Apple в битка за лидерство на пазара с новите iPhone X, iPhone 8 и 8 Plus

Apple не може да си позволи просто да покаже най-обикновен нов модел на iPhone. Затова компанията всъщност представи цели три. Два от тях са стандартните iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Към тях се присъединява и iPhone X, който е най-скъпият модел досега и с по-специални характеристики.

iPhone X

Това е моделът, който според Apple ще даде началото на следващите 10 години на iPhone. iPhone X (Apple го чете като римското десет) е първият смартфон на Apple с OLED панел с резолюция 1125х2436 и диагонал 5,8 инча. Това означава, че дисплеят може да осветява само необходимите пиксели, а останалите са напълно черни, което дава по-изразителни цветове и консумира по-малко енергия. Дисплеят покрива почти целия преден панел на телефона, като единствено в горната част е оставено място за говорителя, камерата и сензори. Екранът ги заобикаля от двете страни, което инженерите наричат „уши”.

iPhone Apple в битка за лидерство на пазара с новите iPhone X, iPhone 8 и 8 Plus А1 Блог

iPhone X

Големият дисплей означава и край на класическия хардуерен Home бутон. Вместо това той става виртуален. Сензорът за пръстови отпечатъци Touch ID е премахнат, като се заменя и камерата на предния панел, която е с 3D разпознаване на лицата в кадър – технология, която Apple нарича Face ID. Тя разпознава потребителя и това, че той е реален, а не негова снимка или клип и му дава мигновенен достъп до устройството. Според компанията функцията ще работи еднакво добре и на тъмно.

На гърба на iPhone X има двойна камера. Сензорите са вертикално разположени, вместо хоризонтално и са с оптична стабилизация. Те са същите като на iPhone 8 Plus. Според Apple iPhone X ще прави най-качествените снимки досега, в най-голямо разнообразие от условия и ситуации. Селфитата с предната камера също ще са по-хубави, благодарение на нов режим, който подобрява качеството. Камерите са оптимизирани за добавена реалност, като това се отнася и за iPhone 8 и 8 Plus.

3D сензорите на предната камера ще се използват и от приложенията. Една от новите функции ще е Animoji – анимирани емотикони, които ще следват погледа и движението на потребителя. Процесорът е 6-ядрен, дело на Apple – A11 Bionic. Оперативната памет е 3GB.

iPhone Apple в битка за лидерство на пазара с новите iPhone X, iPhone 8 и 8 Plus А1 Блог

iPhone X

Заради липсата на Home бутон, iPhone X ще има по-различен начин за управление на началния екран и активните приложения. Плъзване на пръст от долната част на екрана нагоре ще активира съответните менюта в зависимост от това дали има отворено приложение, дали е стандартният начален екран или той е заключен. Страничният бутон за включване също ще получи допълнителни функции при двойно натискане ще активира Apple Pay, а натискане и задържане ще включва Siri.

iPhone X поддържа безжично зареждане чрез стандарта Qi, а корпусът му е облицован в стъкло от двете страни. Според Apple батерията на iPhone X ще издържа с 2 часа повече спрямо iPhone 7. Телефонът остава без стандартен жак за слушалки.

iPhone X ще е и най-скъпият модел досега с цени от 999 долара за модела с 64GB, като продажбите му започват първо в САЩ. Очаква се, че първоначално ще се предлага в ограничени количества.

Поглед към класиката

Apple представи и класическите нови модели – iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Всъщност, на ред се падаха iPhone 7s и 7s Plus, но компанията реши да демонстрира, че това са модели с повече новости отколкото традиционните s-версии.

iPhone Apple в битка за лидерство на пазара с новите iPhone X, iPhone 8 и 8 Plus А1 Блог

iPhone 8 Plus & iPhone 8

На фона на iPhone X, новите iPhone 8 и 8 Plus изглеждат по-обикновени. Те запазват същите дисплеи като предшествениците си. Подобно на iPhone X, те също ще използват iOS 11, но част от функциите ще са резервирани само за специалния модел. Телефоните поддържат и безжично презареждане на батерията чрез Qi.

Камерите и тук са обновени, като могат да правят 4K видео с 60 кад./сек. iPhone 8 е с единичен 12 МР сензор, докато iPhone 8 Plus има двойна камера, всяка с 12 МР, като iPhone X. Има и режим за видео на забавен каданс с 240 кад./сек. при Full HD резолюция. Камерите са оптимизирани и за добавена реалност. Така потребителите на iPhone ще могат да използват приложения и игри с добавена реалност.

Двата модела също използват ново поколение процесор на Apple. Имат подобрения и при корпуса, като са водо- и прахоустойчиви. Корпусът също е облицован от стъкло, като според Apple е най-здравото предлагано в смартфон досега. Вътре корпусът е от алуминий и стомана.

И докато iPhone X цели да направи възможно най-добрия iPhone без да се съобразява с нищо, дори цената, iPhone 8 и 8 Plus са по-реалистични. Техните цени се запазват като при предшествениците им.

Поумнелият Apple Watch

Междувременно Apple показа и нов умен часовник. Apple Watch Series 3 е умерено подобрение на досегашния модел. Една от основните разлики е наличието на LTE модул, което го прави по-независим от iPhone. Часовникът ще използва същия номер като iPhone, което реално означава – две устройства с един номер.

iPhone Apple в битка за лидерство на пазара с новите iPhone X, iPhone 8 и 8 Plus А1 Блог

Apple Watch Series 3

Освен това часовникът има нов, двуядрен процесор, който е със 70% по-мощен. Устройството може да се похвали и с 85% по-бърз WiFi модул и подобрени сензори за следене на здравните показатели. Apple Watch ще използва и нова версия на операционната система. Има и по-мощна батерия, която може да работи до около 18 часа при смесено използване на LTE, WiFi и Bluetooth. Цената му ще е $399 за версията с LTE модул и $329 за версията без LTE. Продажбите започват още от 22-ри септември в няколко държави, като постепенно броят им ще се увеличава.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*