LinkedIn: много повече от търсене на работа

Преди близо десет години един приятел ми показа LinkedIn. По времето, когато Facebook все още беше нещо екзотично, сериозната идеята за професионална мрежа, която свързва хора от различни бизнес сфери по целия свят и създава почти неограничени кариерни възможности, изглеждаше доста впечатляващо. Понастоящем моят приятел е на водеща мениджърска позиция в глобален технологичен гигант, а аз прекарах немалка част от тези 10 години в убеждаване на хората в това колко важна е добре изградената мрежа от контакти в LinkedIn.

С какво ще ми бъде полезна още една социална мрежа

Само на пръв поглед LinkedIn е социална мрежа – създавате свой профил, попълвате важните данни за себе си и своя професионален път, качвате съдържание и трупате нови контакти. Под повърхността обаче се крие чудесен инструмент за нови бизнес възможности, защото точно сред тези контакти може да откриете не само следващия си работодател, а нов партньор или потенциален клиент.

За някои хора съдържанието в LinkedIn може да изглежда скучновато – работа, образование, успехи, мотивация, мениджмънт, личностно развитие… Дали тези неща са скучни? Всеки един професионалист ще си признае, че без тях няма как да станете по-добър всеки ден.

Докато четете този текст, най-голямата професионална мрежа в света свързва 530 милиона потребители от 200 страни и територии в целия свят. За да си го представим още по по-ясно, това е общото население на САЩ и Бразилия, две от водещите икономики в глобален мащаб. Затова петнадесет години след основаването на LinkedIn, създателите му си поставят за цел не просто да поддържат инструмент за комуникация между професионалисти от целия свят, а да предоставят “икономически възможности за всеки член на глобалната работна сила”.

LinkedIn LinkedIn: много повече от търсене на работа А1 Блог

Възможностите са около нас дори когато сме извън офиса, затова и LinkedIn инвестира много средства и усилия в мобилното си приложение

Кое е различното в LinkedIn

Да започнем с това, че ги няма котенцата и чашите с кафе за добро утро. Вместо това бизнес лидери от целия свят споделят как са постигнали своите успехи и дават ценни съвети за развитие. А най-хубавото е, че можете да комуникирате директно с всеки един от тези бизнес лидери!

Вместо безкраен списък със споделени линкове, картинки и видеа, профилът ви в LinkedIn изглежда като динамично и добре форматирано CV. Буквално с две-три скролвания на мишката всеки може да разбере какъв е професионалният ви опит, дали инвестирате постоянно в образованието си, как се подобряват уменията ви с времето и дали имате общи познати, които биха могли да разпитат за препоръки относно вашата работа. Забравете за класическите CV-та – един линк към LinkedIn профила ви може да каже в пъти повече.

Затова и смело можем да твърдим, че тук ще откриете правилния професионалист за буквално всяка задача. Търсачката  на LinkedIn се „захранва“ с ключови думи от профилите, от споделяното от професионалистите съдържание, от коментарите им в групите. Наистина няма как да подминете „вашия човек“, колкото и специфични да са изискванията към търсенето ви.

В платформата LinkedIn Publishing можете да създавате текстове на различни теми, които после да обсъждате заедно с колеги и конкуренти, а с това да печелите и разпознаваемост в собствената си професионална сфера. Ако правите това в личния си блог, ще трябва след това да търсите начин да покажете тези текстове на подходящите читатели. Тук това не е нужно, защото тези читатели вече са в LinkedIn.

И понеже това е мрежата на новите възможности, имате достъп до буквално неограничен брой образователни ресурси и видеокурсове през LinkedIn Learning и дъщерната компания Lynda.com. И когато бизнесът ви тряба да достигне още по-високи нива, на помощ ще дойдат инструментите за търсене на таланти, налагане на работодателска марка (employer branding) и маркетиране на услугите и продуктите ви.

LinkedIn LinkedIn: много повече от търсене на работа А1 Блог

Корпоративните страници в LinkedIn позволяват на всяка компания да комуникира бързо и лесно със своите служители и клиенти 

Все пак ще ми помогне ли LinkedIn да си намеря (по-добра) работа

Отговорът на този въпрос няма как да бъде обещаващо категоричен, но може да бъде „по-скоро да“. Все повече специалисти от сферата на човешките ресурси у нас проверяват в LinkedIn профилите на кандидатите за работни позиции, за да се уверят, че биха подбрали правилните хора.

Професионалната мрежа осигурява на HR специалистите допълнителни инструменти за търсене на кандидати с конкретни умения, опит и познания. Ето защо при правилно попълване на секциите Skills, Experience и Education имате по-голям шанс да попаднете в полезрението им и да получите предложение.

И за финал: 5 неща в LinkedIn, които трябва да направите още сега
  1. Ако нямате профил в LinkedIn, направете си от този линк. След това попълнете най-важните полета – кратко описание (Summary), опит (Experience), образование (Education) и основни умения (Skills).
  2. Уверете се, че сте поставили правилната снимка на профила си – опитните потребители в LinkedIn подминават профили без снимка, а така може да ви подмине и кариерната възможност на живота ви.
  3. Попълнете поне 3 работни позиции, които сте заемали през последните години – нека профилът ви показва максимално актуална информация за професионалното ви развитие. А ако не сте сменяли работата си през този период, върнете се малко по-назад във времето и допълнете.
  4. Изберете си няколко групи, посветени на вашия бизнес сектор – така ще станете част от микрообщности от професионалисти с близки до вашите интереси и ще можете да следите най-важните тенденции в сектора.
  5. Създайте си навик да влизате поне веднъж седмично в LinkedIn – освен че ще откривате нови професионални контакти, ще научавате и нова информация за тенденциите във вашата сфера на дейност. А и не забравяйте, че само ако сте достатъчно активни, ще можете да бъдете забелязани и препоръчани.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*