря и едва успял да отцепи кайта и да хвърли дъската преди брега. „Язовирите са доста опасни места за начинаещи, защото там вятърът е доста поривист и може да попаднеш в опасна ситуация”, казва Кирил. Сега той има две крила и една дъска, за да може да кара при различна сила на вятъра. Всеки трябва да избира подходящия размер кайт спрямо силата на вятъра и тежестта на кайтиста. Колкото по-силен е вятърът, толкова по-малък е кайтът, с който се кара.

В България като цяло се кара с по-големи крила, защото вятърът е по-слаб. „Най-хубавото място у нас за каране на кайт е плажът на Бургас. Други места, където се кара кайтсърф, са Сарафово, Поморие, Варна, Крапец. В Лозенец също има много сърфисти. Кайт се кара и на къмпинг „Градина”, там има и училища”, допълва Кирил.

В кайта има няколко състезателни дисциплини – freestyle, wave, racing, big air. Аз лично харесвам най-много freestyle, тъй като там триковете са най-яки. 🙂

кайтсърф Живот над вълните под крилото А1 Блог

снимка: личен архив

Последната мода в този спорт е kite foil. Това е по-голяма дъска, под която се монтира специално приспособление, което позволява на дъската при каране да се вдигне над водата и да има минималнo сцепление с нея. Това позволява на кайтсърфиста да кара и на съвсем слаб вятър, дори на бриза, който духа на нашето Черноморие.

Моите препоръки към всички начинаещи е да спазват безопасността преди всичко и задължително да минат кайтсърф курс в някое училище за кайтсърф. Популярни места в онлайн пространството, където може да следите за информация на тема кайтсърф, са сайта http://kitesurf.bg/ и Facebook групата Kitesurf Bulgaria.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*