Петте най-важни новости от WWDC 2017 – годишната конференция на Apple

Apple е компания, която се е поставила в позицията на твърде високи очаквания и каквото и да покаже, винаги недоволните ще са повече от доволните. Нещо подобно се случи и на тазгодишната й конференция WWDC 2017, като коментаторът Кристофър Жерсаче на Forbes дори я определи като „събитие без визия от компания без визионер”.

Всъщност, преди Apple да се насочи към визионерството, тя има да решава доста по-належащи проблеми. Те са свързани с изоставането на компанията в доста сфери спрямо конкурентите. По време на WWDC 2017 изглежда, че Apple се опитва да направи точно това. Ето и някои от най-важните новости, които компанията представи по време на конференцията.

Говорителят Homepod

WWDC 2017 Петте най-важни новости от WWDC 2017 – годишната конференция на Apple А1 БлогAmazon създаде интересен сегмент със своя умен говорител Echo, който разчита на помощта на гласовия асистент Alexa. Идеята започна като експеримент, но се хареса на потребителите дотолкова, че се появиха доста конкуренти, а сега и Apple се присъединява към тях с говорителя Homepod. Устройството използва Siri, за да отговаря на въпроси, като има и допълнителни сензори, чрез които идентифицира размерите на помещението и автоматично настройва звука спрямо тях. Цената му ще е 350 долара и ще се появи най-напред в САЩ, Великобритания и Австралия през декември 2017 г..

Най-мощният iMac в историята

WWDC 2017 Петте най-важни новости от WWDC 2017 – годишната конференция на Apple А1 БлогПрез последните месеци Apple неколкократно беше критикувана от анализатори, че е изоставила серията настолни компютри. Компанията дори призна грешката си и обеща, че ще се коригира. Първата стъпка в изпълнението на това обещание е най-мощният iMac досега. Той се казва iMac Pro и ще има 27-инчов 5K дисплей, 18-ядрен процесор Intel Xeon, до 128GB ECC RAM, 4TB SSD. Компютърът е толкова мощен, че ще може да рендерира 3D в реално време и да се използва за създаване на съдържание за виртуална реалност. iMac Pro също ще започне да се продава през декември, като цените започват от 4 999 долара за модела с 8-ядрен процесор.

Новият iOS дебютира на WWDC 2017

WWDC 2017 Петте най-важни новости от WWDC 2017 – годишната конференция на Apple А1 БлогТъй като WWDC 2017 е конференция предимно за софтуер, той получи основното внимание от страна на Apple. Новата версия на мобилната платформа iOS също решава някои стари недостатъци. iOS 11 има подобрена система за мултитаскинг, специално за iPad. Тя ще позволи на потребитлеите да използват по две приложения едновременно на един екран, както и да ги групират за по-лесно превключване.

Новият iOS ще поддържа пращането и получаването на пари между потребителите чрез iMessage. Има и нов режим, който автоматично разпознава, кога потребителят шофира и спира показването на известия от приложения, за да избегне излишно разсейване. Apple Store има нов дизайн, Apple Music пък може да показва какви песни слушат приятелите и да споделят плейлисти.

Новата версия на macOS

Притежателите на Mac компютри също ще имат нов софтуер за инсталиране. Това е mac OS High Sierra, която според Apple ще има най-бързия интернет браузър – новата версия на Safari. Освен това браузърът ще спира клиповете, които се опитват да тръгнат автоматично още с отварянето на страницата. macOS High Sierra има поддръжка на виртуална реалност и нова файлова система. Тя е същата като при iOS и е по-сигурна и бърза.

Добавена реалност за iPhone

WWDC 2017 Петте най-важни новости от WWDC 2017 – годишната конференция на Apple А1 БлогПреди няколко месеца изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че според него следващата вълна големи иновации са свързани с технологиите за добавена реалност. Всички веднага приеха, че Apple работи в тази посока и разбира се бяха прави. Досега Apple беше единственото голямо име в технологичния сектор, което на практика няма присъствие в сегмента. Това ще се промени с iOS 11, който ще използва камерата на iPhone, за да разпознава повърхности и ще показва виртуални елементи над и върху тях на дисплея. Това ще позволи създаването на най-различни приложения и игри за iPhone, които да се възползват от технологията.

Факт е, че нищо от новостите на Apple не е революционно. Дори напротив, конкурентите вече имат подобни предложения от доста време. Но Apple нямаше и това започваше да личи все повече. Сега компанията се надява, че поставя добри основи, на които да стъпи за следващия етап от развитието си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*