10 луди приложения на дронове

Те са пъргави, маневрени и могат да отидат навсякъде. Могат да надничат в чуждите къщи, да шпионират гаджето, да разнасят мощни високоговорители и да развяват флагове. Дронове – за кавки щуротии може да ги използва човек?!

Бира за рибарите край рекатадронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Американски предприемач от Уисконсин, чиито бар се намира в градче близо до река, наскоро въведе нова услуга за запалените рибари: доставка на бира чрез дрон.

Той забелязал, че по време на лов много от тях пият бира, но често им се случва кехлибарената напитка да свърши „твърде бързо“. Тогава някои от тях са склонни да тръгнат да търсят бира из близките градчета, а други просто се чувстват зле от липсата на любимата течност. Предприемчивият американец бързо измислил как да поправи това страдание: днес всеки рибар може да се обади в бара и да си поръча ледено студена бира. Благодарение на GPS технологията неговите координати са ясни на доставчика веднага. Дронът литва и след няколко минути студената бира е при рибаря.

Наскоро и гостите на музикалния фестивал Опикопи в Южна Африка се сдобиха с подобна „услуга“. Чрез приложение на телефоните си те могат да поръчат бира. Дронът я пренася и когато се озове на около 15 метра над получателя, малък парашут бавно спуска надолу чашата с бира.

Годежен пръстен за любимата
дронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Снимка: TheFiscalTimes.com

Романтични хора, брей! Като част от своето необикновено предложение за брак този мъж наскоро поднесе на любимата си годежен пръстен чрез дрон. Това стана в парк в Сан Франциско. Там момъкът поиска ръката на момичето тържествено, а дронът услужливо му донесе бижуто в точния момент. Е, може ли девойката да откаже такова предложение?!

Между другото в щата Мичиган фирмата за цветя FlowerDeliveryExpress.com наскоро осъществи първата доставка на букет цветя чрез дрон. Това стана през февруари.

Най-далечното селфидронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Май вече няма да се казва „селфи“, а „дроуни“. Мат Бенедето е човекът, първи използвал дрон, за да си направи отдалечен автопортрет. Дронът се отдалечавал все повече и повече, снимайки на видео стопанина си, разкривайки красотата на мястото, където се намирал Мат. Е, вярно, че от един момент нататък не е много ясно къде точно е човекът сред целия пейзаж, нито може да бъде разпознат, но безспорно е много твoрчески подход! Вижте:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sNsrIn_GBcM]

Дрехи за химическо чистене
дронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Снимка: NBC 10 Philadelphia

Една служба за химическо чистене във Филаделфия вече използва дронове, за да изпраща почистените дрехите обратно на техните собственици. Макар че машинката може да носи само няколко леки дрешки, услугата вече е хит.

Официални документи от държавни служби

дронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Дубай неотдавна се прочу с плановете си да изпраща документи от държавните служби чрез дронове. Безпилотните летателни апарати (съкратено – БЛА) могат да носят два-три килограма хартия, тоест цели папки, на разстояние до 3 км. Чрез сканиране на ретината и пръстов отпечатък се гарантира, че получателят е точно този, който трябва да се сдобие с ценната пратка.

Храна за работещите в небостъргачадронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Неотдавна пицария в Мумбай се сети да доставя пица на гладните служители, чиито офиси се намират по високите етажи на небостъргачите в града. Не е ли идеално – вместо да губят време, за да чакат асансьорите, да се тъпчат в тях и да бързат, хората просто получават пицата на прозореца си?! Уви, оказа се, че пицарията е забравила да поиска официално разрешение за използването на необичайното превозно средство – полицията не била особено щастлива да регистрира неидентифицирания летящ обект из града.

Дронове се използват по подобен начин и за доставка на торти, както и шампанско.

Глиганогондронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Дивите свине са известни със своите бели, когато иде реч за земеделските нивя. „Глиганогон“ е дрон, проектиран от инженер на име Сай Браун от региона на Лос Анджелис, за лесно откриване на пакостниците. Дронът използва термокамера, за да открива къде из нивите са дивите прасета. Това спестява на собственика доста време, което преди това прекарвал в бродене из полята и каляне в мрака.

Състезания с дроноведронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Състезания с коне, с коли, с роботи – защо да няма и състезания с дронове? През юли миналата година 100 ученици от САЩ създадоха национален шампионат по състезание с дронове. От младежите се изисква да построят свои собствени БЛА от нулата, за да учстват в състезанието. Това се счита за част от обучението им по наука, технологии, инженеринг и математика. От тази година управлението на дроновете се извършва чрез очила за дистанционно управление.

Пейнтбол с дроноведронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

Да грабнеш флага на противниковия отбор в игра на пейтбол чрез дрон – защо не? Идеята вече е хрумнала на поне един ентусиаст, който даже си съставил план за проследяване на „врага“ чрез дрон. Същото летящо устройство служи и за вземане на флага. Разбира се, с повече изобретателност някой може да вземе и пейтбол-пушката и да я прикрепи към дрона, за да нашари хубавичко противниците – и тази идея вече е тествана!

Гъскоразбивачдронове 10 луди приложения на дронове А1 Блог

“Гъскоразбивачът“ е истински дрон и е проектиран от изобретателен инженер в столицата на Канада – Отава. Гъските са любими на мнозина, но създават хаос в парковете в града. Затова Стив Уомболт решил да ги прогонва с дрон. Той вече има цяло ято от дронове, оборудвани с високоговорители, които излъчват звуци от хищни птици. Летящите машинки пускат и фотосветкавици, за да плашат гъските. Целта е ясна – да предпази града от… птичите екскременти.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*