Как фалшивите новини стават все по-истински

През 1997 г. по екраните излиза култовата политическа драма „Да разлаем кучетата”. В нея американският президент отвлича вниманието от огромен скандал с негово участие и печели втори мандат с помощта на мащабна кампания с фалшиви новини. Както понякога се случва, киното изпреварва реалността и в последствие дори бледнее на нейния фон.

Във филма героят на Робърт де Ниро, който помага на президента, се обръща към известен холивудски продуцент (Дъстин Хофман) с молба да създаде измислен скандал. Героят на Хофман решава да създаде война с Албания, включително с „репортажи” от мястото на събитието, разкази на „жертви” и др. И докато във филма е ангажирана сериозна част от холивудската машина, то в реалността фалшив скандал може да се създаде доста по-лесно.

С помощта на софтуер и компютърна анимация вече може да бъде създадена почти всякаква „новина”. След това тя може да се разпространи бързо в интернет с малко средства. Тъй като много интернет потребители приемат на доверие почти цялата информация в мрежата, те лесно могат да бъдат подведени. Дори и след това фалшивата новина да бъде оборена с аргументи, една част от хората ще приемат, че това са просто оправдания. Друга дори няма види тези аргументи.

Анимирай това

Тенденцията за използване на компютърна анимация в новини и репортажи съществува от доста време. По-рано тази година темата отново излезе на дневен ред след слухове за смъртта на Джулиан Асанж. Те се породиха от факта, че Асанж от месеци не се бе появявал публично, но публикуваше видео клипове. Потребители на Reddit започнаха да анализират въпросните клипове и да твърдят, че в тях има доста съмнителни елементи, които сочат, че може би съдържат CGI или т.нар. „компютърно-генерирани изображения“.

фалшиви новини Как фалшивите новини стават все по-истински А1 БлогИ докато тези твърдения останаха само слух, то наскоро учени от Унивеситета на Вашингтон показаха, че това е наистина възможно, при това доста по-лесно. Те са използвали изкуствен интелект и CGI, за да създадат фалшиво видео с реч на бившия американски президент Барак Обама. За целта те използват видео от предишни речи, от които създават един клип на Обама. Изкуственият интелект използва CGI, за да коригира мимиките и движението на устните. Така с малко подбор на думите може да се създаде фалшива реч, която изглежда доста убедително.

„Системата може да се използва за фалшиви клипове особено, когато се комбинира с технология, която може да имитира гласа на определен човек. От друга страна, ако подобни инструменти са широко разпространени и добре познати на хората, то тогава те ще са по-внимателни и скептични към клиповете, които виждат. Хората знаят, че съществува Photoshop и имат едно наум към снимките. Но подобна обработка могат да претърпят и видео клиповете”, коментира Супасорн Суважанаком, един от авторите на проекта, пред онлайн изданието Business Insider.

Лице назаем

Чрез нея могат да се създават клипове, които да променят поведението на политици при речи и репортажи от събития. В комбинация с допълнителен софтуер за имитиране на гласове, като например този на канадския стартъп Lyrebird, възможностите за изработката на „истински” фалшиви новини става безгранична.

CGI може да се използва и за фалшиви клипове с военни действия, събития, катаклизми и др. Засега създателите и на двете технологии казват, че има още работа по тях и в момента има издайнически дефекти. С времето обаче те ще се изчистят и клиповете ще изглеждат още по-достоверно. Затова е добре отсега да сте малко по-скептични към всевъзможните видеа, които срещате в социалните мрежи и винаги да проверявате информацията, която достига до вас.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*