Dota 2 – играта, която превърна едно момче от Варна в легенда

Преди броени дни едно българско момче на двадесет и две години се качи на световния връх при игрите в мрежа. Световен връх? Скептиците ще кажат, че това е един турнир с рекламна цел, организиран от производителя на играта Dota 2 – Valve Corporation. Играещите обаче ще отговорят, че това е нещо невероятно. И ще добавят, че всеки един от петимата играчи в отбора вече се е превърнал в гейминг легенда. Наградният фонд на турнира The International 2017 също не е за изпускане – близо 25 млн. долара или около 5 пъти повече от един нормален турнир от ATP 1000 сериите в мъжкия тенис.

Иван Иванов, който играе с прякора Mind_ContRoL, е от Варна. Както той сам споделя – от първата си среща с Dota 2 започва да играе денонощно. През годините минава през няколко отбора и започва да печели добре от компютърни игри още преди настоящата си рекордна печалба от два милиона долара (колкото е делът му от общия награден фонд).

Малко история и статистика

Със сигурност сте чували за играта Counter-Strike, а много от вас сигурно са я и играли. Преди 15-ина години нейното име се беше превърнала в нарицателно за компютърна игра. Подобно е положението днес с Defence Of The Ancients, както всъщност е пълното име на играта, позната като Dota 2. В началото на годината общият брой играещи Dota 2 е бил около тринадесет милиона.

Концепция на играта

Dota 2 e дело на разработчици, които са работили заедно върху потребителска карта в Warcraft 3. Играе се от два отбора по петима играчи, като всеки от тях ръководи по един герой. Действието се развива в ограничена по размери местност – с разнообразен терен, река,  гори, неутрални чудовища, пазари за магически предмети и много други. Целта на играта е разрушаване на базата на съперника. Героите, които могат да се избират в Dota 2, са над сто, като всеки може да има по три уникални умения и едно суперумение, които развива на различни нива по време на играта. При преминаване през различни битки се печели опит, както и злато, с което може да се купуват допълнителни предмети. Те правят играча още по-силен.

Стратегически умения

Бегло описахме концепцията на играта, за да се опитаме да определим къде са необходими стратегически умения. На първо място, това е изборът на петимата герои, с които всеки отбор ще играе. Процесът се нарича „пикване“. Обикновено се избират такива за няколко поста – съпорт, кери, офлейн и мид. Да, Dota 2 има постове с различни стилове на игра подобно на футбола и всеки друг отборен спорт. При този процес, за да е още по-сложно, освен да избираш, можеш и да забраняваш на отсрещния отбор да изберат определени герои. Така започва всяка игра. В турнирите се играят две от три, или три от пет игри.

Общо взето идеята е всеки да развива героя си, като трупа умения, опит и злато. Има двадесет и пет нива на развитие на всеки герой. Възможностите на петимата герои да се допълват и да се противопоставят на противниковите воини, са безкрайни.

Следенето на картата през цялото време и знанията къде се намира противникът, съпътстват цялата игра.

В процеса на играта могат да се генерират обсадни единици, които са много важни при превземането на укрепления. Провеждат се битки, при които се прилагат различни стратегии. Един незапознат наблюдател не би видял дори битка, а светкавици и облачета, които обвиват героите. Тук се проявява способността на играча умело да управлява героя си и неговите умения.

Физически умения

Как в един и същи момент да накараш героя да бяга, да разпръсва магии и да се защитава? Трябва да си много добър в координацията, в комбинациите от клавиши и много, много бърз. Владеенето на героя е от ключово значение. Без правилни движения в пространството никаква стратегия не би те спасила.

Затова играчите тренират до осем часа на ден – стратегии, битки и движения. Най-известните отбори в света дори живеят и се обучават заедно. Съвсем като при спортистите от останалите спортове. Tолкова трудно се става шампион в този необичаен спорт.

След всичко, което научихме за Dota 2, разбрахме, че за да станеш шампион, трябва да притежаваш изключителни умения в няколко области и много бърз ум. Затова толкова се радваме на най-известния ни играч Иван MinD_ContRoL Иванов и му пожелаваме още по-големи успехи на игралните полета оттук нататък. Кой знае – след като футболът ни вече позападна, може след някоя и друга година електронните игри да са новият национален спорт на България.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*