5 очаквания за роботите в следващите 3 години (и едно предупреждение)

Поръчали сте си пица преди повече от половин час и коремът ви неспокойно ви напомня да се ослушвате за звънеца. Ето, звъни. Отваряте, но куриер с пица няма насреща. Вместо това на прага ви стои четвъртита машинка с размер на табуретка и с приповдигнат глас ви съобщава радостната вест: „Поръчали сте си пица! Моля, заповядайте!“ Капакът се вдига и ви облъхва приятният аромат на прясно опеченото тесто, а роботът ви приканва да я грабнете нетърпеливо.

Такива дребнички роботи вече разнасят пици по поръчка в някои градове из Германия и Холандия, след като Starship Technologies подписа договор с Domino’s за „нискоемисийни доставки” за избрани заведения в Европа.

роботите 5 очаквания за роботите в следващите 3 години (и едно предупреждение) А1 Блог

Роботите, които разнасят пица, се движат със скорост от 6 км/ч. и доставят храна в радиус от около километър от пицариите Domino’s.

Поръчките се изпълняват от роботи, захранвани с батерии, които харчат енергия „колкото една крушка”. Големи наистина колкото табуретка, те разнасят пици в радиус от около километър около заведенията на Domino’s в определени градове в Германия и Холандия. Проектирани да доставят най-различни стоки с пешеходна скорост, роботите намалят разходите на бизнеса, замърсяването на въздуха и емисиите на CO2, свързани с автомобилния превоз в градски райони.

Не след дълго роботите ще са навсякъде около нас. Безпилотните коли, за които се говори все повече, вече са в процес на тестване – от началото на юли Дубай започва тестове на безпилотни таксита! Роботите – домашни асистенти също вече не са новост и се разглеждат като разрастващ се пазар. Хотели и ресторанти по света експериментират, като посрещат гостите си с любезни роботи – с механизирани усмивки и с човешка фигура машините упътват гостите към резервираната маса и носят багажа им до хотелската стая. Роботи дори берат ягоди на полето, макар да сме свикнали да мислим, че земеделската работа е нещо, което може да се прави само и единствено от човешка ръка.

роботите 5 очаквания за роботите в следващите 3 години (и едно предупреждение) А1 Блог

Хъбл (да не се бърка с “Хъбъл”) – малък домашен робот, който не само следи за сигурността и спокойствието у дома, докато ни няма вкъщи, но и разпознава емоциите на хората наоколо и дори има собствени настроения. Когато се срещнахме за първи път, той се оказа…. срамежлив – извърна се настрани и не пожела да ме погледне.

За да отговори на нуждата от постоянна мрежова връзка с нарастващия брой роботизирани устройства, глобалната индустрия отговори с развитието на новото поколение мрежи – 5G. Те би трябвало да са бързи и надеждни, за да могат да държат в постоянна връзка милиардите смартфони, таблети, автономни коли, персонални роботи-асистенти, роботи-кучеразхождачи и всякакви други интелигентни устройства.

На фона на това бързо развитие има няколко неща, които със сигурност можем да очакваме.

Поява на нова позиция – главен директор по роботите

Не по-късно от 2020 година една трета от организациите по света ще имат главен отговорник по роботизацията на бизнеса, посочват анализаторите от IDC. Това значи, че каквото и да работите, навярно ще имате колега, който е назначен там да дирижира работата на роботите. А може пък този човек да сте вие.

Битка за талантите при роботиката

До 2020 година роботите ще са много популярни и битката за талантите, чиито професии са свързани с разработването на роботи, ще се нажежи. Очертава се ниша – 35 процента от позициите, свързани с роботика в бизнеса, ще са свободни, а средната заплата в този сектор ще нарасне с 60%.

роботите 5 очаквания за роботите в следващите 3 години (и едно предупреждение) А1 Блог

През 2013 роботът Grover даде заявка да замени полярните изследователи в техните мисии: захрнван от слънчева енергия, той кръстосва ледените полета с около 45 км/ч при температури под минус 30 градуса Целзий. Вярвате или не, това е студентски проект.

Роботи в екипа

До 2018 година, според анализаторите, 30% от всички нови роботи ще бъдат интелигентни машини, готови за работа в екип, които ще работят три пъти по-бързо от сегашните роботи и ще са безопасни за работа в присъствието на хора.

Възходът на Робонет

До 2020 година 40% от роботите ще бъдат свързани в мрежа – интернет на роботите.

Роботи в е-търговията

До 2018 година 45% от водещите фирми за електронна търговия ще използват роботизирани системи в своите складове и вериги за доставка, така че „табуретките“ за разнасяне на пица ще са все по-честа гледка. Най-големият доставчик на пакетирани хранителни продукти във Великобритания например вече няма хора-служители в своите огромни складове – всичко, което се изписва от склада, се изнася оттам от роботи! (Да, склададжията е една от първите „професии“, които скоро ще изчезнат.)

На фона на еуфорично звучащите прогнози обаче има нещо тревожно. Наскоро от Trend Micro алармираха, че голяма част от индустриалните роботи имат много слаба мрежова сигурност: управлението им е защитено чрез много прости комбинации от потребителско име и парола, които дори не могат да бъдат променени, а някои даже не изискват парола. Докладът на Trend Micro се базира на установеното в производствените цехове на няколко фирми: ABB, Fanuc, Mitsubishi, Kawasaki и Yaskawa. Много от роботите не само са слабо защитени, но и работят с остарял и уязвим софтуер. Засечени са също така десетки хиляди роботи, използващи публични IP адреси, което означава, че тези устройства са изключително лесни за хакване.

Това поставя на дневен ред въпроса как и колко точно защитени ще са роботите, които ще осъществяват услуги за крайните клиенти в близко бъдеще?!

Светът вече стана свидетел на хакването на домашна локална мрежа посредством охранителната камера за видео-наблюдение, а интернет е пълен с наръчници как да хакнем CCTV камера. Едновременно с това домовете ни се пълнят с все повече и повече дигитални джажди, които са постоянно свързани към интернет: умни телевизори, умни термостати, свързани към мрежата кафе-машини и перални, интернетизирани бойлери, разбира се – въпросните охранителни камери и др. Повечето от тези устройства, които стават част от „Интернета на нещата“, имат слаба защита. Те са проектирани с мисъл да правят нещо лесно и полезно, но не и със страх, че могат да бъдат употребени злонамерено от неоторизиран “потребител”.

роботите 5 очаквания за роботите в следващите 3 години (и едно предупреждение) А1 БлогНаред с това потребителите в общия случай нехаят. Те пренебрегват функциите за сигурност и съвсем редовно се оказва, че фабричните настройки – такива като ПИН кодове от типа 0000 или 1234 – никога не биват сменяни! Крайният резултат е милиони устройства, свързани в мрежа и със слаба защита.

Когато съберем двете тенденции, на хоризонта се оформя пейзаж с хиляди роботи, свързани постоянно в мрежа, които са лесни за хакване… идеална възможност за хакерите, които и без друго вече следват добре координиран подход: създаване на „тиха армия“ от зомбирани устройства, готови да „ударят“ в точно определен момент точно определена цел.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*