Невидимият ефект на природните явления върху съвременните технологии

Въпреки че носят редица предимства за човека, много от модерните технологии влияят негативно на околната среда. Този процес е донякъде двустранен, като природата също има известно отрицателно влияние върху много технологии. Често то не е видимо върху устройствата, но нарушава техния ритъм на работа, а дори може и да ги повреди напълно.

Модерната електроника е доста деликатна и лесно може да бъде повлияна от невидими сили. Не, не става дума за духове или други герои от фантастиката. Някои от проблемите на електрониката идват директно от Слънцето. Мощните слънчеви изригвания изхвърлят голям обем заредени частици и слънчева радиация, които, ако са в посоката на Земята, могат да се отразят на технологиите.

Последният подобен пример беше в началото на този месец. Противно на очакванията на учените, на Слънцето имаше две изригвания, едно от които беше най-мощното от 12 години насам. То се оказа в посоката на Земята, като увеличената слънчева радиация извади от строя GPS сателитите от светлата страна на планетата за около час. Високочестотните радио комуникации също имаха проблеми. Северното сияние пък беше доста по-интензивно и красиво заради повечето заредени частици, като компенсация от Слънцето за причиненото неудобство.

Технологии в нокаут

технологии Невидимият ефект на природните явления върху съвременните технологии А1 Блог

Всъщност, сателитите често имат проблеми заради слънчевата активност. Когато тя е по-силна обаче, може да се отрази доста по-сериозно на техниката на Земята. Един от големите и известни примери за това е силното слънчево изригване от 10 март 1989 г., заради което три дни по-късно цялата провинция Квебек в Канада остана без електричество. Изригването веднага блокира радиопредавателите, а след това магнитното поле е толкова силно, че в рамките на две минути срива цялата енергийна мрежа на Квебек за 12 часа. В САЩ също има сериозни загуби, но тъй като попадението на слънчевите частици не е толкова директно, прекъсванията са по-малки и за кратко. Общо в САЩ са засечени над 200 проблема с енергийната мрежа в този ден, всички породени от слънчевото изригване, припомня НАСА.

Слънчевата активност на практика може по всяко време да повлияе доста сериозно на земната електроника. От 1989 г. досега доста държави прилагат мерки за защита на чувствителната електроника и енергийните системи от подобни природни явления. Вероятността нещо подобно да се случи в голям мащаб е сравнително малка в обозримо бъдеще, но рискът е достатъчно сериозен, за да не се подценява.

През 2012 г. например Земята се разминава на косъм с най-мощното слънчево изригване от над 1859 г. насам, когато явлението е толкова силно, че причинява „северно сияние”, видимо чак над Куба, а телеграфните жици по света излъчват искри и причиняват пожари. Изригването през юли 2012 г. е дори по-мощно и според американската Национална академия на науките, е било в състояние да причини щети за над 2 трилиона долара. Ако то бе уцелило Земята, щеше да отнеме години докато всичко се възстанови. Проучване на физика Пийт Райли от 2014 г. пък посочва, че има 12% вероятност подобно мощно слънчево изригване да уцели Земята в рамките на 10 години. За учените този процент е много голям и затова не подценяват риска.

Земни еквиваленти

технологии Невидимият ефект на природните явления върху съвременните технологии А1 Блог

Човечеството не трябва да гледа единствено към космоса за подобни опасности. Светкавиците по време на бури могат да са също доста опасни и дори не е нужно да уцелят къщата или електропреносен кабел. Подобно на слънчевите изригвания и светкавиците могат да генерират електромагнитен импулс. Той може да повлияе на електрониката в близост дори и светкавицата да е паднала върху дърво до къщата например.

Този ефект може да се избегне чрез гръмоотвод, който да привлече светкавицата. Той създава около 45-градусов ъгъл на защита на обектите под него. Затова неговото наличие е особено важно над всяка висока или самостоятелна сграда.

Електромагнитният импулс от светкавици не е толкова страшен като по филмите, но въпреки това не е за пренебрегване. При определени условия той може да нанесе сериозни щети по електрониката и дори да я увреди напълно. Изключването на устройствата, включително от контакта по време на гръмотевична буря, е най-добрата защита за тях както от евентуално попадение на светкавица върху електропровод, така и от електромагнитен импулс от паднала наблизо светкавица.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*