Милиарди от нищото или как криптовалутите станаха толкова популярни

„Как да ти дам пари? Аз да не ги копая?” Подобни фрази е чувал всеки тийнейджър преди години. Сегашните младежи обаче съвсем спокойно могат да отговорят положително и ще са напълно прави. Това е възможно благодарение на криптовалутите, които практически от нищото създадоха пазар за милиарди.

В момента криптовалутите са особено актуална и популярна тема в света на технологиите, а все повече и във финансовите среди. Обяснението какво е криптовалута звучи доста странно. Това е виртуална единица, част от по-голяма инфраструктура. Тя се генерира по виртуален път, няма физически еквивалент (монети, банкноти) и не се смята официално за актив или предмет. Въпреки това има стойност, която е измерима в традиционни пари и заради нея тя се превръща и в алтернатива на реалните валути.

Криптовалутите и дигиталните миньори

криптовалутите Милиарди от нищото или как криптовалутите станаха толкова популярни А1 Блог

Най-популярната криптовалута е Bitcoin. Тя се генерира чрез „копаене” с помощта на мощни компютри. Те трябва да решават сложни уравнения и да изчисляват и обработват информацията от трансакциите със съществуващи вече Bitcoin единици. Данните от трансакциите за определен период от време се наричат блок, а списъкът от блокове – блок-верига (blockchain).

Най-просто обяснено „копаенето” на Bitcoin представлява решаването на много сложно уравнение с десетки милиони правилни отговори. При него е много лесно да се провери дали твоят отговор е верен, но самият процес на решаване е много сложен. Затова е по-лесно да си измислиш число и да пробваш дали тази число е верен отговор, отколкото да го решиш от нулата.

Това и правят модерните Bitcoin миньори (с помощта на специализирани компютри разбира се), като за всеки правилен отговор получават награда. В началото тя беше 25 Bitcoin-а, но уравнението става все по-сложно с всеки намерен правилен отговор. Общият брой на Bitcoin е ограничен до 21 млн., а в момента има „изкопани” вече малко над 16 милиона. Затова и сега миньорите взимат само стотни или дори хилядни от един Bitcoin на решение.

Така Bitcoin разполага с всичко необходимо да генерира стойност – практична е, решава проблем (бърза трансакция без големи такси по целия свят, анонимност), рядка е. Затова и много хора започнаха да я използват, когато не искат доходите им да са лесно проследими или когато искат да прехвърлят евтино пари по света. Има слухове, че криптовалутите се ползват и за пране на пари, тъй като са идеално средство за това – никоя държава или организация не може да проследи трансакциите с тях, защото просто технологията не позволява (освен ако не искате да отделите няколко милиона години в опити да разбиете криптирането им). Това води и до създаването на онлайн борсите за Bitcoin, където хора могат да обменят традиционни валути срещу новите виртуални пари. Постоянният глад и интерес за технологии и иновации допълнително засили вниманието към криптовалутите и интересната технология, която стои зад тях. Много хора видяха във всичко това лесен начин да спечелят бързи пари, което пък изстреля цените на Bitcoin нагоре.

Жертва на собствения си успех

криптовалутите Милиарди от нищото или как криптовалутите станаха толкова популярни А1 Блог

Успехът на Bitcoin доведе и до бързото създаване и ръст на множество други алтернативни криптовалути. Перспективата те също да станат успешни покрай големия интерес и по-малките разходи за „копаенето” им докато са още нови допълнително засилва интереса на инвеститорите. Така последната година стана много успешна за криптовалутите и тяхната обща пазарна капитализация достигна 115 млрд. долара през юни тази година. Ръстът обаче се оказва твърде голям и твърде бърз за още младия и неопитен сегмент. Сега капитализацията варира около $61 млрд. заради много голямата несигурност и нестабилност главно на Bitcoin, породена от спекула и притеснения за бъдещето й.

Заради големия интерес и натоварване, инфраструктурата на Bitcoin не издържа и често блокира. Причината за това е, че един „блок” от веригата може да съдържа лимитирана информация. С големия брой ползватели на Bitcoin обаче тази информация не стига и правенето на трансакции отнема много време. Големината на блока обаче е направена толкова, за да може криптовалутата да бъде възможно най-сигурна срещу хакерски намеси. Това води до спорове какво да се направи, за да се решат проблемите. Сега има две групи с различни идеи, които се опитват да стигнат до компромис – от една страна хората, които искат големината на блоковете да се увеличи и от друга тези, които искат сигурност преди всичко. Ако това не се случи, още от 1-ви август тази година Bitcoin може да се раздели на две нови валути, което ще доведе до още по-големи сътресения в сегмента на криптовалутите. Затова търгуването с криптовалути е нож с две остриета – може да донесе големи печалби, но и много големи загуби. А дали те някога ще изместят традиционните валути, както се надяват някои в света на технологиите, предстои да видим.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*