Как да направим ефектни снимки със смартфон на плажа

Лятото е в разгара си. Някои от нас вече се порадваха на ласките на морските вълни, а други с нетърпение чакат онзи заветен първи ден от отпуската. Към които и да спадате вие, сме сигурни, че обичате да запечатвате хубавите моменти в снимки. Все пак, какъв по-добър начин да запазиш спомените?

снимки Как да направим ефектни снимки със смартфон на плажа А1 Блог

Факт е обаче, че понякога виждаме едно, а на снимката излиза съвсем друго и далеч от това, което искаме. Ето нашите съвети как да направите ефектни снимки на плажа само със смартфона си.

Разчупете композицията

Не е задължително обектът, който снимате, да стои в центъра на снимката – позиционирайте го в единия край, така че да се вижда и красотата на плажа. Ако се чудите дали правите правилния баланс в композицията, включете мрежата (grid view), за да ви помогне. Тя ще раздели картината на девет еднакви квадрата и ще ви помогне да изпълните правилото на третините.

снимки Как да направим ефектни снимки със смартфон на плажа А1 Блог

Ако пък снимате пейзаж, опитайте се да го разчупите. Всеки може да снима пясъка или морето, морската ивица, но човешкото око „улавя“ и се радва на разнообразието, затова ефектът би дошъл от нещо различно. Търсете разчупените форми, които развалят симетрията.

Заиграйте се със светлината

Водата пречупва светлината в много красиви отблясъци, които обаче могат да изиграят лоша шега на снимките ви. Бъдете смели и се заиграйте с тях във ваша полза! Един слънчев лъч в косите може да бъде най-добрият ефект за вашата снимка.

снимки Как да направим ефектни снимки със смартфон на плажа А1 Блог

Фотографите съветват да снимаме рано сутрин или по-късно вечер, когато слънцето не свети толкова силно и светлината му е по-мека. Тогава за по-добро качество използвайте функцията HDR mode, ако имате такава, както новият Huawei P10, P10 Plus и P10 litе. Все пак имайте предвид, че тази опция работи най-добре за статични обекти. Бъдете внимателни с нея и стойте мирно, когато я ползвате.

Сенките също са много добър помощник при ефектите. Например, мрежестата сянка, която близкото дърво прави, може да си „играе“ интересно с чертите на лицето ви. Пробвайте с едно селфи!

Бъдете на фокус

Третият щрих, който ще помогне за добра снимка, е правилният фокус. Автофокусът много често избира точно правилните обекти и светлина, но е добре и вие да му помагате понякога.

снимки Как да направим ефектни снимки със смартфон на плажа А1 Блог

Концентрирайте се върху обекта на снимката ви, който, както казахме, не е нужно да стои в центъра. Той трябва да бъде главният герой в историята, която разказва тя, дори това да сте просто вие на фона на морето. А къде ще стои силуетът, избирате вие – дали ще е обект на преден план, или този на заден.

Всички тези съвети обаче нямат никаква стойност, ако не си позволявате да експериментирате. Затова действайте смело, наблюдавайте и в правилния момент натиснете бутона. Тествайте функциите на камерата на смартфона си в различна среда – на светло, на тъмно, полусветлина, сенки и пр. Не знаете с какво ще ви изненада… или пък вие ще изненадате себе си с ефектна плажна снимка. Припомнете си 5-те ни препоръки за още по-добри смартфон снимки. Ако пък обичате да споделяте снимките си с приятели, социалните мрежи са мястото, а Instagram предлага добри възможности за бърза обработка. Най-добре снимайте първо с камерата на телефона, а не през тази на приложението – вижте повече за това в блога ни.

И последно, но не на последно място: обработката на снимки. Няма нищо лошо в това да подобрите снимките си чрез някое приложение, като безплатните PhotoDirector и Photoshop Lightroom.

А сега – смело на фотоспусъка и споделете с нас най-любимия си кадър!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*