Как смартфонът помага с уроците

Смартфон. Даже баба ми вече знае какво е, а ако вашата не може да му запомни името, то поне го нарича „онзи телефон, по който мажеш с пръсти” и много добре знае колко информация „има скрита” в него. Въпросът е след като е толкова добър източник на знания и помощник в училище, защо децата постоянно чуват „Хайде остави го този телефон и си пиши домашното”, а учителките бързо събират „колекция” на бюрата си по време на час.

В навечерието на 15 септември ви представяме защо е добре понякога да не взимате смартфона от ръцете на вашия ученик.

И, хитри деца, знаем, че понякога злоупотребявате, но смартфоните могат да ви бъдат още по-полезни от източник за преписване в училище – тези предложения са и за вас.

Алтернативен начин за учене

Книгата няма да умре, но новото поколение я предпочита в дигитален формат. Възможностите онлайн са много, на един клик разстояние, и могат да са от голяма помощ за вашия ученик в усвояването на материала в училище. Приложения като iFormulas (iOS, безплатно) и Math Formulas (Android, безплатно), например, събират важните формули и теореми във всеки дял на математиката и спестяват носенето на справочника в раницата, пък и се губи възможността ученикът да го забрави вкъщи. Също така, в повечето случаи не просто си чати с някой приятел, а обсъжда урока или търси помощ от него.

И знайте – не винаги, когато вашият дванайсетокласник седи забил глава на смартфона, си губи времето. Може пък да чете „Под игото” и така да се подготвя за матурата.

Без повече „Забравих си домашното вкъщи

Не е рядкост учениците да забравят учебници и тетрадки вкъщи, а понякога и с готови домашни в тях. Написано на компютъра обаче и качено в облачно пространство или пък направо на смартфона, няма как то да бъде забравено. Повечето „умни” устройства много доближават функционалностите си до тези на компютъра, а приложения като Docs To Go (Android и iOS, безплатно) позволяват преглеждането, редакцията и създаването на файлове във формати MO Word, Excel, PowerPoint, а тези в PDF могат да бъдат преглеждани. Така детето ви не само няма да е забравило домашното си, а и веднага може да го препрати на имейла на учителя и да го предаде за оценяване например.

По-богата обща култура

Като оставим настрана специализираните сайтове и приложения за учене, с помощта на интернет смартфоните дават доста богата обща култура – такава каквато преди време учениците можеха да получат единствено от книгите у дома и от тези в училищната библиотека. Днес още в час можете да обогатите информацията от урока, да зададете допълнителни въпроси, а защо не и да подскажете нещо ново на учителя. Често по-плахите се притесняват да попитат учителите за това, което не са разбрали и тогава смартфонът отново идва на помощ – било то за свойствата на логаритмите, за окислително-редукционните процеси или пък за дихибридно кръстосване.

Успех в училище от нас! И не забравяйте, че всичко е във ваши ръце.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*