Легендарната Atari се завръща с нова конзола

Легендарната фирма Atari обяви, че ще пусне нова гейминг конзола съвсем скоро. Това е повече от 20 години след последния й модел – злополучният Atari Jaguar пуснат в продажба през 1993 година. Компанията произвежда първата си конзола през 1977 г. и доминираше този сегмент до момента, в който Nintendo, Sega и впоследствие Sony не я изтласкаха от сърцата на потребителите.

За новия проект на Atari не се знае много. Компанията пусна кратък тийзър, в който се вижда единствено част от дървените орнаменти на новото устройство – запазена марка на всички машини на марката. Освен това се разкрива и името на новата конзола – Atari Box. Другата достъпна информация идва от главния изпълнителен директор на компанията Фред Чеснайс, който единствено обяви, че новото устройство ще е базирано на „РС технологии“.

Всичко това породи редица спекулации, които може да разделим на няколко типа.

Достоен конкурент на Sony, Nintendo и Microsoft

Трудно може да се разчупи доминацията на светата троица на конзолите – Sony с PlayStation, Nintendo и Microsoft с Xbox. До момента всички подобни опити за разбиване на статуквото завършват с неуспех. За пресен пример може да послужи Steam Box на Valve, който до средата на 2016 г. реализира едва около 500 хил. продадени бройки. Може ли Atari да разчупи тази парадигма? Трудно.

Ретро конзола от Atari

Второто предположение е, че Atari ще пусне устройство с емулатор, чрез което ще се пускат стари класически игри. В момента има доста голям интерес към ретро технологии: от пускането на обновена Nokia 3310 до модерна реинкарнация на класическата конзола Nintendo NES Mini. Определено Atari имат потенциал в тази ниша, както и по-голям шанс да се наложат, вместо да се опитват да пробият стената, изградена в съвременния гейминг от Microsoft, Sony и Nintendo. Но ретро устройствата, колкото и да има интерес към тях, си остават нишови и не се харесват от масовия потребител.

Съществува и трети вариант – новият Atari Box да е комбинация между двете. Тоест да предлага модерни заглавия, но да има заложен емулатор за ретро игри.

Проблемът е, че за момента Atari не са се обосновали защо се завръщат в хардуерния бизнес. През 2013 г. компанията обяви банкрут, но година по-късно успя да се преструктурира и фокусира свята дейност и сега е здрава и печеливша фирма. В момента Atari се занимава основно с разработването на игри, най-вече за мобилни платформи и софтуер за хазартни игри. Завръщането със собствена конзола може както да увеличи възможностите пред компанията, така и да изразходва финансовите й ресурси, в случай на неуспех.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*