GSMA: Мобилните телефони са една от най-популярните технологии в света

За индустрия на около три десетилеия, мобилните телефони имат доста с какво да се похвалят. Те са и една от технологиите, които започнаха с амбицията да променят света и действително го направиха. От футуристична измислица, през ненужен лукс, до почти базова необходимост. Днес все повече и повече хора имат поне един мобилен телефон със себе си.

Според данни на GSMA Intelligence броят на уникалните мобилни абонати в света вече е над 5 млрд. души. GSMA Intelligence е звеното за анализи на организацията GSMA, която представлява около 800 телекома и над 300 компании от екосистемата на мобилните технологии. Чрез GSMA Intelligence тя извършва ежедневен анализ на мобилния сектор, включително броя абонати, връзки и др. Информацията идва от множество телекоми, анализатори и се обработва от организацията в общ доклад. Той отразява почти в реално време развитието на мобилния сегмент и показва неговия ръст през последното десетилетие.

Мобилни телефони (почти) навсякъде

Данните на GSMA показват, че към юни 2017 г. малко над 5 млрд. души имат поне един мобилен телефон. Тъй като има хора с повече от един телефон, както и много служебни телефони, броят на самите мобилни връзки е още по-голям. GSMA изчислява, че той е около 7.7 млрд. Ако към тази бройка добавим и мобилните връзки между машини, то тогава общият брой прехвърля 8.1 млрд. Средно телекомите изкарват по около 10.25 долара на месец от потребител.  Общите приходи на индустрията за фискалната 2015 г. са 1.06 трилиона долара, посочва още GSMA.

GSMA GSMA: Мобилните телефони са една от най-популярните технологии в света А1 Блог

Както може да се очаква, мобилните телефони са най-разпространени в развитите пазари. Те са достигнали до над 86% от населението на Европа и до над 80% от това на Северна Америка. В Китай пазарът също е доста развит със 78% разпространение. Южна Америка също отчита висок дял – 71%. Най-слабо е навлизането на мобилните телефони в региона на Африка под Сахара – 44% и Индия – 54%. Но докато африканският пазар е все още много беден, този в Индия се радва на растеж, който е една от основните цели на водещите производители на мобилни телефони. Общо 67% от световното население вече има мобилен телефон.

GSMA GSMA: Мобилните телефони са една от най-популярните технологии в света А1 Блог

Дори в Централна Африка, където навлизането на мобилните телефони е най-слабо, почти половината от населението притежава мобилно устройство.

„Днес мобилните технологии са истинска глобална платформа, която не просто свързва хората, а предоставя социални и икономически възможности по целия свят”, коментира Матс Гранрид, директор на GSMA в официалното изявление на организацията. Той изтъква големите инвестиции и усилия на операторите по света в изграждането на мобилните мрежи и необходимата инфраструктура.

Незабележимите промени

Какво предстои за мобилната индустрия? GSMA очаква до края на това десетилетие броят уникални абонати да достигне три четвърти от световното население или 5.7 млрд. души. 30% от този ръст ще дойдат от Индия. Това означава и постепенно забавяне на бързите и големи растежи. Индустрията постепенно ще се фокусира върху две основни посоки, отбелязва Гранрид.

Първата ще бъде свързването на отдалечените и по-бедни райони. Това означава разработка на подходящи за тях решения, които да не са скъпи, за да могат хората да си ги позволят, но и да са достатъчно функционални, за да видят ползата от тях. Телекомите в развитите пазари пък ще се насочат към промяна на бизнес модела си, още услуги и възползване от мрежите и технологиите от следващо поколение, прогнозира GSMA. Това означава, че най-вероятно за хората в тези сегменти няма да има кардинални промени, които да забележат и коментират, но въпреки това ще харесат новите услуги и по-добри скорости, които идват с новите технологии.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*