Microsoft официално призна, че Windows Phone е мъртъв

Миналата седмица Джо Белфиоре, вицепрезидент на Operating System Group на Microsoft и мениджър на проекта Windows 10 Mobile, използва Twitter, за да обяви, че софтуерният гигант вече не развива своята мобилна платформа както по отношение на софтуера, така и на хардуера. Досега всички фенове на Windows Phone таиха надежди, че Microsoft ще инвестира и ще добави нови функции. Но вече е ясно, че операционната система ще бъде оставена в режим на „доизживяване“ и ще получава ъпдейти само по отношение на сигурността.

„Разбира се ние ще продължим да поддържаме платформата… ще предлагаме фиксове за бъгове и ъпдейти по отношение на сигурността. Но развитието на софтуер и хардуер не са наш фокус“, написа Белфиоре в Twitter. В новата версия Windows 10 Fall Creators Update, която трябва да излезе през октомври или ноември, ясно се вижда, че Microsoft вече не работи върху подобряване на мобилната си платформа, което разочарова феновете на Windows Phone.

Windows Phone или новата концепция за смартфона

Мобилната платформа Windows Phone (WP) беше анонсирана през преди седем години – на 11 октомври 2010 година. По това време тя предлагаше различно виждане за това какво може да е преживяването с един смартфон, особено спрямо представената преди три години iOS на Apple. За разлика от Android, Windows Phone не следваше подредбата на иконите на iOS и също за разлика от Android работеше по-гладко на по-слаб хардуер. Windows Phone Microsoft официално призна, че Windows Phone е мъртъв А1 Блог Докато Apple предлагаше статични икони, Windows Phone осигуряваше „плочки“ с информация в реално време: календарът показваше предстоящите срещи; на приложението за съобщения излизаха нотификации; иконата за телефона показваше изпуснатите повиквания и други. Въпреки това WP никога не успя да се наложи и да се превърне в реален конкурент на Android и iOS. Kато най-сериозен недостатък на платформата винаги се посочваше малкият избор приложения – нещо, което Microsoft също изтъкват като основна причина за своето решение.

Краят на една операционна система

Платформата Windows Phone е мъртва от повече от година, но компанията никога не го е признавала публично досега. Microsoft редуцира значително своя смартфон бизнес през 2016 година, когато предприе мащабни съкращения и освободи хиляди от своите инженери.

Джо Белфиоре също признава, че той самият вече използва смартфон с Android, явно по примера на Бил Гейтс, който също се изказа в ползва на операционната система на Google. Една от основните причини зад решението на Microsoft да се откаже от Windows Phone е, че разработчиците на приложения така и не подкрепиха платформата.

Microsoft имаше много проблеми със своя магазин за приложения, но според Белфиоре най-важният от тях е бил невъзможността да поддържат и обновяват приложенията след като веднъж са пуснати. Той каза „Опитахме се много сериозно да насърчим разработчиците на приложения. Плащахме им… дори писахме приложения за тях…, но броят на потребителите [на платформата] е твърде малък, за да накара компаниите да инвестират [в приложения за Windows Phone].”

Според Microsoft хората вече нямат нужда от Windows на техните смартфони. Компанията така или иначе се беше фокусирала върху приложения за iOS и Android през последните няколко години. Също така браузърът Microsoft Edge постепенно се налага на смартфоните с iOS и Android и изглежда, че Microsoft предпочита да подобри свързването на смартфон с компютър и синхронизирането на приложения и документи между двете устройства.

Вероятността да видим нов модел с марката Surface или Windows 10 Mobile устройство е много малка. Вместо това Microsoft ще инвестира в развитието на своите облачни услуги и синхронизацията на своите решения с Android и iOS, от което ще спечелят всички потребители – както техните, така и тези на Apple и Google.

Още по темата

  1. Логчен завършек на дъъълга серия подражание, вместо развитие на собствените технологии. Дори настолната ОС сега се държи на неща правени преди 20 години, това говори какво имаха и колко рано, зарязаха го заради привличане на начинаещи, гонещи модата разработчици, можеха да си пуснат даже няколко красиви интерфейса на CE, те го зарязаха заради тъпи плочки и технология, която сами захвърлиха след 2 години, сменяха мъчиха се, но с технологиите дето предложиха, хората правят само смешни глупости харчещи памет като никога преди (такава си е технологията – и RT и Silverlight преди това и въобще всичко вдъхновено от WPF). Може и да не съм прав какво кого е вдъхновило, но елементарната възможност на всеки компилируем език да разширяваш java-та и да пишеш сурово спечели много повече, отколкото префърцунени идеи, които те затварят в недомислен и ограничен свят. Дори .NET е тъпотия, пиша и с него, защото за това плащат – и това е грешка, хората дето имат опит и знания са принудени да правят глупости, защото позволиха да се наложи идеята побъркани меринджеи да диктуват пътя на технологията. Колегата по-горе е прав, но нещата са далеч по-зле за ония, които пишеха на по-ниско ниво. Само пример портнах и направих още малко специфични добавки в голяма библиотека от компоненти за пишещи на скритове и MFC за Windows CE – надуха ми главата клиентите с въпроси и обяснения как те само временно докато майкрософт направят подобна. 5-6 години все така, а това не се случи – зарязаха великолепни неща заради пълни простотии от мениджърски тип. За съжаление пак няма да си вземат поука – мениджмънта е такъв, той не цели клиента, разработчика или бизнеса, а менажера и контактите му с други себеподобни.

  2. Йордан Йорданов says:

    След като в началото на векът М$ прецакаха разработчиците, купувайки и разпротранявайки конкурентни продукти, като Navision Finance, CRM Dynamics и т.н. , когато дойде време – разработчиците ОТКАЗАХМЕ да разработваме приложения за мобилната платформа М$(урокът вече го бяхме научили). Разработвахме такива за Андроид и Apple.
    Та много мениджъри трябва да мислят за дългосрочния ефект на действията си, а не за временния разстеж и печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*