Дигиталните номади или свободата да пътуваш и да работиш

В ерата на умните телефони, таблетите и лаптопите да имаш добра мобилна връзка и качествен интернет, е изключително важно. А за някои хора е дори жизнено важно, защото от това зависи какво имат в хладилника. Защото те всъщност се препитават, като работят от дистанция. Все по-модерна става тенденцията да се работи извън офиса – от най-различни други места: в coworking пространства, от някое кафене в центъра на града, от забутано селце в планината, от морския бряг, а много често и от чужбина. В световен мащаб се наблюдава желание работещите да излязат от офиса, за да се чувстват по-свободни, по-мотивирани и по-продуктивни.

Какво по-хубаво от това да имаш работа, която можеш да вършиш от дистанция, и никога да не се задържаш на едно и също място прекалено дълго. Ако и у вас напира желанието да работите извън офиса и да се радвате на по-свободен начин на живот, може би е време да се замислите дали да не станете дигитален номад. Ще се опитаме да ви дадем няколко полезни съвета как можете да се включите в модерната напоследък тенденция на „цифровите пътешественици“.

Как да бъдете част от дигиталните номади
 1. Преди всичко е важно да обичате да пътувате и да търсите нови преживявания. В противен случай този начин на живот би ви се сторил доста изморителен. Имайте предвид, че обикалянето насам-натам може въобще да не се хареса на семейството ви. Затова проверете какво мислят по този въпрос най-близките ви и вземете решението заедно.
 2. Открийте възможност да изкарвате достатъчно средства, които са в основата на тази идея. Поговорете с работодателите си и им посочете каква част от работата си можете да вършите от разстояние. В самото начало можете да направите експеримент само за няколко дни в месеца. После – за цяла седмица. Докато свикнете и вие, и колегите ви на този по-странен начин на взаимодействие в работните ви взаимоотношения.
 3. Осигурете си допълнителен доход. Винаги можете да търсите работа на място, разбира се, но колкото по-рано се погрижите, толкова по-добре. Разгледайте сайтове, предлагащи заетост на местата, които планирате да посетите. Потърсете предварително и в много популярните сайтове Fiverr.com и Upwork.com, както и в други сайтове за свободна практика, които можете да намерите.
 4. Намалете или напълно се освободете от дълговете си. Опашката от дългове е излишен товар, за който няма как да спрете да мислите. Най-добре, преди да започнете пътуването си, погасете всички дългове или поне ги оставете в минимален размер.
 5. Купете си мобилен телефон, който можете да използвате със sim карти на различни оператори. Да имате международен план за мобилни телефонни разговори, е повече от важно!
 6. Създайте си номер за препращане в Skype и го раздайте на всичките свои колеги и приятели. С такъв номер можете да препращате разговори на всеки телефон в света. Друго предимство е, че Skype номерата са достъпни почти във всеки район с код. Така можете да получите местен номер или да използвате Skype номера като основен и след това да го препращате на всеки телефон, докато пътувате. Така хората ще се в непрекъсната връзка с вас.номади Дигиталните номади или свободата да пътуваш и да работиш А1 Блог
 7. Направете си добра застраховка за пътуване, която включва извънредни ситуации. Винаги е възможно да възникнат нежелани обстоятелства, докато пътувате, и затова здравното осигуряване е основната ви грижа. Задължително е да имате застраховка, която покрива целия период на пътуването. Така ще сте максимално спокойни.
 8. Вземете си кредитна карта без международни такси при теглене и разплащане. Тук можем да ви посъветваме да си направите малко проучване и да попитате поне в няколко международни банки.
 9. Хубаво е да имате познати хора на местата, които искате да посетите. Свържете се предварително с тях и ги разпитайте за стандарта на живот, цените на наемите и ежемесечните им разходи. Направете си груба сметка колко средства ще са ви необходими. Изчислете два варианта – оптимистичен и песимистичен. Най-вероятно песимистичният ще се окаже по-близък до истината.
 10. Посетете сайта на дигиталните номади Nomadlist.com. Запознайте се с най-добрите дестинации за дигитални номади и с прогнозите как дигиталното номадстване ще промени разбирането за работа през следващите двадесет години. Също така проучете възможностите за безплатен престой, които предлага Couchsurfing.com, или потърсете групи във Facebook.
 11. Продайте или дайте под наем дома си. Ето тук ще проличи дали сериозно сте се захванали с идеята да станете дигитален номад. Точно заради спокойното състояние на духа не е добра идея да оставите дома си необитаем, докато ви няма в страната. Ако не искате да го продавате, отдайте го. Така ще имате още един доход в допълнение на екстрата, че няма да го мислите непрекъснато.
 12. Намерете склад или гараж, където да съхраните личните си вещи. Предплатете наема за цялото време, в което планирате да отсъствате. Така ще сте сигурни, че вашите ценности ще се съхраняват до момента, когато решите да си ги вземете.
 13. Намерете сигурен човек, който дългосрочно и с любов ще се грижи за домашния ви любимец.

Предполагаме, че малко хора биха решили спонтанно да преминат в редиците на свободно пътуващите и работещи номади. Затова описахме стъпките, които ще ви дадат представа с какви предизвикателства ще се сблъскате на първо време. Вероятно има още много подводни камъни. Затова ви предлагаме, ако се решите на тази крачка, да споделите своите впечатления с нас.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*