Разцеплението на Bitcoin постигна обратното на очакванията

Първата седмица след разделянето на най-популярната криптовалута Bitcoin на две не сбъдна песимистичните прогнози. Притесненията на инвеститорите бяха, че новата Bitcoin Cash може да „изяде” пазара на основния Bitcoin и да доведе до срив. Случи се точно обратното.

Bitcoin всъщност постигна исторически връх в цената си и надскочи три пъти стойността си от началото на годината. Пикът на ръстът дори не беше последван от типичния за Bitcoin голям спад и цената се задържа над 3400 долара за една виртуална монета. Пазарната капитализация на Bitcoin е около 57 милиарда долара.

Положителното настроение на инвеститорите се отразява и на другата популярна криптовалута Ethereum. Тя увеличи стойността си над 12%.

Големият губещ

Всичко това идва за сметка на Bitcoin Cash. Криптовалутата не успя да задържи първоначалната инерция, на която се радваше през първите няколко дни. Тогава цената ѝ прехвърли 700 долара и изглеждаше, че има всички шансове да се превърне в сериозен конкурент на своя брат Bitcoin. В края на седмицата обаче ентусиазмът се охлади и Bitcoin Cash се срина под 215 долара. Впоследствие се увеличи до около 330 долара.

А това бързо отказа и голяма част от привържениците й. Bitcoin Magazine съобщи в събота, че ресурсите за генериране на Bitcoin Cash са спаднали до едва една десета от първоначалния си обем. Иначе казано, „копачите” на Bitcoin Cash постепенно се връщат към оригиналния Bitcoin. Сред причините за това са не само по-малката възвращаемост на вложените ресурси, заради ниската цена на Bitcoin Cash, но и липсата на широка поддръжка на новата криптовалута. Тя реално има само една голяма борса – ViaBTC.

Кратко лятно заоблачаване

Седмицата не мина без полемика и за Bitcoin. Най-голямата Bitcoin борса Coinbase отказа да въведе поддръжка на Bitcoin Cash. Това предизвика сериозно недоволство сред някои от нейните потребители и инвеститори, които изтеглиха активите си. Те дори заплашиха компанията със съд с обвинението, че ограничава достъпа им до инвестиции.

В последствие Coinbase отстъпи и обяви, че ще поддържа Bitcoin Cash от 1 януари 2018 г., при условие, че през това време не се появят други рискове за криптовалутата. Ако Bitcoin Cash обаче не преодолее черната серия, на Coinbase може и да не се наложи да въвежда поддръжка за нея, защото тя ще се обезсмисли.

Но като цяло това беше единственият по-сериозен проблем в света на класическия Bitcoin. Инвеститорите не се притесниха от вероятността Bitcoin Cash да „изяде” от основния Bitcoin. А след като видяха, че това не се случи, допълнително засилиха участието и инвестициите си. Сега пътят пред Bitcoin изглежда чист за уверено развитие нагоре. Разбира се, криптовалутата има солидна история на големи възходи и сривове, но вече е почти сигурно, че те няма да се дължат на Bitcoin Cash. А междувременно за новата криптовалута остава битката да продължи съществуването си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*