LED осветлението – много повече от пестене на енергия

Диодното осветление, или накратко LED, най-сетне започна да получава вниманието, което отдавна заслужава. То има забележителни технически качества – най-висока енергийна ефективност измежду всички осветителни технологии досега в съчетание с най-доброто възможно цветопредаване. За диодните осветителни тела са постижими всякакви цветни температури – всички вариации от “най-топла“ до вледеняващо „студена“ светлина, а възможността за частично затъмняване – т. нар. димиране – е безспорно удобство. Днес появата на светодиодно осветление все по-рядко е продиктувана само от стремежа за пестене на ток – удобствата вземат връх при избора.

Според някои проучвания от Дания, учениците в класна стая с изобилна дневна светлина постигат отлични резултати и учат с 26% по-бързо. Само това е достатъчно да илюстрира колко важна е светлината за ежедневието ни. Тя не просто позволява да виждаме наоколо; тя е средство за въздействие на подсъзнателно ниво. В това отношение нейните приложения са толкова многобройни, колкото са и ситуациите в ежедневието ни.

Всички знаят, че „студената“ светлина – тази в синкавия спектър (около 6000К цветна температура) се възприема като „остра“, ярка, събуждаща зоркост и бдителност, неуютна. “Топлата” пък (тази около 3000К) се счита за “мека”, отпускаща, спокойна, създаваща уют.

Диодното осветление борави ловко с различните цветни температури, като новите разработки позволяват едно и също осветително тяло да изменя нюанса на излъчваната от него светлина. В дома, в офиса и на улицата това може да има разнородни въздействия.

LED LED осветлението – много повече от пестене на енергия А1 Блог

Светлина за продуктивност

Сутрин ведрата, силна светлина в по-хладни (нo не студени) цветове провокира бързо „събуждане“ – ободрява, освежава. Такава светлина прави работещите хора по-продуктивни. Затова работодателите биха извлекли много ползи от възможността през по-голямата част на деня да осветяват своите работни пространства с ведра, силна, “средно топла” светлина. В училищата преподавателите биха помогнали за концентрацията и познавателните способности на учениците, ако осигурят такава силна, „дневна“ светлина. У дома, в стаята на учениците, докато трябва да се пишат домашни, светлината също трябва да създава бодрост, без да генерира умора – тя трябва да е „средно“ топла.

LED LED осветлението – много повече от пестене на енергия А1 Блог

Остра, студена, синкава флуорисцентна светлина – никой не я обича. До неотдавна тя беше най-евтината и масово използвана за офиси и работни пространства. Днес е на път да стане част от историята.

Светлина за почивка

LED LED осветлението – много повече от пестене на енергия А1 Блог

Меката, топла светлина създфава уют и спокойствие. Тя е с кехлибарени нюанси – напомня за топлота като залеза, като ароматния чай.

Вечер, след работа, хората искат да се отпуснат и да си почиват – тогава топлите, меки тонове на ниските цветни температури превръщат обикновения хол в лежерно пространство за релакс.

В офисите също може да се създаде насторение за почивка, например малко преди обедната почивка осветлението може да премине в по-топла тоналност, създавайки отпускащо настроение преди обяда. Това ще позволи на сужителите да отпочинат по-пъноценно и да са по-ефективни следобед.

Чрез цветната температура и интензитета на светлината училището също може да внесе спокойствие у децата. Така например по време на междучасие светлината може да е “по-топла“, за да действа отпускащо.

Особено важно е подобно психологическо въздействие в здравните заведения. Свикнали сме те да са осветявани от „студени“, флуорисцентни лапми, които правят болничната обстановка още по-неприятна. Ако обаче диодното осветление е „меко“, това може да помогне на лекуващите се да се почувстват по-спокойно, по-уютно, а това косвено ще подпомогне оздравителния ефект.

Интелигентно управление

Най-хубавото е, че съвременните осветителни системи вече са „интелигентни“ и могат да „научават“ определени поведенчески тертипи. Така например една умна LED система в дома ще знае в кои дни хората са на работа и се прибират уморени, за ги посрещне с мека, топла светлина вкъщи и да могат да си починат пълноценно. В офисите с установен ритъм на работа интелигентната система ще посреща служителите с ведра бяла светлина, по обед ще я „смекчава“, а следобед отново ще ги ободрява с по-хладни, но не студени нюанси.

LED LED осветлението – много повече от пестене на енергия А1 Блог

Диодното осветление често е във вид на дълги ленти, които могат да се мотнират по протежение на прозорци, витрини, коридори и т.н. Умното им управление може да направи зрелищен спектакъл, когато на лентата има цветни диоди.

Още по-хубавото е, че диодните осветителни системи могат да се управляват от разстояние, чрез смартфон приложения. Подобно удобство отваря безбройни възможности.

В по-широк мащаб интелигентните осветителни системи биха могли да преобразят градовете. Интелигентните системи за управление са способни да включват и изключват диодното улично осветление адаптивно. Така например лампите сутрин ще се гасят не по зададен график, а при достигането на дадено насищане със светлина. Ако се задава буря и небето притъмнее, дори и да е по обед, лампите ще светнат. Нощно време по малките и тихи улички светлините могат да се димират, ако продължително време сензорите не регистрират никакво движение на коли или хора.

Доза предпазливост

Едно от най-популярните приложения на диодното осветление, не случайно, е уличното осветление. Много градове по света и в България вече разчитат на LED лампи около пътните артерии. Традиционно обществените поръчки обаче се изпълняват в условия на ограничени бюджети, с най-ниска цена като основен критерий. Така се оказва, че най-често по улиците се монтират синкави, „студени“ LED лампи, просто защото са най-евтини.

Студената синкава светлина първоначално се радваше на добър прием, създавайки усещането за нещо ново, а може би и по-“чисто“. Скоро обаче се установи, че синкавата светлина заслепява водачите на автомобили. Така на практика те не виждат по-добре пешеходците и другите обекти на пътя.

Оказа се, че синкавата диодна светлина може да е и нездравословна. През лятото на 2017 г. Американската медицинска асоциация (AMA) излезе с официално изявление, в което предупреди, че градските власти трябва сериозно да се замислят за здравето на жителите си при инсталирането на яркото ново поколение диодно осветление. Когато е в синкавия спектър, светлината всъщност може да увреди ретината, казват лекарите. Яркостта на светлините и техните отблясъци могат да причинят временна загуба на зрение или дори постоянна слепота. Наред с това сините светлини влияят на нервната система, което води до нарушаване на съня. Нарушаването на човешките “циркадни“ ритми (редуването на сън и будуване) има редица неприятни последствия – умора, нервност, напрежение, нарушена концентрация, нарушена трудоспособност, виене на свят и др.

АМА предупреди, че ако диодното осветление не е правилно реализирано, то може да причини увреждания на зрението на хората, както и редица смущения на нервната система. Една от препоръките им е за запазване на осветлението при температура 3000 градуса Келвин – тоест в “топлия” спектър на светлината.

LED LED осветлението – много повече от пестене на енергия А1 Блог

От друга страна с добре проектирано диодно осветление градската среда може да придобие изцяло “нова” красота.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*