Как да пътуваме с роуминг през лятото

Лято, ваканция, пътуване – три думи, които осмислят живота на много от нас. Ако успеем да ги съчетаем в едно, сме повече от доволни, а когато пътуването е в чужбина, животът наистина е прекрасен. Добрата новина е, че със старта на сезон 2017, паднаха и старите роуминг тарифи, които доскоро нарушаваха лятната ни идилия.

Какво се случи след 15 юни

От 15 юни 2017 г. е в сила изменение на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент… бла, бла, бла. Накратко, ако имате абонаментен план за мобилни услуги, от 15 юни вече говорите в ЕС както и тук. Това се отнася и за Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, които са част от Европейската икономическа зона (ЕИЗ).

Край на „Искаш ли аз да те набера?” и „Каква е паролата за wi-fi-а?”. Говорете на воля, дразнете колегите, докато се потят в офиса, поствайте във Facebook, Instagram и където се сетите. Селфита, снимки на коктейли с цветовете на дъгата, лакираните ви крайници на фона на морето, във водата, на пясъка, с половинката, с децата – споделяйте без пощада. Останалите ще преглъщаме с мисълта „и моят час ще удари”.

роуминг Как да пътуваме с роуминг през лятото А1 Блог

Как да разбера с колко MB разполагам в роуминг

Минутите за разговори и sms-ите са ясни – колкото минути/SMS-и към всички национални мрежи имате в България, толкова имате и в ЕС и ЕИЗ. Как обаче стоят нещата с интернета? Количество MB, които можете да ползвате в ЕС/ ЕИЗ  се изчислява на база на формула, определена от Европейската комисия. Най-общо казано тя се определя като се умножи цената без ДДС на месец на вашия мобилен абонаментен план (ако в тарифата ви са включени неограничени MB) по две и получената стойност се раздели на регулираната максимална цена на едро за 1 GB данни в роуминг. Или просто казано на 15,06 лв.

роуминг Как да пътуваме с роуминг през лятото А1 Блог

Объркахте ли се? Да, малко е сложно в началото, но всъщност не е толкова страшно. Ето пример: ако месечната ви такса е 10 лв. без ДДС и в тарифата ви са включени неограничени MB (независимо от скоростта), то формулата е 20 лв. (месечната ви такса по две) делено на 15,06 лв. Резултатът е 1,328 GB или 1360 MB. Точно толкова мегабайти ще можете да ползвате в роуминг без допълнителна надценка. Лесен начин за запомняне е, че на всеки 1 лев без ДДС месечна такса ви се падат по близо 136 MB мобилен интернет в роуминг в ЕС/ЕИЗ.

Минутка за реклама

Знаем, че много от вас ще се разходят за седмица до Охридското езеро, ще подложат на изпитание фигурата си с примамлив ол инклузив в Турция или ще прекарат безпаметен уикенд из баровете на Белград. За вас сме подготвили роуминг плана Mtel Europe&Balkan. Плащате 1,99 лева и разполагате с 1000 минути, 1000 sms-а и 200 MB  в Турция. Същите MB ползвате в Сърбия и Македония, но минутите и sms-ите са по 100 на ден и се отнасят за препоръчителни мрежи.

А, да – за малко да забравим. Нали не решихте, че тези 1000 минути и sms-и и 200 MB на ден важат само край Босфора. На цената на едно кафе ги имате в целия ЕС… плюс Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

За финал

Финалът е ясен – последният летен щурм ще бъде през септември. Но, не се бавете, а атакувайте в „редовното време”, както биха казали коментаторите по Mtel Sport 1 и 2. Пътувайте, забавлявайте се и не забравяйте да се обаждате и да споделяте с нас. И ако майка ви не спира да звъни, пробвайте за всеки случай с „хайде оставям те, че разговорите са скъпи” – може и да проработи 🙂

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*