Губи ли USB своята универсалност заради новото поколение Type-C

Без съмнение USB е най-популярният и познат компютърен порт. Неговата практичност за всякакви устройства и цели го направи предпочитан както от производителите, така и от потребителите. Портът навлиза през 1996 г. след продължила две години разработка от група от седем компании – Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC и Nortel.

Целта им е да се създаде лесен и универсален начин да се свързват периферни устройства към персонален компютър и да се замени огромното разнообразие от портове по това време. Освен това USB трябва да е значително по-малък, бърз и ефикасен спрямо останалите портове. Така и става, като USB получава голям тласък в популярността си след като Apple го добавя към iMac.

Скоростта и практичността на USB го правят предпочитан избор и за мобилните устройства, камери и фотоапарати. Заради по-малките им размери се създават първо по-компактните версии Mini-USB, а през 2007 г. те са заменени от micro-USB, които са още по-малки.

Време за ново начало на USB

USB Губи ли USB своята универсалност заради новото поколение Type-C А1 Блог

През 2015 г. се появи за пръв път и изцяло новият USB Type-C. Постепенно той вече навлиза в ежедневието, но това се случва по-бавно спрямо предишните версии на USB. Може би това донякъде се дължи на факта, че за пръв път новото поколение на USB портовете не е съвместимо с предишните. Предходните поколения винаги държаха на пълната съвместимост едно с друго. Така единственото реално ограничение при свързването на USB 3.0 с USB 2.0 например беше, че скоростта на трансфер на данните е по-малка. Въпреки това връзка може да се направи.

С USB Type-C това няма да е възможно без допълнителна помощ. Новият порт е с друга форма, а самите пинове в конектора са повече и по-малки. Освен това USB Type-C е двустранен. Това означава, че за разлика от останалите USB портове, при новия няма значение как е обърнат кабелът или портът.

От гледна точка на практиката това е добре, защото един от най-досадните недостатъци на класическия USB е именно битката докато се уцели правилната посока на кабела. А и е една версия за всички устройства и няма да има по-голяма и малка. Един еднакъв кабел ще върши работа за всички устройства.

Скоростта за трансфер на данни при Type-C е основното предимство на новия стандарт – тя е почти два пъти по-висока от тази при USB 3 и достига до 10 Gbps. Важно е да се отбележи също, че Type-C може да поддържа до 100 вата мощност на електроенергията, което ще е напълно достатъчно, за да служи и като зарядно за вашия лаптоп например, което в скоро време ще ви спести досегашния кабел с трансформатор.

Връзката с миналото

USB Губи ли USB своята универсалност заради новото поколение Type-C А1 Блог

Малките размери на USB Type-C го правят идеално решение за новото поколение смартфони, умни аксесоари и лаптопи. Стандартният USB порт е твърде голям и пречи на лаптопите да са още по-тънки. Type-C е неизбежният път напред в развитието технологиите.

За обикновения потребител това означава, че постепенно новите му устройства ще имат този порт за сметка на по-старите. Връзката с по-старите устройства чрез USB ще е възможна, но само чрез преходник. Това е добре дошла новина за производителите на аксесоари.

Донякъде това ще е досадно за потребителите, защото означава поне няколко години носене и губене на преходници, което ще навреди на практичността на USB. Водещите компании в ИТ индустрията обаче смятат, че жертвата си заслужава и в дългосрочен план USB Type-C е правилното решение. Intel също го подкрепя, като въвежда пълна поддръжка и съвместимост на стандарта в своя Thunderbolt 3. Компанията дори рекламира своя стандарт, като по-добрата и пълноценна версия на USB Type-C.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*