Пълното слънчево затъмнение: красота в природата и в науката

Миналата седмица голяма част от жителите на САЩ се насладиха на пълно слънчево затъмнение. То премина през цялата територия на страната, като започна над щата Орегон и приключи над Южна Каролина. Благодарение на модерните технологии обаче, хората в целия свят можеха да наблюдават събитието в реално време, включително и от екраните на своите смартфони.

Стриймовете в интернет бяха най-лесният и сигурен начин да се наблюдава събитието, при това за доста по-дълго време от няколкото минути, които се полагаха на местата, над които беше видима пълната фаза. Ако сте пропуснали тази възможност, следващата е на 2 юли 2019 г., когато ще има пълно слънчево затъмнение над части от Чили и Аржентина. Европа ще се наслади на подобно събитие чак на 12 август 2026 г., когато пълно слънчево затъмнение ще е видимо над части от Исландия, Португалия и Испания. Следващото пълно затъмнение, видимо от България, пък ще е чак на 3 септември 2081 г.

Пълните затъмнения са единственият начин хората да видят короната на Слънцето директно. Те се оказват и по-добри от всички изкуствени и технически методи, използвани от учените до момента. Първият блясък светлина след края на пълното затъмнение е 400 000 пъти по-ярък от видимата корона. При над 99.9% скрито слънце, въпросният блясък стига до Земята за една секунда и е достатъчно ярък, за да увреди зрението.

Затъмнението и науката

Слънчево затъмнение Пълното слънчево затъмнение: красота в природата и в науката А1 БлогКрасивото събитие е от голяма полза за изследователите. То позволява на астрономите да видят директно слънчевата корона и да измерят нейната температура. Всяко затъмнение е уникално и това дава възможност на учените да провеждат експерименти с нови технологии и да създават нови теории. През годините събитието е помогнало за доста интересни открития. Например по време на пълното слънчево затъмнение на 18 август 1868 г. астрономите откриват непознат елемент, който наричат хелий. Теоретици дори са използвали явлението, за да потвърдят теорията на относителността на Айнщайн.

При затъмнението в понеделник специалистите тестваха нови системи и технологии. Един от опитите беше да се наблюдава и да се измери влиянието на рязкото намаляване на слънчевата светлина върху йоносферата на Земята и природата.

Изследователите се възползваха от затъмнението, за да проучат Слънцето и Слънчевата система още по-добре. По-чувствителни камери и сензори събраха още повече информация за слънчевата корона – дронове и самолети трябваше да заснемат най-ясните и подробни нейни изображения досега. Междувременно телескопи направиха подробни изследвания и на Меркурий, с които измериха температурата му с още по-голяма точност и изследваха състава на почвата.

Затъмнението и животните

Затъмнението притесни някои животни и обърка растенията. Някои цветя помислиха, че става нощ, и свиха цветовете и листата си, отбелязва LiveScience.

Чрез приложението iNaturalist хиляди потребители са снимали, записали и съобщили за най-различни странности сред животните по време на затъмнението. Повечето домашни кучета и котки показали леко неспокойство, което в голяма степен е зависело и от характера на животните. По-спокойните не обърнали особено внимание на явлението.

Животните по фермите също показали промяна в поведението си. По време на затъмнението температурите са паднали осезаемо, което накарало някои животни да потърсят топлина или да се прибират. Конете показали видимо неспокойство,  което отговаряло на типичното им оживление вечер.

Насекомите и птиците също първоначално се оживили, а по време на пълната фаза утихнали, мислейки, че е нощ. Рибарите пък съобщили, че рибите започнали да атакуват стръвта по-активно.

Бъдещето на затъмненията

Слънчево затъмнение Пълното слънчево затъмнение: красота в природата и в науката А1 БлогДенят на затъмнението е бил доста натоварен за астрономите и изследователите. За обикновените хора остава насладата на красивото и все по-рядко явление. Според учени от Оксфорд, в много далечно бъдеще Луната ще се отдалечи от Земята и от земна гледна точка лунният диск няма да покрива слънцето изцяло. Отдалечаването ще промени и зрителния ъгъл, което ще направи затъмненията още по-редки явления, но това ще се случи постепенно за около 620 млн. години.

Дали заради красотата си, или заради информацията, която носят, пълните слънчеви затъмнения съвсем не са за изпускане. Можем да им се наслаждаваме благодарение на технологиите, които правят наблюдаването им доста по-лесно и напълно безопасно.

Още по темата