Как ябълката на Apple стана зелена

Ако иматe Apple iPhone или iPad, или някой друг Mac продукт от последните 3-4 години, то гордо можете да се похвалите, че вашата електроника е изработена със 100% възобновяема енергия. Не че някой у нас ще ви аплодира за това – по-вероятно е да ви погледнат странно като онези чудати екофанатици, които в магазина отказват да си вземат настойчиво предлаганото им найлоново пликче за покупките и дръзко си вадят платнена торбичка от джоба.

Независимо от това вие имате честта да сте потребител на най-зелената технологична компания. А за да стане такава, Apple преживя изключителна трансформация, сравнима само с „грозното патенце“ от едноименната приказка.

Едва ли знаете, че през пролетта на 2015 година Apple си купи 36 000 акра гори – но не за друго, а за да не прави нищо с тях. Или по точно с цел тяхното опазване.

iPhone Как ябълката на Apple стана зелена А1 БлогПо това време „ябълката“ получи похвала и най-висока оценка за бизнеса си не от кого да е, а точно от най-яростните, критични и безпощадни защитници на екологията – Greenpeace. Те определиха Apple за най-зелена компания в своята сфера. И това стана само 3 години, след като същите тези еколози нарекоха компанията най-мръсната в целия IT бизнес.

Звучи ви абсурдно? Така е. В началото на 2012 г. Apple изобщо не изглеждаше като фирма с каквито и да е „еко“ настроения. Докато други IT корпорации се прехласваха по разни „зелени енергии“, ябълката продължаваше кротко да реди iPhone след iPhone. Дори когато компанията от Купертино обяви, че планира да захранва свои центрове със соларна енергия, еколозите останаха свръхскептични и изразиха публично недоверието си към това обещание. И сякаш това не стигаше, та половин година по-късно Greenpeace направи медиен скандал заради това, че е даден „зелен етикет“ за някои продукти на Apple.

Но нещата наистина се промениха драстично. Apple започна да строи соларни ферми и купува ток от вятърни паркове. Инвестира в устойчиво строителство, пестене на вода. Само за две години от най-неекологичната IT фирма тя стана корпорация, която е емблема на устойчивостта.

Хронологията на едно немислимо преобразяване

Април 2013: Apple липсва в класацията на Greenpeace за най-екологичните производители на електроника. Cisco, Google и Ericsson са на почетната стълбичка.

Февруари 2014: Apple казва, че иска заводът й за сапфирени дисплеи в Аризона да се захранва само от ВЕИ. Твърдението е дръзко, защото направата на всичкия необходим изкуствен сапфир и нарязването му на пластини изисква огромни количества енергия.

Юли 2014: Apple усилено строи новата соларна ферма в Северна Каролина, за да захранва центровете си за данни. Вече е ясно, че фермата ще обхваща 100 дка и ще струва около 55 милиона долара.

iPhone Как ябълката на Apple стана зелена А1 БлогОктомври 2014: Apple получава патент за соларен MacBook. Идеята е, че малък слънчев панел, прикрепен към гърба на лаптопа, където понастоящем стои логото на Apple, ще може да генерира необходимата енергия за работата на машината.

Февруари 2015: Тим Кук обявява, че технологичната компания ще инвестира 850 милиона долара в изграждането на соларен парк в Калифорния. Той ще е с капацитет, достатъчен да осигурява енергия за 60 000 домове, както и за бъдещото седалище на Apple в Купертино.

iPhone Как ябълката на Apple стана зелена А1 БлогФевруари 2015: Apple инвестира 1,7 млрд. евро в зелени европейски центрове за данни. Те ще се захранват със 100 процента възобновяема енергия. Намират се в графство Голуей, Ирландия и в Ютланд в Дания.

Март 2015: Apple обявява, че ще строи „гигантски хъб за данни“, който ще се захранва изцяло от слънчеви панели. В него фирмата обещава да вложи 2 милиарда долара.

Април 2015: Apple купува 36 000 акра гора с цел опазване. Гората е в САЩ, в района на Мейн и Северна Каролина. Тези гори ще бъдат защитени и няма да се експлоатират от компанията.

iPhone Как ябълката на Apple стана зелена А1 БлогАприл 2015: Apple решава да строи соларни електроцентрали в Китай.

Май 2015: Greenpeace обявява Apple за най-зелената технологична компания в света в актуализирания „Доклад за чистия клик 2015“, в който технологичните компании са оценени според редица екокритерии. Сред тях са използването на чиста енергия, прозрачността по отношение на енергийните източници и други фактори. Apple е спечелила 100 процента от точките по „Индекс на чистата енергия“ на еколозите. Facebook и Google оформят челната тройка с 49 процента и 46 процента.

Apple вече работи по проект за електромобили

iPhone Как ябълката на Apple стана зелена А1 БлогСептември 2015: Apple получава патент, за който индустрията предполага, че става дума за MacBook с горивни клетки.

Септември 2015: Става ясно, че електромобилът на Apple може да дебютира още през 2019 г.

Октомври 2015: Apple разкрива, че готви втори кампус – ултраекологично пространство, наречено „космически кораб“ заради овалната си форма. Кампусът е проектиран да отговори на най-високите стандарти на LEED.

Ноември 2015: Apple съобщава, че вече проучва възможностите за използване на енергията от морски вълни в Ирландия.

iPhone Как ябълката на Apple стана зелена А1 БлогМарт 2016: По време на анонса на новия 4-инчов iPhone SE Apple показва как роботът Лиам разглобява върнатите iPhone за рециклиране.

Март 2016: Apple отчита, че 93% от енергията, която използва, е от ВЕИ!

Юни 2016: Apple създава нова компания, която да продава излишната й слънчева енергия.

Април 2017: Става ясно, че „космическият кораб“ на Apple ще се захранва 100% от възобновяеми източници.

Юли 2017: Apple прави втори център за данни в Дания, захранван с вятърна енергия.

Накратко, ако в ръката си държите продукт на Apple от последните няколко години, то вие използвате едно от най-екологично поизведените устройства в света. Както са тръгнали от Apple, не след дълго може да имате и смартфон, за който изобщо няма да ви трябват зарядно и контакт, а само малко пряка слънчева светлина.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*