Най-големият претедент за короната на Bitcoin – Ethereum

Bitcoin несъмнено е най-популярната криптовалута в момента. Тя изпреварва сериозно многобройните си конкуренти и алтернативи, освен една – Ethereum. И макар като претендент за челното място да не може да се похвали със същата пазарна капитализация, тя не бива да се пренебрегва. Ethereum е повече от криптовалута. Официалното й определение звучи доста сложно: „Децентрализирана платформа, която използва умни договори: приложения, които работят точно, както са програмирани, без никаква възможност от срив, цензура, измама или външна намеса”.

Сходна технология, различна цел

Подобно на Bitcoin, Ethereum разчита на blockchain мрежа. Двете обаче имат доста различна функционалност. Blockchain мрежата на Bitcoin се използва за обработка, съхранение и защита на онлайн плащания със самата криптовалута Bitcoin. Ресурсите за това се предоставят от „общността“ на „копачите“ на Bitcoin. В замяна те получават от виртуалната валута за награда.
При Ethereum обаче целта е друга. Цялата Blockchain мрежа може да се използва от всяко децентрализирано приложение. На теория това означава, че даденото приложение ще може да използва всеки компютър и сървър в Blockchain мрежата Ethereum. По този начин то не може да бъде свалено, защото винаги ще има машина, на която да работи. Освен това използва всички защити на Blockchain и може да се използва за създаването на виртуални пазари, регистри и др. Наградата за обработката на всички тези данни е криптовалутата Ether. Освен това участниците в платформата могат да печелят и като получават Ether срещу допълнителни услуги и транзакции, които осъществяват в нея.

Какво означават умните договори

Това е една от основните функционалности в платформата на Ethereum. Умният договор реално е компютърен код, който улеснява размяната на някаква стойност и я документира. В Blockchain мрежа те могат да се автоматизират и изпълняват автоматично при покриване на определени условия, с които двете страни са се съгласили. Ethereum позволява на разработчиците да определят тези условия свободно.
Подобни договори могат да се използват като средство за набиране на финансиране за нов бизнес или проект. Ethereum дори позволява създаване на автоматизирана система за управление на фирми. Всичко използва децентрализираната платформа, за да е защитено и достъпно отвсякъде.
bitcoin Най-големият претедент за короната на Bitcoin – Ethereum А1 Блог

Голяма подкрепа от сериозни имена

Ethereum има да извърви още доста път, но към нея вече има големи очаквания от големите в бизнеса. Тъй като платформата е гъвкава и може да се прилага за най-различни цели, тя се радва на особено силен интерес от световни компании. Те са обединени в Enterprise Ethereum Alliance, като в него участват компании от Fortune 500, организации, стартъпи и др. Сред големите имена са Microsoft, Intel, J.P. Morgan, Cisco, Credit Suisse, ING, Samsung SDS, UBS и др. Алиансът обучава компаниите как да се възползват максимално добре от Ethereum.
Заради големия интерес от подобни компании Ethereum се установи като втората по популярност криптовалута и Blockchain платформа. Дали ще остане такава или ще успее да настигне Bitcoin зависи най-вече от резултатите, които умните договори и приложенията, разработени за платформата ще постигнат. Засега въпросът остава отворен.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*