Приложения изместват ключовете за колата и още технологии от автосалона във Франкфурт

Ключовете за колата са още едно нещо, което средностатистическият човек да загуби под дивана. А в наши дни, когато все повече коли предлагат безключов достъп, въпросните ключове са още по-лесни за забравяне. По време на автосалона във Франкфурт бяха представени доста нови технологии, които постепенно ще навлязат в ежедневието на шофьорите.

Една от тях е именно и замяната на ключовете с… приложения. Идеята е на BMW и е базирана на логиката. Едва ли някъде по света има собственик на ново BMW, който да не използва смартфон. Освен това компанията от доста време има и собствено приложение за смартфони.

технологии Приложения изместват ключовете за колата и още технологии от автосалона във Франкфурт А1 Блог

„Колко хора реално все още се нуждая от отделен ключ? Те и без това никога не го вадят от джоба си, защо изобщо да го носят?”, коментира Иън Робъртсън, член на борда на директорите на BMW пред Reuters. Той допълва, че в момента компанията разглежда различни варианти за приложения, които са реалистични и практични и ще могат да заменят ключовете, но не казва кога това ще се случи. Разбира се, други производители, също имат тази идея, Tesla например.

Изкуственият интелект е навсякъде

Освен приложения, в близко бъдеще колите все повече ще разчитат и на всякакви форми и вариации на изкуствен интелект. Audi например представи концепцията Audi AI, която ще може да се използва от бъдещите автономни автомобили. Технологията предвижда създаване на зони, в които автомобилът ще може да се движи изцяло самостоятелно без хора в него.

технологии Приложения изместват ключовете за колата и още технологии от автосалона във Франкфурт А1 Блог

Идеята е проста. Докато собственикът е на работа, колата ще може да изпълнява поръчки. Например да отиде до близката автомивка или бензиностанция. Или пък да отиде до склад, в който да бъдат натоварени поръчки от онлайн магазин. След това се връща на паркинга и чака сигнал да отиде пред сградата да вземе своя собственик. Освен това колата ще научава предпочитанията на своите пътници и ще следи за състоянието им. Така ще може да им предложи подходящ ресторант за почивка по време на път, ще се съобразява с графика им и др.

Изкуственият интелект ще помага и още преди човек да има кола. IBM иска да използва суперкомпютъра Watson, за да помага на потребителите да избират възможно най-правилния автомобил за своите нужди, желания и възможности. Когато конфигурират кола в сайт, потребителите ще могат да споделят с Watson профилите си в социалните мрежи и след бърз анализ на техните предпочитания и няколко допълнителни въпроса, системата ще предлага подходящия модел за конфигурация.

За по-удобно и сигурно пътуване

Пътуванията на дълги разстояния, особено до непознати места, са си предизвикателство. При това то започва още преди да се потегли. Например какви гуми са подходящи и дори просто как да се въведе правилният адрес в навигацията? Всяка страна има различен формат на адресите и това може да е доста сложно.

технологии Приложения изместват ключовете за колата и още технологии от автосалона във Франкфурт А1 Блог

Mercedes работи по решение в лицето на платформата what3words. Нейната концепция е много проста. Тя разделя света на гигантска виртуална решетка от квадрати 3х3 метра. Всеки квадрат може да се идентифицира с комбинация от три думи. Така, квадратите, които покриват дадена сграда например ще носят едно и също име. По този начин се създава много по-точна представа за местоположението на всеки адрес, а хората могат да кажат на GPS навигацията си името на квадрата, вместо да помнят дълги и сложни адреси.

технологии Приложения изместват ключовете за колата и още технологии от автосалона във Франкфурт А1 Блог

А що се отнася до гумите, Continental имат не по-малко интересни технологии. Компанията представи прототип на гумата ContiAdapt, която може да променя налягането си според метеорологичните условия. По този начин гумата може да се нагажда според ситуацията и да увеличава контактната площ с пътя, което да увеличи и сцеплението. При оптимални условия, пък ще може да се напомпва за по-добра консумация на гориво и др. Continental работи и по гуми със сензори, които да разпознават условията на пътя в реално време и да информират шофьора да е по-внимателен. Според компанията тези технологии ще са готови за пазара след 5-10 години.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*