Смартфонът в търсене на своето ново бъдеще

Макар смартфони да има от доста повече време, за начало на неговото навлизане в ежедневието и превръщането му от лукс в необходимост, може да се брои първият iPhone преди точно 10 години. През това десетилетие мобилните телефони се промениха и развиха значително. Това води и до известни проблеми за производителите.

Основният въпрос, който всеки производител на смартфони си задава сега, е как да продължи да привлича потребителите. От гледна точка на функции и хардуер, смартфоните сякаш почти няма какво повече да предложат и вече няколко години предлагат само минимални подобрения. Дизайнът им също е ограничен заради едрите и твърди батерии.

Преломният момент

Компаниите са наясно с това и търсят нови посоки на развитие на смартфоните. Apple означи новото начало с iPhone X, който представи като основата на следващите 10 години в развитието на популярния смартфон. Всъщност, Apple постепенно налага своите разбирания за бъдещето на мобилните телефони от доста време. Една от големите промени беше махането на стандартния жак за слушалки още от iPhone 7 миналата година.

Това решение бе посрещнато с доста критики и недоволство от потребителите, а някои конкуренти дори открито се подиграваха. Тази година обаче то бе последвано от не кой да е, а от Google. Компанията представи своите нови телефони Pixel 2 и Pixel 2 XL, които също се сбогуваха със жака за слушалки. Неизбежно е и останалите производители постепенно да последват примера.

Нещо подобно се случи и с водоустойчивите корпуси. Първоначално те се предлагаха в специални „спортни” версии на дадени модели. Компании като LG, Sony и Samsung постепенно започнаха да ги налагат и в редовите флагмани. Сега водо и прахоустойчиви корпуси имат почти всички смартфони от висок клас.

Други тенденции са все по-тънките рамки около дисплеите и „безкрайните” дисплеи, които се извиват по ръбовете. Гласовите асистенти също продължават да са любим фокус на компаниите, макар и там новостите да са по-скоро логичен прогрес отколкото нещо, което ще промени коренно облика на мобилните телефони.

Нужна е повече смелост

Всичко това не кара потребителите да тръпнат в очакване на най-новите модели както преди няколко години. Затова компаниите гледат и в малко по-далечното бъдеще на смартфона. Samsung например работи по проект за сгъваем смартфон вече няколко години. Наскоро компанията обяви, че планира да пусне такъв модел през следващата година, вероятно под бранда Note. Дали това ще се случи обаче зависи от преодоляването на технически пречки и гарантирането на здравината на сгъваемия дисплей. Ако компанията не е доволна, може отново да отложи модела.

смартфони Смартфонът в търсене на своето ново бъдеще А1 Блог

Huawei пък гледа в малко по-различна посока. Компанията вижда главна роля на изкуствения интелект в бъдещето на смартфона. В интервю за онлайн изданието ZDNet  вицепрезидентът на Huawei за глобалния бизнес с мобилни телефони Брус Лий коментира, че вече малко неща разделят евтините от скъпите смартфони и фокусът трябва да е на друго място. Той казва, че компанията работи по множество функции, които да позволят на изкуствения интелект да преобрази смартфона. „Надяваме се да използваме изкуствен интелект в телефоните и заедно с Big Data да научаваме повече за навиците на потребителите и това да позволи на смартфона да бъде по-бърз, умен и ефикасен в работата си с хората”, коментира Лий.

Според Qualcomm следващата вълна иновации при мобилните телефони ще дойде от камерите. „2018 ще бъде годината, в която камерата на смартфона ще направи голям скок”, коментира продуктовият мениджър на компанията Филип-Джеймс Джейкъбвиц пред в. New York Times. Камерите ще станат важни не само за снимки и видео. Те ще разпознават контурите на лицата на потребителите, ще се използват за приложения и игри с добавена реалност, които се очаква да са особено актуални през следващата година.

смартфони Смартфонът в търсене на своето ново бъдеще А1 Блог

Разбира се, всичко това ще е достъпно най-вече чрез новите модели смартфони, което ще е един от основните стимули за потребителите да ги купят. Важно е обаче как тези възможности ще бъдат представени и колко приложими ще са в ежедневието, за да накарат хората да ги пожелаят.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*