Как да прехвърлим снимки от DSLR-а към Android телефона

Свързването на устройствата с кабел е най-бързият и най-надежден начин за прехвърляне на файлове между тях. Сега, когато повечето Android устройства имат или USB конектор тип С, или micro-USB порт, който поддържа USB OTG, телефоните могат да приемат снимки директно от фотоапарата, използвайки прост и евтин адаптер.

Тази елементарна на вид функция ви позволява да се отървете от досадното носене на лаптоп. Вместо това с малък кабел можете да прехвърлите снимките по всяко време – в движение. Така запаленият фотограф може да вземе висококачествените снимки от своя DSLR и да ги прехвърли на телефона си през USB кабел, за да може директно да публикува творбите си в социални медии – такива като Instagram.

Ако това звучи като нещо, което си струва да се изпробва, по-долу са описани трите прости стъпки. За целта е необходим един от два вида адаптори, в зависимост от това дали телефонът използва USB тип C или пък micro-USB конектор. Ако телефонът не е доставен с такъв кабел, той лесно може да се купи.

Изисквания
  • Устройство с Android с USB порт тип C или с micro-USB, съвместим с USB OTG
  • Цифрова камера с USB кабел
  • Адаптер USB-C към USB-A или USB OTG кабел за микро-USB устройства
Стъпка 1: Включване на камерата към телефона

Първо, уверете се, че камерата е включена. Няма значение дали телефонът има порт USB тип C или micro-USB, защото адаптерите работят по еднакъв начин. Включете USB кабела на фотоапарата, след което прикрепете другия край към адаптера. След това просто включете по-малкия край на адаптера към смартфона.

Стъпка 2: Изтегляне на снимки

При повечето устройства е нормално да се появи диалогов прозорец веднага след включване на камерата към телефона. Този диалогов режим предлага набор от приложения, с които да се разгледа паметта на фотоапарата.

Ако все пак не се отвори диалогов прозорец, прекарайте пръст надолу от горната част на екрана и отворете USB известието, за да определите какво искате да направите с USB връзката. Можете да изберете “Прехвърляне на изображения” в изскачащия прозорец, след което да изберете известието “Избор за импортиране на файлове” – тогава режимът за внасяне на данни от фотоапарата следва да се отвори за сканиране и зареждане на всички снимки, намиращи се на камерата.

Стъпка 3: Прехвърляне на снимки в телефона

След като телефонът завърши сканирането на съдържанието на паметта фотоапарата, вече можете да изберете кои снимки и видеоклипове искате да запазите на телефона си. Някои телефони не разпознават RAW изображения от определени модели фотоапарати, но със сигурност всички виждат и четат JPG и видео файлове от фотоапаратите. Може да се очаква, че телефони като Nexus 6P, Pixel и Galaxy S7 Edge работят безпроблемно с всички типове файлове, докато Nexus 7, HTC One 8 и LG G3 виждат само JPG и видео файлове.

Оттук насетне е лесно: достатъчно е просто да подберете снимките и видеоклиповете, да натиснете бутона “Импортиране” в горния десен ъгъл, и да потвърдите избор. Сетне ще намерите снимките и видеоклиповете в SD картата или вградената памет на телефона си. Може да се очаква да са в папка, наречена според модела и марката на фотоапарата. Повечето приложения за галерии и снимки автоматично намират тази папка. Оттам насетне споделянето на снимките е лесно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*