Тестове за милиони или как се разбира кой е годен за футболна служба

Фитнес гривни, смарт часовници, уреди за следене и съхраняване на резултатите от кръвното налягане – това са само част от джаджите, с които в последно време се обгражда всеки активно и недотам активно спортуващ. Как стоят нещата обаче при тези, които се раздвижват не просто за здраве, а са превърнали някогашното си хоби в нещо, което им носи милиони.

Хоби за милиони

Говорейки за милиони в спорта, няма как да не се спрем на футбола. Но как се стига до там един играч да подпише сделката на живота си и да е спокоен за своята пенсия. За да се случи един трансфер във футбола, са необходими 3 неща. Двата клуба да се споразумеят, самият футболист да уговори личните си условия с кандидат купувача и да премине задължителните медицински прегледи.

Обикновено след като първите две са факт, всички смятат трансфера за сигурен. Не един и два обаче са случаите, в които футболистът се проваля на уж рутинните прегледи и сделката пропада в последния момент.

Едва ли има нужда от обяснения защо са необходими въпросните прегледи. Клубовете плащат милиони за новите си играчи и най-логичното е преди да се разделят с една торба пари да се уверят, че стоката, която купуват, е годна за ползване, колкото и грубо да звучи.

Тестове, тестове, тестове
тестове Тестове за милиони или как се разбира кой е годен за футболна служба А1 Блог

Гарет Бейл по време на предсезонните тестове на Реал Мадрид.

Но как се определя, дали футболистът е здрав? Интересното е, че няма някакъв стандарт на медицинските изследвания като те си зависят изцяло от клуба, който ги прави. Логично е, че в големите клубове те са много по-обстойни и извършвани с по-модерна апаратура.

Именно поради тази разлика в изследванията в различните клубове може да се стигне до това футболист да се провали на тестовете в един клуб и да премине успешно тези в друг. Нещо, което се случи с Лоик Реми през 2014, когато трансферът му в Ливърпул пропадна след прегледите, а веднага след това премина в Челси.

Трябва да уточним, че провалянето на медицинските прегледи не означава непременно, че играчът има контузия или някакъв здравословен проблем. Просто може данните да са такива, че футболистът да не изглежда в състояние да изиграе целия сезон на високо ниво или просто треньорът да не иска да рискува с привличането му на фона на не толкова добрите физически показатели.

Самите прегледи траят от няколко часа до 2 пълни дни. Спортистът посещава клубния лекар и физиотерапевтите, преминавайки от възможно най-рутинните изследвания като кръв и урина до специфични тестове за рефлекс и реакции.

Особено след случаите със смърт на терена поради порок на сърцето, кардиологичните изследвания са абсолютно задължителни. Преминава се през ЕКГ и ехография. Следва да бъде определена устойчивостта на костно-мускулната система чрез различни тестове, установяващи проблеми с разтежения, разкъсвания или дефекти във функционирането на мускулите.

Движението на футболистите се изследва с упражнения за сгъване и разгъване в колянната става и разтягане като целта е да се установи взаимодействието на различните групи мускули и да се анализират евентуални бъдещи проблеми.

Ако състезателят е имал усложнени здравословни проблеми в миналото, клубният лекар може да го изпрати в клиника за допълнителни образни изследвания като магнитен резонанс, компютърна томография и ултразвуково изследване за уточняване на състоянието.

Задължително се измерва и процентът на общотелесна мастна маса и максималната консумация на кислород, което може да даде отговор доколко футболистът е готов за натоварвания на максимални обороти.

Правят се и различни спринтови тестове, които да определят бързината на футболиста за определена дистанция. Могат да бъдат направени и допълнителни изследвания на зрителната и слуховата сетивна система, както и дори дентален преглед.

Както виждате, прегледите преди трансфер не са толкова рутинна процедура и няма как да минем с фитнес гривна, измерваща пулса и кръвното налягане. Така че когато следващият път чуете, че трансферът на желан футболист в любимия ви отбор зависи само от медицинския преглед, не бързайте все още да се радвате.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*