Как да си купим Bitcoin

Виртуалната валута Bitcoin продължава да привлича внимание. Макар да регистрира доста голяма амплитуда в цената си, тя продължава да е висока и с голям потенциал за още по-големи върхове. Държави като Южна Корея, Индия, САЩ и др. вече работят по въвеждането и на подходяща регулация, което допълнително ще увеличи интереса на инвеститорите.

За сега Bitcoin влиза в новините главно покрай атаките от хакери, тъй като е предпочитана валута сред тях. Но от нея има и други ползи, включително в ежедневието. Масовият потребител засега я избягва, заради липсата на регулация и защото тя изглежда твърде сложна. Заради атаките с вируси като WannaCry, а и просто от любопитство, все повече хора питат как да си купят Bitcoin или друга виртуална валута. Методите са сходни, а конкретно за Bitcoin са два: много скъп и по-малко скъп.

Bitcoin Как да си купим Bitcoin А1 Блог
Много скъпият начин

Вместо да се купува, Bitcoin може да се генерира. Преди години това беше най-добрият начин за сдобиване с виртуалната валута. Днес обаче са необходими доста сериозни хардуерни ресурси, които са много скъпи. Освен това има голяма конкуренция и цели компании, които са инвестирали милиони единствено в сървъри за „копаене” на Bitcoin.

Някои от тях предлагат ресурсите си под наем. Други пък събират пари от много хора и ги обединяват в обща сума, с която купуват и поддържат хардуера, а потребителите получават дял от генерираните Bitcoin. Но при положение, че става дума за малки частички от Bitcoin, необходимо е доста време и търпение докато подобно вложение се възвърне.

Друг вариант е присъединяването към т.нар. „басейн” (bitcoin pool), в който много потребители обединяват ресурсите на компютрите си и си поделят генерираните Bitcoin според участието си. Някои „басейни” обаче се опитват да злоупотребяват с потребителите, други пък са със сложни интерфейси, така че трябва да се внимава.

По-малко скъпият начин

Горните варианти не са подходящи за масовия потребител. За него много по-лесно ще е да си купи „готов” Bitcoin от онлайн борса. За целта потребителят трябва да си направи профил в Bitcoin борса. Популярни са CoinBase, Bitsquare, Bitstamp и много други. Тези са международни, като има и множество локални в различните държави. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци, различни такси и допълнителни услуги.

След създаването на профил в избраната борса, потребителят получава виртуален портфейл в нея, който може да свърже с банкова карта или банкова сметка. След това вече може да участва на борсата и да купува и продава Bitcoin и/или други криптовалути и да ги обменя за реални пари. Ако цената на един Bitcoin му се струва твърде висока, потребителят може да си купи и само част от Bitcoin.

Някои борси не предлагат отделен виртуален портфейл. Затова е препоръчително човек да си направи собствен. Така ще може да изтегля средствата си и дори да ги пази в офлайн копие. Ако даденият потребител възнамерява да използва Bitcoin борса и портфейл за редовна обмяна и „игра” на борсата, то някои услуги искат потвърждаване на самоличност и на банкова сметка. Конкретните условия варират и са описани на сайта на дадения доставчик на виртуалния потрфейл и борса. Важно е да бъдат прочетени внимателно преди регистрация. Доверените борси и портфейли са описани на официалния сайт на Bitcoin – https://bitcoin.org.

Bitcoin Как да си купим Bitcoin А1 Блог

Bitcoin и сигурността

Също така е важно да се помни, че както всяка технология, Bitcoin не е 100% сигурна. Борсите понякога стават жертва на хакери, които успяват да откраднат виртуалните пари. В повечето случаи борсите възстановяват загубите, но не винаги. Затова е силно препоръчително да не се държат всички активи на едно място и да се направи максимума за защита на виртуалните портфейли. И това не е гаранция, но намалява значително риска от загуби.

Още по темата

  1. биткойнчо says:

    Може би щеше да е полезно да споменете българските борси: crypto.bg и cryptobank.bg като първата е само за Bitcoin a последната поддържа и няколко други валути като LTC, ETH, MONERO, DASH & DOGECOIN. Споменете също за хардфорка случил се на 01,08.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*