Технология на забогатяването

Никой не може да каже как се става богат. Работа, иновативно мислене, предприемачески дух, късмет – това са все стари и недотам надеждни рецепти. Предлагаме ви една малко по-нова и по-модерна теория, основана на статистиката. Ако искате да станете богат, трябва да отидете там, където има най-много милиардери, и да се насочите към бизнес, който е направил богати повечето от тях.

Разглеждайки класацията на Forbes, която позволява сортиране според различни критерии, можем да си направим няколко извода. Две са страните в световен мащаб, способни да произвеждат богати хора в огромно количество – САЩ и Китай. Най-многолюдната страна в света дава най-много нови милиардери тази година – цели тридесет и трима. Разбира се, при толкова голям брой на населението, шансът за забогатяване намалява значително. В Европа можете да разчитате на по-голям шанс във Франция и Германия, като нелоши са перспективите и във Великобритания.

След като установихме къде, трябва да се погрижим да определим и как се става най-богат в света. Да започнем отзад напред. На трето място – най-богатите се занимават с мода и търговия (26 от 200), втори са инвеститорите (29 от 200), а най-много милиардери имат за основен бизнес модерните технологии и комуникациите (38 от 200). Да, оказва се, че огромна част от най-богатите хора са натрупали състояние благодарение на технологиите. Сред първите двадесет в света те са деветима.

богат Технология на забогатяването А1 БлогМа Хуатенг (19-и в класацията на Forbes)

Изпълнителен директор и председател на борда на китайския интернет гигант „Тенсент Холдинг“. Със своите повече от 37 милиарда долара той е в непрекъсната конкуренция с Джак Ма по въпроса кой е най-богат в Азия. За разлика от основателя на Alibaba, г-н Хуатенг е по-скромен и винаги изтъква, че е започнал кариерата си като инженер.

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогДжак Ма (16)

Основателят на азиатското чудо на онлайн магазините Alibaba е известен и като лектор. Неговите многобройни съвети към хората, решили да създадат свой бизнес, са доста популярни в интернет. Любимият ни негов съвет е, че трябва да се наслаждаваме на живота, а не да работим. Обаче така не се трупат 38 милиарда, колкото има г-н Ма.

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогСергей Брин (14)

Всички знаем неговата история как със своя приятел и състудент Лари Пейдж основали Google през 1998 г. Малко хора обаче знаят, че той стои зад най-неуспешния проект на компанията – прочутите очила Google Glass. Не са ни необходими очила обаче, за да видим, че неговото състояние е близо 44 милиарда долара.

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогЛари Пейдж (12)

Основател и първи изпълнителен директор на Google, какъвто е и понастоящем – след като през 2011 г. освобождава поста директор продукти. Може би не знаете, че Alphabet Inc. всъщност е името на компания майка, която притежава акциите на Google и която г-н Пейдж оглавява. А знаете ли, че той има цели 45 милиарда?

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогЛари Елисън (7)

Изстрелваме се с цели 16 милиарда напред, за да достигнем до основателя на Oracle. Компанията започва бизнеса с бази данни през далечната 1977 година. Въпреки че е на седемдесет и три години, Лари Елисън все още е председател на борда и главен директор технологии. Големите му способностите очевидно много са помогнали за завидното му състояние – повече от 61 милиарда долара.

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогКарлос Слим (6)

Още 10 милиарда напред и стигаме до най-богатият човек в Мексико. През 1990 г. той купува акции в единствената по онова време телефонна компания. Сега притежава холдинга „Групо Карсо“ и „Америка Мовил“. Развива телеком бизнес в няколко страни от Латинска Америка и  е мажоритарен собственик на „Телеком Австрия Груп“, част от която е и Мтел. От 2007 до 2010 година той водеше класацията за най-богат човек в света.

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогМарк Зукърбърг (5)

Кой не знае какво е Facebook и кой няма профил там? Освен че е създател на най-популярната социална мрежа, Марк е известен и с някои свои странности. Като например с това, че е напълнил гардероба си с еднакви дънки и тениски, за да не му се налага да губи време в избор какво да облече. Колко ли време ще изгуби, ако трябва да преброи своите близо 72 милиарда?

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогДжеф Безос (2)

Тук направо се изстрелваме в космоса, не само защото г-н Безос има цели осемдесет и три милиарда, но и защото една от компаниите му разработва проект за пътнически полети извън стратосферата. Както повечето модерни милионери, и той е основал компанията си в гараж. Началото на Amazon е през далечната 1994 година, а днес нейният създател притежава само 17% от нея.

 

богат Технология на забогатяването А1 БлогБил Гейтс (1)

Легендарният. Оглавява класацията за най-богат човек в света цели осемнадесет години, при положение че тя съществува от двадесет и три. Заедно със съпругата си управлява най-голямата частна благотворителна организация – Bill & Melinda Gates Foundation. Притежава над 85 милиарда долара. Все още е член на борда на Microsoft – компанията, която основава през 1975 г.

 

Е, оказва се, че ако искате да станете милиардер, най-прекият път е да работите в сектора на новите технологии. Естествено има и още по-пряк път – някой от изброените по-горе да се окаже ваш чичо. Но тогава този материал май не е за вас.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*