Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент”

За поредна година водещите производители на автомобили се събраха на Международния автомобилен салон в София, като този път той е и най-големият в своята история. Над 250 експоната посрещат посетителите, като от показаните коли и тенденции се вижда ясно, че автомобилната индустрия е на ръба на нова ера с множество промени и следващите няколко години ще са доста динамични.

Причините за това са няколко. Някои от тях виждаме и при развитието на смартфоните например. Преди 6-7 години имаше голяма разлика между смартфоните от високия клас и останалите модели. Днес хардуерът и софтуерът са достатъчно развити и почти всеки модел смартфон може да се справя достатъчно добре с ежедневните нужди на потребителя. Затова флагманите се опитват да се открояват с по-иновативни функции и дизайн, с които да оправдаят по-високите цени.

Нерегулираното кръстовище

Нещо подобно се случва и при повечето автомобили в момента. По-евтините модели отстъпват във все по-малко сфери на скъпите си конкуренти. Понякога те дори се оказват по-просторни, по-практични и по-здрави. А и разходката из залите на автосалона показва, че дизайнът им също стои наравно със скъпите предложения. Основните разлики остават най-вече в мощността и способностите на „хардуера” и допълнителните функции като автономни режими на движение и др.

автомобили Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент” А1 Блог

Щандът на BMW

Самите производители също доста помагат за размиването на границите между класовете. Моделите на все повече марки изглеждат почти еднакво независимо дали са компактен, среден или луксозен клас. При някои дори и интериорите са почти идентични независимо голямата разлика в цените на отделните класове. Компаниите изглежда са във във фаза на подготовка за следващата ера на своите автомобили. Всъщност, те го казват открито. BMW и Mercedes например заявяват ясно, че сегашните им нови модели вече гледат към бъдещето. Оказва се, че то все още не е напълно начертано.

автомобили Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент” А1 Блог

… и този на Mercedes

Наелектризиращото бъдеще

Две тенденции обаче са видими при почти всички компании – алтернативното задвижване и автономията. Близо 30 от изложените на софийския автосалон коли са с алтернативно задвижване, а шест от тях са изцяло електрически. Почти всички производители планират да предлагат все повече версии на колите си с алтернативно задвижване.

Повечето компании искат до пет години да предлагат версия с алтернативно задвижване на всички или почти всички модели в гамите си. Дотогава се очаква да започне да навлизат и следващото поколение батерии и системи, които ще увеличат осезаемо пробега на електрическите коли и ще намалят цените им. Така те ще станат сериозен конкурент на колите с традиционни двигатели. Това ще доведе със себе си и до доста промени на пазара на автомобили и очакванията на потребителите.

„Старите” двигатели обаче не се предават лесно. Всъщност, практически на всеки щанд има поне по един спортен модел. Модерните двигатели с вътрешно горене се опитват всячески да отговорят на алтернативите, макар и дните им да са официално преброени след като постепенно все повече държави поставят срокове за края на техните продажби. Въпреки това тези двигатели са решени да отидат в историята подобаващо, с все повече подобрения.

Модерните технологии

Не само двигателите получават внимание от компаниите. Audi представи новия си флагман A8, като колата е с т.нар. Трето ниво на автономост. Това означава, че лимузината ще може се движи сама в задръствания с до 60 км/ч. Тя ще може да потегля, спира, регулира дистанцията и да спазва лентата за движение изцяло автономно, разбира се при определени условия. През следващата година Audi ще активира и още функции за автоматично паркиране и влизане и излизане от гараж и др.

автомобили Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент” А1 Блог

Флагманът на Audi

Новият електрически Nissan Leaf пък идва и с промяна при начина за управление на колата. Вместо отделни педали за ускорение и спиране, автомобилът има само един. Така той ускорява при натискане и спира при отпускане. Според Nissan това ще увеличи ефективността на шофиране и ще направи колата по-приятна за управление в града. Със сигурност обаче ще изисква период на свикване.

Компаниите обръщат внимание и на мобилните приложения. Skoda акцентира над своята платформа Skoda Connect, която позволява управление на някои от функциите на автомобила от разстояние чрез мобилно приложение. Сред тях са намиране на автомобила, подаване на команда за заключване, активиране на парното или климатика и др. Всичко това може дори да се управлява от съвместими умни часовници.

Opel пък предлага програмата за личен асистент OnStar. Тя също има мобилно приложение за управление на функции в колата, както и допълнителни услуги като помощ при резервиране на хотел, намиране на място за паркиране, WiFi, навигация и др.

автомобили Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент” А1 Блог

Opel Grandland X

Модерните технологии са практически навсякъде. Автомобили от всички класове предлагат версии с интелигентни системи за развлечение, големи сензорни дисплеи, интерактивни дигитални табла и какво ли още не. Допреди няколко години това бяха екстри, „резервирани” само за най-скъпите модели. Видимо е, че нивото на развитие вече е достигнало преломния момент, от който ще трябва да дойде следващата голяма вълна промени в бранша, за да могат компаниите да продължават да привличат нови клиенти.

Автомобили и спорт… Mtel Sport
автомобили Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент” А1 Блог

Щандът на Mtel Sport

автомобили Автомобилната индустрия изживява своя „смартфон момент” А1 БлогДа, и ние сме там. Питате се какво може да ви предложи щандът на Mtel Sport сред блясъка на най-новите автомобили? Отговорът – високи скорости и технологии. Вероятно всеки, потопил се в атмосферата на Автомобилния салон, е готов за тест драйв тук и сега, но малко хора имат тази възможност. На щанда на Mtel Sport бързо ще утолите жаждата за ускорение с игра на MotoGP във виртуалната реалност. Предлагаме и съвсем реални неща – аксесоари на Световния шампионат по мотоциклетизъм, които може да спечелите от томболата ни. Голямата награда на Mtel Sport идва от Швейцария – официалният часовник TISSOT на MotoGP. Един от вас ще има шанс да се окичи с него в „последните обиколки” на изложението.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*