Как Cisco създаде новото поколение мрежи с „пренаписано” ДНК

През последните години технологичната индустрия усилено работи по развиването на мобилни технологии, интернет, облачни услуги, стрийминг. Всичко това създава огромен натиск върху съществуващите мрежи, голяма част от които разчитат на доста стари технологии.

Не трябва да се пропуска и огромният ръст на нови устройства. С развитието на т. нар. Интернет на нещата (IoT), в рамките на следващите няколко години ще има милиарди устройства и сензори, които са постоянно свързани с интернет. Cisco например прогнозира, че ако в момента един мрежов администратор трябва да управлява по няколкостотин устройства, то през 2020 г. те ще са поне по 1 милион. Ще са необходими огромен брой мрежови специалисти, което няма как да се постигне за толкова кратко време.

Има и още. Хакерите стават все по-изобретателни, а атаките им все по-чести, сложни и мащабни. Сегашните методи не са достатъчни да им противодействат достатъчно ефективно. Необходима е кардинална промяна на целия подход към компютърните мрежи. Наскоро Cisco направи точно това, кaто обяви създаването на изцяло ново поколение мрежи, които се отличават с автономни системи, машинно обучение и подобрен софтуер. Това е обединено в Digital Network Architecture (DNA, съкращението съвпада и с английската абревиатура на ДНК).

Вълк със стара козина, но с нов нрав

Разбира се, не е разумно новата платформа да не е съвместима с наличните досега мрежи. Досега мрежите бяха първо хардуер, после софтуер. DNA обръща подредбата и поставя софтуера на първо място. За целта Cisco е пренаписала напълно своята 25-годишна операционна система. Ще има и нов хардуер, който да помага за извличането на максимума от новите технологии, но той няма да е абсолютно задължителен. Това ще позволи бавна и постепенна подмяна на вече наличната инфраструктура, без тя да бъде напълно изоставена от новите технологии. А нормалните потребители дори няма да забележат разликата.

За компаниите и администраторите обаче, разликите би трябвало да са повече от осезаеми. DNA има три основни направления. Мрежата автоматизира голяма част от процеса по управление на устройства. За да разбира намеренията на всяко устройство, мрежата ще разчита на контекст. Тя ще анализира наличната информация, ще я сравнява с архивни данни, ще прогнозира вероятни последствия и действия. Всичко това ще се извършва чрез споделено машинно обучение.

Мрежите ще обменят информация помежду си. Тя ще се анализира и наученото от една мрежа, ще се споделя с останалите. Така системите автоматично ще могат да реагират на кибератаки и да предприемат действия за тяхното спиране и предотвратяване на разпространението им. DNA дори ще може да открива вируси, които са скрити в криптиран трафик без той да се декриптира. При това, според компанията, ще го прави с 99.995% точност.

Чрез машинното обучение мрежите ще могат и да оптимизират ресурсите си при голямо натоварване. Те ще имат възможност да предвиждат действия на устройства и потребители и да реагират превантивно. Всичко това ще освободи администраторите от голяма част от ежедневните рутинни задължения и ще им даде възможност да се съсредоточат върху по-важните задачи.

Отворени ръце към бъдещето

Ключов елемент от DNA е съвместимостта и достъпността. Администраторите ще управляват всички функции от един интерфейс. Той ще дава поглед над цялата им поверена мрежа и устройствата в него. От него ще могат да конфигурират, автоматизират, добавят и махат още функции и модули към платформата. DNA е изградена на модулен принцип, позволяващ лесно надграждане и персонализиране на всяка конфигурация. Това позволява и постоянното развитие и на цялата DNA структура, която с течение на времето ще трупа опит, данни и чрез машинното обучение ще може да се променя и усъвършенства все повече. Разработчиците по света също ще могат да допринасят със свои функции и проекти.

Първите суичове и софтуерни пакети вече се тестват от около 75 световни корпорации и организации. Сред тях са НАСА, университети, компания за карибски круизи и други. DNA центърът ще се предлага за избрани компании още от август т.г., а до края на годината повечето функции вече ще са достъпни и новото поколение мрежи ще започне да навлиза все повече в ежедневието.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*